keresés

2022. március 18., péntek

Zöld könyvtári törekvések kistelepülési könyvtárakban

Magyarországon számos megyei, városi könyvtár foglalkozik a témával, és tett/ tesz lépéseket annak érdekében, hogy közelebb hozza az emberekhez a környezetünk védelmét. Az utóbbi években hazánk nagy sikereket ért el ezen a téren, a világ felfigyelt a magyar könyvtárakra 3 , hiszen három könyvtár munkáját is elismerték: 2018-ban a Tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtár, 2019-ben a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár volt a nyertesek között. A 2020. évi nyertes könyvtárak között ismét volt magyar díjazott, az Óbudai Platán Könyvtár – Ezüsthegyi Könyvtár, ezek a díjak jelentős elismerést hoztak Magyarország számára.

Bejegyzésemben azt vizsgálom, hogy milyen zöld könyvtári törekvéseket tesznek ma a kistelepülésen dolgozó könyvtárosok. Az ország számos pontján vannak törekvések, jógyakorlatok, milyen sokszínű és változatos módját találták ki a könyvtárosok természetünk védelmének. 

Ha beleássuk magunkat a zöld könyvtárak kialakulásába, van egy megkerülhetetlen fogalom, ami elénk tárul, ez pedig a fenntartható fejlődés. A természeti erőforrások fenntartható használata felöleli a kultúra minden területét. A fenntartható fejlődés azonban nem pusztán környezetvédelmi vagy gazdasági kérdés. Megvalósulásának feltételei a rendszerszemléletű gondolkodás, a természeti erőforrások fenntartható használata és a társadalmi igazságosság.

Mi az a „zöld könyvtár”
A zöld könyvtárak környezettudatos és környezetbarát könyvtárak, céljuk, hogy példaként, oktatóként és elősegítőként felhívják a figyelmet a környezeti fenntarthatóságra minden szinten.
A zöld könyvtárosság zöld információs szolgáltatásokból áll, azaz nyílt és könnyű hozzáférést kínál megbízható és naprakész környezeti információkhoz. A zöld könyvtárosok elősegítik ezen információk megismerését és felhasználását közösségeikben, valamint a közösség környezetvédelmi kérdésekben való részvételét.

Miért fontos ez a projekt?
A projekt fontosságát az adja, hogy számos városi könyvtárnak van lehetősége nagyobb költségvetésből a zöld könyvtárrá váláshoz, a kistelepüléseknek csupán törekvéseikről tudunk, ezeket a könyvtárakat kutattam fel hazánkban, s ez a munka nagyon izgalmas és szerteágazó, fantasztikus példákat találtam. 

Ki a célközönség?
A célközönség elsősorban a téma iránt érdeklődő könyvtárosok, akik szeretnék ismereteiket bővíteni a témában, gyarapítani szolgáltatásaikat és ehhez ötleteket keresnek. 

Projekt haszna:
A témában érdeklődő könyvtárosok egy helyen több ötletet is találhatnak, szolgáltatásuk bővítése érdekében, akár könyvtári öko körök is inspirálódhatnak innen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése