keresés

2022. március 10., csütörtök

A magyar divat kimagasló alakjai 1.

 Téma

 A magyar divat megismerésére és bemutatására szolgálna. Maga a blog ismeretterjesztő lenne korszak és társadalom bemutatással összekötve. A téma nem különíthető el ugyanis az őt befolyásoló tényezőktől és a helyszíni és időbeli elhelyezkedéstől. A mindennapi viselet és öltözködési szokások mindig lenyomataik saját idejüknek. A blog maga viszont elsősorban emberekre összpontosítana az elmúlt száz évből. Olyan személyekre, akik öltözködésükkel, alkotásaikkal irányzatokat teremtettek. Ezáltal nem csak készítőket vagy tervezőket hanem olyan társadalmi személyiségeket is ismertetne, akik önmagukban is irányadók voltak.

Létjogosultsága

A magyar divat történelme még hazai szinten is gyakran háttérbe szorul. Az átlag ember nem igen tudna felsorolni magyar tervezőket vagy ikonikus ruhadarabokat. A célja blognak a hazai divatélet bemutatása lenne, ami egyben a múlt felelevenítésére is szolgálna száraz tények helyett sokkal inkább inspiratív és érdekességeket felmutató bejegyzésekkel. A ruhákon túl a szakmai élet és társasági divatirányzatok kialakulásának okait is feltárná ezáltal korképet is festene.

Lehetőségek

A 100 év vizsgálatával rengeteg képi anyag állna rendelkezésre. A hétköznapi emberek és a felsőbb körök öltözködési szokásait lehetne vizsgálni, összevetni. Számos tervező életrajza, munkája és interjúi is feltölthetők lehetnének esetleg anekdotikus történetekkel összekötve bizonyos darabokhoz. Egy megfelelően címkézett és kereséssel szűkíthető galériát is létre lehetne hozni.
Mivel számos személy még él, sőt dolgozik új anyagokat, retrospektív visszaemlékező cikkeket is lehetne közölni.

Célközönség

A divat és történelem kedvelőinek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése