keresés

2017. május 1., hétfő

Central Library

Az új évezred új könyvtárat kíván - a Központi Könyvtárat. Helsinki városa elindította a Helsinki Központi Könyvtár (Central Library) projektet, melynek célja egy új könyvtár a Töölönlahti területén, Helsinki központjában. A városi tanács 2015. februárjában fogadta el a projektet és az építkezés augusztusban már el is kezdődött. A könyvtár a fő projektje a 2017-es Finnország Függetlenségének Centenáriumának, 2018-ban kerül átadásra.
Az épület nevére 2016 októberében szavazhattak, 2600 javaslat érkezett, ebből 1600 volt eltérő. A zsűri értékelése szerint az “Oodi” nyert. Kétféleképpen hívják hivatalosan, három nyelven:
1. Helsingin keskustakirjasto Oodi – Helsingfors centrumbibliotek Oodi – Helsinki Central Library Oodi
2. Kirjasto Oodi, Helsinki - Biblioteket Oodi, Helsingfors – Library Oodi, Helsinki


Central Library offers a public space open to all from Kirjastokaista on Vimeo.


Az éves látogatószámot 2,5 millióra becsülik. Az első emeleten biztosítja a könyvtár teret a mindenféle eseménynek, rendezvénynek és egy étteremnek. A második emelet van fenntartva   a digitalizációnak, gyártótérnek és a tanulásnak. A legfelső emelet lesz szentelve a könyveknek, az olvasásnak és a gyermekeknek.

Az új könyvtár nem veszi át a pasilai könyvtár helyét, ami jelenleg a finn főváros közkönyvtári hálózatának központi könyvtára, az igazgatás, az egyéb olyan szervezési munkák maradnak a mostani helyükön, nem a jelenlegi munka minőségével van probléma, leginkább az elhelyezkedéssel. Az új épület tényleg Finnország fővárosának szívében lesz. A Főpályaudvar mellet, a Parlament az utca túloldalán, meglévő kulturális intézmények (Finlandia Ház, Nemzeti Opera, Nemzeti Múzeum, Nemzeti Színház stb.) közvetlen szomszédságában.

A könyvtár épülete egy nyílt nemzetközi tervpályázat eredménye még 2012-1013-ból.

Welcome inside the Central Library! from Kirjastokaista on Vimeo.


A finnek Twitterhez való hozzáállását és annak népszerűségét talán azzal lehet a legjobban bemutatni, hogy a még át sem adott, építés alatt álló új Central Library-nak is van profilja: https://twitter.com/keskustakirj.

A http://keskustakirjasto.fi/en/#livecam linken pedig élőben nézhetjük hogyan épül a könyvtár épülete.

A projekt honlapja: http://keskustakirjasto.fi/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése