keresés

2022. március 17., csütörtök

A könyv mint szereplő

Könyv mint szereplő? Tessék?!

A könyv mint szereplő elnevezésű projekt célja olyan irodalmi művek összegyűjtése, melyekben szerepet kap egy másik irodalmi mű. Ez történhet egyszerű említés szintjén, de központi szerepet is kaphat a cselekményben, ezért hivatkoztam rá szereplőként.
A  szövegköziség - intertextualitás - , evokáció nem újkeletű az irodalomban. Több típusa van. Vannak szó szerinti  és tartalmi idézetek. Idesorolható a parafrázis és a paródia is. Létezik az úgynevezett allúzió, rájátszás, amikor csak utalunk, célzunk egy másik műre. Csak annak tűnik fel, aki ismeri a megidézett alkotást, de számára ezáltal többletjelentést hordoz az új mű. (forrás: nkp.hu)
Ez a projekt ennél tágabban vizsgálja az egyes művek más művekben történő megjelenítését. Vannak írók, akik úgy ábrázolnak egy korábbi művet, hogy magát a könyvet adják szereplőik kezébe. Ez történhet több módon: valahol mellékes, hogy éppen mit olvas a szereplő, de van, ahol hangsúlyos és az egész művet meghatározza. Vannak könyvek, ahol az egész cselekmény egy adott mű köré szerveződik. Ilyenkor van, hogy röviden összefoglalják a tartalmát, vagy a történet során derül ki, azonban vannak olyan példák is, amikor az olvasó csak elejtett félmondatokból sejti, miről is szól a másik mű. A legtöbb esetben azonban nem zavarja a megértést, ha valaki nem olvasta a megidézett művet.
A projekt egy blogban valósulna meg. Egy-egy bejegyzés egy-egy könyvet járna körül. Külön fül alatt lenne a felnőtt-, valamint a gyerek-és ifjúsági irodalom. Ezeken belül pedig további alkategóriákra bontva lehetne vizsgálódni.

...jóó...de kit érdekel?

Az oldal célközönsége a vérbeli könyvmolyok, akik szeretnek különféle könyves érdekességekről olvasni, s akiket egy-egy ilyen példa olvasásra buzdít. Vannak, akiket inspirál, hogy az aktuális olvasmányaikban szerepel egy másik mű, és annak hatására kezdik el maguk is olvasni. Vannak olyan írók is, akik direkt rejtenek el ilyen utalásokat műveikben, hogy felkeltsék az érdeklődést az adott mű iránt. 
Mivel műfajilag, stílusilag sokszínű a kapott gyűjtés, így bár a célközönség tagjai is sokfélék, jó eséllyel találnak nekik tetsző könyveket, amiket korábban nem ismertek.

Miért lenne jó egy ilyen blog?

Ennek az oldalnak a hasznossága egyrészt az olvasásnépszerűsítésben rejlik. Bár sok könyves oldal létezik, ez annyiban tűnne ki, hogy azokra a művekre fókuszál, amelyekben más művek is szerepelnek. Így egyszerre több művet is ajánlunk. Minél nagyobb szerepet kap a könyvben egy másik mű, annál nagyobb az olvasásra ösztönző hatása. Másrészt kialakul egy olyan gyűjtemény, ahol láthatjuk, milyen művek ösztönözték, ihlették meg a későbbi szerzőket, mi volt rájuk hatással. Megismerhetjük, hogy milyen szerepet kapnak egyes művek a későbbiekben, hogyan élnek tovább más irodalmi művekben. Összeköthetnénk az összes említést, így egyfajta könyves kapcsolati hálót kapnánk, amit grafikusan is meg lehetne jeleníteni. A célközönségként bemutatott csoport szereti az irodalmi kuriózumokat, s figyelmét felkeltené ez a jelenség. 


Kép forrása: https://cdn.pixabay.com/




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése