keresés

2017. május 3., szerda

Neil Gaiman: Miért függ a jövőnk a könyvtáraktól - olvasás és álmodozás

Neil Gaiman előadást tartott 2013. októberében a Reading Agency felkérésére. A Reading Agency célja, hogy mindenki számára lehetővé tegye az élményszerű olvasást. Sok programjuk van, amik az olvasást és a könyvtárakat népszerűsítik és segítik.



Olyan korban élünk ahol nagyon fontos az írástudás. Az interneten keresztül írásban kommunikálunk egymással és az élet más területein is nap, mint nap megjelenik az írás és az olvasás. A legfontosabb dolog jelenleg, hogy egy írástudó generációt neveljünk fel.  És a gyerekek megéljék az olvasás szeretetét. Ezt azonban azzal nem tudjuk elérni, ha megmondjuk nekik mit olvashatnak és mit nem. A legfontosabb, hogy azt olvashassák amit csak szeretnének és így olvasóvá válnak majd.

Az olvasás és a fikció fejleszti az emberek empatikus képességeit. Hiszen amikor olvasunk, valaki másnak a szemszögéből nézzük a történetet és azonosulunk vele és a körülötte lévő világgal. Fontos, hogy olyan történeteket olvassunk a gyerekeknek, amiket szeretnek. Ezeket a történeteket érdekessé kell tenni és nem szabad abba hagyni a felolvasást, miután megtanultak olvasni. A közösen eltöltött idő és a hangos olvasás a külső zavaró tényezők kizárásával nagyon hasznos.

Gaiman fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra, hogy a könyvtárak fontosak és élvezetből regényeket olvasni az egyik legjobb és legfontosabb dolog, amit valaki csinálhat. Gaiman szerint az olvasás megváltoztat minket. Ennek előnyeiről és hátrányairól is ejtett pár szót előadásában. Tanulmányok igazolják, hogy az analfabetizmus és a bűnözés között összefüggés van, ugyanis egy analfabétából könnyebben lesz bűnöző, mint egy írástudóból.

A könyvtáraknak fontos szerepe van a jövő generációjának olvasóvá nevelésében. Ugyanis ahhoz, hogy a gyerekek megtalálják a könyveket könyvtárakra van szükség. Egy könyvtáros rengeteget tud segíteni a gyerekeknek, abban hol talál az érdeklődésének megfelelő könyvet és a könyvtáros akár ajánlhat neki más könyveket is. Gaiman felhívja még a figyelmet arra, hogy nincs még minden digitalizálva és a rendezetlen, megbízhatatlan információkból az interneten nehéz tájékozódni. És ha valaki megbízható információhoz szeretni jutni, akkor könyvtárba kell mennie.

Forrás: Neil Gaiman: Why our future depends on libraries, reading and daydreaming. In: Theguardian. (https://www.theguardian.com/books/2013/oct/15/neil-gaiman-future-libraries-reading-daydreaming)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése