keresés

2017. május 8., hétfő

Régi könyves gyűjtemények az Instagramon

Előző két bejegyzésemben régi könyves restaurátorokat, illetve régi könyvekkel foglalkozó kutatókat mutattam be, akik posztjaikkal jelentős követőtábort gyűjtöttek maguk köré az Instagramon. Ebben a harmadik bejegyzésben szeretném teljessé tenni a képet néhány régi könyves gyűjtemény bemutatásával.

A Beinecke Rare Book and Manuscript Library a Yale University Library régi könyves gyűjteménye, a Connecticut állambeli New Havenben található. A gyűjteményt @beineckelibrary néven találhatjuk meg az Instagramon. 5675 követőjükkel eddig 809 bejegyzést osztottak meg, fotókat és videókat vegyesen. Posztjaikban régi könyveket, illusztrációkat örökítenek meg, de feltűnnek könyvtárosok és olvasók is, bepillanthatunk a könyvtár életének érdekesebb eseményeibe és megcsodálhatjuk az építészetileg is jelentős könyvtárépület egy-egy részletét is. Bejegyzéseiket általában sokan lájkolják, kommentelik.




A Thomas Fischer Rare Book Library a torontói egyetem régi könyves gyűjteménye, egyben Kanada legnagyobb régi könyvekkel, kéziratokkal foglalkozó nyilvános könyvtára. A gyűjtemény @fisherlibrary felhasználónéven publikál az Instagramon. Több mint 18000 követőjük van, idáig 1250 bejegyzést tettek közzé. Fotóikon régi könyvek részleteit, illusztrációkat, régi fényképeket osztanak meg, de videók is feltűnnek a posztok között, amelyekben bepillantást nyerhetünk a könyvtárosok munkájának részleteibe. Bejegyzéseik általában több száz lájkot kapnak, sokan kommentelik is őket.


Az 1769-ben alapított Dartmouth College régi könyves gyűjteménye, a Rauner Special Collections Library @raunerlibrary felhasználónéven található meg az Instagramon. 2360 követőjükkel eddig 535 bejegyzést osztottak meg. Főleg fotókat posztolnak: régi könyvek részleteit, illusztrációkat, életképeket a könyvtár mindennapjaiból, de néhány videót is közzétettek már. Bejegyzéseik általában számos lájkot kapnak, és gyakoriak a kommentek is. A könyvtár saját blogot is vezet, amelyben időről időre a gyűjtemény egy-egy darabjáról posztolnak érdekes részleteket.



Bejegyzéseimben azt szerettem volna bemutatni, hogy régi könyves kutatóként a hagyományos forrásokon túl az Instagramon is lehet tájékozódni, inspirációkat szerezni, és követőkre is szert tenni. A képmegosztó közösségi portál különösen alkalmas arra, hogy szakmánk szépségeit minél több szemszögből megmutathassuk az érdeklődőknek.

Képek forrása: Beinecke Library, Thomas Fischer Library, Rauner Library

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése