keresés

2022. március 27., vasárnap

A könyv mint szereplő - hasonló oldalak

Hasonló gyűjtések

Léteznek ehhez a projekthez hasonló gyűjtések, kezdeményezések. Ezeket mutatom be ebben a bejegyzésben.

A moly.hu oldalon 2014 óta létezik egy zóna, ahol idézeteket gyűjtenek olyan könyvekből, ahol megemlítenek egy másik könyvet. Be is linkelik mind a forrásmű, mind a megidézett mű molyos adatlapját. Tehát külön kattintással juthatunk el a könyvekhez. Nem elemzik a kapcsolatot, csupán közlik az odavonatkozó részletet.

A moly.hu oldalon ezen kívül az egyes könyveknél is szerepel, ha más művekben említik. Jó példa erre a Trónok harca, ami sok más műben előkerül. Itt is belinkelték ezeket a műveket, így akit érdekel, rákattinthat, utánaolvashat. Azonban itt sem részletezik a kapcsolatot.

Ugyanígy azt is feltüntetik, hogy az adott könyvet hol máshol említik meg.

Ezek hasznos gyűjtések, azonban tovább lehetne fejleszteni, illetve ki lehetne bővíteni őket. Továbbá nem minden műnél közölnek erre vonatkozó információt. Például Jennifer Chambliss Bertman Könyvvadászok című könyvében nagy szerepet kap Edgar Allen Poe Az aranybogár című novellája, de erre nincs utalás az adatlapon az említett könyveknél. Ennek egyik oka az, hogy ez nem egy könyv, hanem egy novella, így nem lehet belinkelni, ugyanakkor egyéb könyveknél is láthatunk hiányosságokat, például Madeleine Gilard Gálaest a Miniklubban című regényénél meg sem említik a Tudós nőket, ami pedig központi szerepet kap a műben. Ugyanakkor a moly.hu oldalnak nem az a fő célja, hogy a könyvemlítéseket összegyűjtse, részletezze, így nem is róható fel neki a hiány. 

Az említetteken kívül nem igen találunk ilyen gyűjtéseket. Önálló felület is születhetne erre - például jelen projekt, amennyiben valóban megvalósulna. Ez a projekt részletesebben bemutatná a kapcsolatot mű és mű között, amennyiben az hangsúlyosan megjelenik. Elemezné, miként jelenik meg, milyen helyzetben, ki olvassa, milyen hatást gyakorol a szereplőkre, illetve hogy az író mennyire csinál kedvet az eredeti mű elolvasásához.



A kép forrása: moly.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése