keresés

2022. március 9., szerda

Japán bestiárium 1.

forrás: wikipédia

A Japán bestiárium projekt célja egy minden eddiginél részletesebb bestiáriumot létrehozni magyar nyelven a japán szellemvilágról. A japán folklór, sinto, hegyi vallások, buddhizmus lényeinek, istenségeinek bemutatása, hozzájuk kapcsolódó klasszikus- és modern városi legendák, hiedelmek és közmondások gyűjteménye összekapcsolva azokkal az irodalmi, filmes vagy más művészeti alkotásokkal - pl. könyvek, animék, festmények -, amikben megjelennek.

Mivel elsősorban a cél, hogy ennek a sokszínű világnak minél nagyobb része legyen elérhető magyarul mindenki számára, ezért az egyes lények szócikkein kívül kiemelten a magyar vonatkozású alkotások jelennének meg - magyar nyelven is elérhető filmek, könyvek.

A projekt nem kíván mélyen belemenni sem a japán popkultúra (anime-manga) világába, sem Japán történelmébe és vallásaiba (sinto és buddhista szinkretizmus), azokkal mindössze a jobb megértést segítő szinten foglalkozna.


A projekt működése

Rendszeresen, hetente frissülne a blog. Egy-egy különálló bejegyzésben kapna helyet az adott "lény" megjelenése, róla szóló legendák, művészeti alkotásokban való megjelenései. Egy grafikus, illusztrátor készítene egységes képek a lényekhez. A bejegyzések alatt lehetőségük lenne az olvasóknak kiegészítéseket tenni, amikkel a bejegyzés később frissül.

Nagyjából havonta lenne egy-egy kiemelt témájú - tematikus összefoglaló, kiemelt alkotás, történelmi - bejegyzés, amik címkék segítségével lennének összekapcsolva azon lények "tábláival", amik kapcsolódnak hozzájuk.

Ha elég lelkes olvasótábor gyűlik össze, esetleg bővíteni lehet a projektet a kapcsolódó művészeti alkotásokról készített külön leírásokkal - könyv és film ajánlókkal -, közösségi szerkesztésekben, az olvasók elküldhetnék saját leírásukat, értékelésüket e-mailben, ami felkerül később a blogra.

A blog chat felületén lehetőség lenne lények leírásainak kérésére a blog írója felé, valamint az olvasók egymás közt is kérhetnek és ajánlhatnak műveket, amikben a japán szellemvilág lényei megjelennek. Ez utóbbi döntés kérdése, hogy mekkora szinten szeretnénk a blog olvasóinak teret adni. Hogy ne csak a blogbejegyzések alatt vagy a chat felületen tudjanak érintkezni egymással, fokozatosan be lehetne vezetni egy fórum felületet - amikhez moderátorok is kellenének.

Akár amatőr írók blogjainak reklámozása is lehetséges a blog falán - de a reklám nem jelenhet meg bejegyzésként, csakis mellékesen.

Minden különálló témájú gyűjteménynek lenne külön oldala egy rövid összefoglalóval és a kapcsolódó linkek vagy bejegyzések felsorolásával.


Célközönség

A japán folklór iránt érdeklődők körének szólna a blog, akik szeretnének kicsivel többet tudni egy-egy népszerű lény - kitsune, tanuki, kirin - hátteréről, szeretnék jobban felfedezni a nyolcmillió kami országának hiedelemvilágát kicsit túl az ismeretterjesztő szinten, esetleg magyar íróktól olvasni róluk - Eszes Rita: Rókatündér -, magyar rendezők szemszögéből látni őket - Ujj Mészáros Károly: Liza, a rókatündér - vagy csak magyar szinkronos filmeket nézni róluk - Hayao Miyazaki: Chihiro szellemországban.


Projekt létjogsultsága

A japán szubkultúra már régóta jelen van Magyarországon. Rendszeresen vannak találkozók - pl. MondoCon -, mangák jelennek meg magyarul, animéket szinkronizálnak. Egyre több nyugati műben jelennek meg japán lények - pl. Teen Wolf sorozatban Kitsune -, a Keleti nyelvek tanulása is igen népszerű mind magán, mind egyetemi szinten. Mostanában más irányokból is figyelmet kap Japán, például az Olimpia miatt.

A hiedelmek, folklór - sinto-buddhista hagyományok - a mai napig szerves részét képezik a japánok életének és a japán művészetekben is rendszeresen megjelennek. Ezeknek a lényeknek ismerete nem csak szórakozást szolgálhatja, hanem segíthet megérteni bizonyos összefüggéseket, hagyományokat.

Ehhez itt hoznék egy példát: Egy hiedelem szerint a japán bobtail macska azért alakult ki, mert régen a démon macska (bakeneko) farkát a lámpaolajba mártva végigrohant a házon/falun tűzbe borítva azt, ezért inkább levágták a macska farkát, hogy ne gyújthassa fel a házat.

Számos magyarul is elérhető blog van, amely mitológiával foglalkozik, ezek közül is léteznek, amelyeknek van kifejezetten Japánhoz köthető részük, viszont ezeknél általában csak a legnépszerűbb lények érhetőek el, vagy ha több is, akkor sem olyan átfogó bemutatást adnak, mint ez a blog - adna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése