keresés

2022. március 18., péntek

Kabuki Színház 2.

A Kabuki témában temérdek sok oldal, adatbázis, amatőr történészek és szakmai oldalak foglalkoznak ezen egyedi művészeti stílussal kapcsolatban. Ezek közül a főbb oldalakba szeretnék egy kisebb fajta betekintést nyújtani.


Facebook oldalak

KABUKI by Shochiku

Az oldalra tekintve, látható, hogy mindig friss és aktuális hírekkel, témákkal aktív oldalra csöppenhet a felhasználó. A képek között szebbnél-szebb fotókat, rajzokat, plakátokat, művészi alkotásokat nézhetünk meg. Kabukiról többféle bemutató videók közül szemlézhetünk, valamint programajánlókat is ajánl fel az oldal.

Japán Alapítvány Budapest

Hűen a Japán Alapítvány budapesti székházában legfőbb céljuk, hogy megismertessék a japán kultúrát, nyelvet, társadalmat, művészetet a magyar vagy épp aki csak egyszerűen japán világa magával ragadta.

Kabukival  kapcsolatban színházi előadásokat, valamint szakmai/workshop előadásokat is szoktak tartani a nagyközönségnek, hogy közelebb hozzák ezen különleges világ képviselőit a magyar szem és fül számára oly speciális előadói művészetet. Szóval a platformjukon mindent megtalálhatunk, ha jobban kutatni szeretnénk a témában. 


Holnapok 

Kabuki on the web

Ezt az oldalt a Japan Actors’ Association (JAA) és Organization for the Preservation of Kabuki (OPK) kezeli. Célja, hogy fenntartsa ennek a művészeti stílusnak az örökségét, illetve egy adatbázisként itt a nagyobb szervezetek, a kabuki fő képviselői összegyűjtve megtalálhatóak.

Japan Actors Association

A JAA a kabuki színészek 1889-ben alapított egyesülete. Különböző tevékenységeken keresztül igyekszik életben tartani a Kabuki színjátszást. Illetve ez az oldal hasznos azok számára, akik érdeklődnek a Kabuki iránt.

Organization for the Preservation of Kabuki

Az Organization for the Preservation of Kabuki (OPK) az oktatási, kulturális, sport, tudományos és technológiai miniszter engedélyezte, mint a szellemi kulturális javak holdingcsoportját. Válogatott kabuki színészekből, Nagauta énekesekből és játékosokból, Takemoto énekesekből és játékosokból, Narimono játékosokból és Kyogen Sakusha (forgatókönyvírókból) áll, akik több mint 20 éves, magas színvonalú szakmai tapasztalattal rendelkeznek. A tagok vezető szerepet vállalnak saját előadásaik fejlesztésében, valamint a fiatalabb szakemberek képzésében. Az OPK a kabukit is népszerűsíti abban a meggyőződésben, hogy a művészet népszerűsítése kulcsfontosságú a művészet megőrzésében és fejlődésében. 

Invitation to Kabuki - Guidance for Kabuki appreciation

Ez egy igazi, részletes adatbázis melyben különböző dolgokra lehet keresni/kutatni. Legyen szó szintén itt is a kabuki történelméről, karakterekről és a karakterek mögötti jelentéstartalmáról, előadásokról, zenéről, dalszövegekről, színpadi kialakításról és az ott megjelenő szimbolikáról, motívumok megjelenítéséről,

Shochiku; Kabuki official website

Ezen az oldalon elképesztően sok információt, tudást, ismeretet lehet szerezni, vagy akár jegyet is lehet vásárolni az érdeklődők számára. Többek között videók és különböző online információgyűjtemények lelhetőek fel a főbb címekre kattintva. Legyen szó történelem, mozi, színháztörténet, színházi élet, kultúra, jelmezek stb.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése