keresés

2022. március 18., péntek

Régi könyvek restaurálási kérdései

A projekt célja

Gyakori probléma akár könyvtárban, akár otthon, a régi, tönkrement, széthullott könyvek tárolása, megőrzése. Olykor az avatatlan könyvtáros vagy a könyveit kedvelő olvasó kísérletet tesz a sérült kötet javítására. A legnagyobb jó szándék ellenére is egy-egy ilyen "mentőmunka" több kárt okozhat, mint gondolnánk. A "Régi könyvek restaurálási kérdései" igyekszik bemutatni, hogy hogyan zajlik egy restaurálás, mi az, amihez csak szakember foghat hozzá, és mik azok a lehetőségek, amelyek otthon is működhetnek. 

Célközönség

Minden olyan érdeklődő hasznát veszi ezeknek a bejegyzéseknek, aki nem a restaurátor szerepében kíván tetszelegni, hanem az alapok ismeretében saját házi könyvtárának egyes darabjait menti meg a további rongálódástól, vagy esetleg a könyvtárban elejtett, leszakadt gerincű könyvet kell helyrehozni. Bemutatásra kerülnek ugyan a szakszerű restaurálással kapcsolatos témák is, de ne feledjük, a pontos munka elvégzéséhez igencsak széleskörű ismerettel kell rendelkezni. Így tehát, aki a gyakorlatban is szeretné alkalmazni az olvasottakat, annak csak az egyszerűbb feladatok elvégzését ajánlom.

A projekt haszna

Megtanulni azokat a fogásokat, amelyek a kisebb, otthoni javításokhoz elegendők. A blogon belül képek, videók kerülnek megosztásra, amelyek tovább segítik a házi "restaurálást". Itt nem csak olvasni, hanem kérdezni is lehet, illetve hozzászólni és másokkal megosztani a tapasztalatokat ("én így csináltam...", "nekem ez vált be" stb.). Bárki, aki egy kis kedvet érez hozzá, az alapok megtanulása után kipróbálhatja magát.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése