keresés

2017. május 10., szerda

A könyvtárak szerepe a fiatalok mentális épségének megőrzésében

Nagy-Britannia könyvtáraira erősen rájár a rúd mostanában: a finanszírozások apadnak, a könyvtárak rendre bezárnak. De ennek nem csak a hagyományos szolgáltatások látják kárát - a brit könyvtárosok egy jó része terapeutaként is funkcionál, az állomány és a helyszín maga a csendesszoba. Így a támogatások megvonása nemcsak az intézményeknek okoz kárt: a mentális problémákkal küzdő fiatalok releváns információforrásaitól, békeszigeteiktől fosztatnak meg. A recenzió a The Guardian cikkéből készült.


A közkönyvtáraknak nagyon is jelentős szerepük van a fiatalok mentális épségének megőrzésében, így a közkönyvtárak támogatásának drasztikus csökkenése erre sincs jó hatással: ha a finanszírozás csökken, a teher a már amúgy is túlterhelt rendőrségi-, egészségügyi és szociális szolgáltatásokra fog hárulni. A becslések alapján 10-ből 1 brit gyermek és 4-ből 1 felnőtt küzd mentálhigiénés problémákkal. A könyvtár a fiataloknak főképp a szorongás, a stressz, a vizsgák és a "bullying" (zaklatás) kapcsán tud segíteni.

Nick Poole, a Chartered Institute of Librarians and Information Professionals (Cilip)) vezetője arra  figyelmeztet: "Ha a könyvtárainkat nem támogatjuk eléggé, a kiadásaik máshová folynak majd, ami azt jelenti, hogy a most felnövő fiataljaink kevesebb segítséget kapnak, sérülékenyebbé válnak a mentális egészségi problémák hatásaira."
Több jólléti kezdeményezés is indult a szigetországban, ilyen például az Association of Senior Children’s and Education Librariansé is: autista-barát könyvtárakat hoznak létre, mert hiszik, hogy például a jóga és a meditáció mellett az önmagáért, az örömért való olvasás is a mentálhigiéné szerves része lehet. Birminghami, devoni, boltoni könyvtárak is elöljárnak a mentálhigiénés szolgáltatásokban.

A Shelf Help pedig a Reading Agency által 2016-ban kidolgozott könyvlista gyerekek és kamaszok számára. 35 önsegítő (self-help) könyv, közöttük képregényekkel, emlékiratokkal, regényekkel, témái a testképtől kezdve a depresszión át az önbecsülésig változnak. A suffolki könyvtárvezetőség szerint a lista 68%-ának 30%-kal magasabb a kölcsönzési aránya, mint más gyűjteményrészeknek. Kettő nálun is megjelent magyarul: A kutya különös esete az éjszakában Mark Haddontól és az Egy különös srác feljegyzései Stephen Chboskytól.

A helyi könyvtárak bezárása sok nehézséget okoz majd azoknak, akiknek segítségre van szüksége, főleg, hogy az internet félrevezetheti őket [lásd Kék Bálna - a ref.!]. A könyvtárak a helyi önkormányzatok és a központi kormány költségvetési harcának kereszttüzébe kerültek - 2016 végére az éves könyvtári költségvetés 25 millió fonttal [több mint 9 milliárd forint - a ref.] csökkent, 121 könyvtár be is zárta kapuit.
"Meg kell értetnünk a politikai képviselőinkkel, hogy a könyvtárak egyik nagy feladata biztosítani a problémákkal küzdő embereknek a biztonságérzetet és az információelérést.

A cikk a 15 éves Josh esetét hozza példaként. Szorongással és Irlen-szindrómával küzd (ez az olvasási és információfeldolgozó képességeire van hatással), tünetei közelítettek az autizmus spektrum zavarhoz. Két évvel ezelőtt pánikrohamai voltak az iskolától - nem zaklatták, csak a zaj és a káosz volt rá ilyen hatással - a könyvtár viszont maga volt a csend, a nyugalom és a béke szigete. Iskolai napjait a könyvtárban való tanulással váltotta ki a könyvtárosok pedig segítettek neki, válaszoltak a kérdéseire és könyveket adtak a feladatokhoz.
Ma már önkénteskedik és zaklatást átélt 8-12 év közöttieknek segít, bemutatja nekik a könyvtárat is.

Bár ez csak egy példa, de a sok közül: a könyvtárak alulfinanszírozása és bezárása sosem lehet megoldás egy problémára sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése