keresés

2022. március 23., szerda

A magyar színpad nagyasszonyai 2.

 A neves magyar színésznők nevei néhány adatbázisban felbukkannak, mint például az Arcanumban, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet adatbázisában, de a Mafab-ban, a Magyar Film Adatbázisban is kereshetünk a színésznők neveire, életrajzukra, illetve munkásságukra.Ugyanakkor a Wikipédián kívül nem található az interneten olyan gyűjtemény, amely részletesen összefoglalja és bemutatja a magyar színésznőket megbízható forrásokból. Csupán néhány honlapot, gyűjteményt, adatbázist találhatunk ami kifejezetten ezzel a témával foglalkozik. Ezenkívül két Facebook oldalon találhatunk információkat. Íme néhány kiválogatott információ-lelőhely az érdeklődők számára. Az én gyűjteményem abban a tekintetben jelentene újítást ezekhez képest, hogy képeket, felvételeket tartalmazna, összekapcsolná a színésznőket különböző szempontok szerint, külön kiemelném, hogy a mai világban, hogyan maradt fent a neve. A képzelt weboldal tartalma és szerkezete is sokkal átláthatóbb és összefüggőbb lenne az alábbi forrásokhoz képest.


Adatbázisok

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet-Színházi Adattár: A történeti múzeum honlapján számos érdekességet találhatunk a témához kapcsolódóan. Többek között a különböző kiállításokról, programokról, kiadványokról, valamint a múzeumpedagógiáról és a gyűjteményekről. Az audivizuális archívumtól, a báb,-fotó,- és képtárig, különböző gyűjteményekig minden megtalálható ezen az oldalon. Szorosan kapcsolódik az OSZMI-hoz a Színházi Adattár, ami talán az egyik leglényegesebb adatbázisa a téma szempontjából. A magyar és határon túli előadásokat, színházi programokat és a legfontosabbat, a színházi személyek adattárát, életrajzi adatait tartalmazza, mégpedig átlátható és jól szerkesztett formában, szűrési lehetőségekkel.

Arcanum/Magyar Életrajzi Lexikon: Az Arcanum kézirattárában található Magyar életrajzi Lexikon is hasznos segítséget nyújthat.A nevek ábécé sorrendben találhatóak, csak ki kell választanunk a megfelelő betűt vagy egyből kereshetünk az adott színésznő nevére.

OSZK-Színháztörténeti Tár: Ez a gyűjtemény az OSZK-n belül helyezkedik el és az ország egyik legnagyobb hazai színházi forrásgyűjteménye. Elsősorban színháztörténet, később rengeteg magyar színház kép- és forrásanyaga belekerült.

Mafab: Ezen az oldalon különböző listákkal és hírességek életrajzaival találkozhatunk. Az adatlapok mellett filmográfia, díjak érdekességek, képek is szerepelnek egy adott életrajznál. A keresőbe kell beírni az adott nevet, majd rákattintani a felugró ablakban található névre.

Honlapok

Wikipédia: A Wikipédián külön szócikk foglalkozik a magyar színészekkel és színésznőkkel. Kedvünkre kereshetünk benne. Külön listát kaptak a különböző elismerésben, díjakban részesültek  is, ami tovább szűkíti a keresést.

Színháznevelés.hu: Ez a honlap a különböző színházi programokkal, szervezetekkel és hírekkel foglalkozik. Tudástára elsősorban a színházi pedagógiára épül.

Dokumentum

MEK/Magyar Színművészeti Lexikon: A Magyar Elektronikus Könyvtár dokumentuma az alábbi lexikon. A téma szempontjából a különböző korszakok és magyar területek színművészete, lásd délvidéki, határon túli, erdélyi. A korszakok közül a 19. és a 20. századot emelték ki. A leírások mellett fotókat is találhatunk a lexikonban.

Portálok

Színház.org: Művészeti híroldal, színházi füllel. Külön érdekessége, hogy a cikkek színházak, színházi emberek szerint is szét vannak bontva. Színházi videókat, kitekintést a külföldi színházakra, apróhírekre is tudunk keresni.

Papageno: A színházi részben több cikkgyűjtemény is található az intermezzo elnevezéstől, a blogokig, közvetítésekig egészen a nyomtatásban és elektronikusan is megtalálható magazinig.

Magyar Színházi Portál: Ez a portál csak a színházzal foglalkozik. Hírek, interjúk, közvetítések, kritikák, jelenkori hírek, aprócikkek szerepelnek benne, valamint a magazin. Az archívumban kereshetünk rá a régebbi cikkekre.

Fidelio: Ennek a híroldalnak is van külön színház, sőt zenés színház aloldala, ahonnan a legfrissebb színházi hírekről, például díjkiosztókról, interjúkról találhatunk cikkeket.

Facebook

Legjobb Magyar Színésznők: Ez a Facebook oldal hivatalos neve, noha jobban belenézve nincs túl nagy aktivitás a csoportban.

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Facebook oldal, amelyet az OSZMI működtet. Rendszeresen oszt meg különböző programajánlókat, visszaemlékezéseket, megemlékezéseket elhunyt művészekről


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése