keresés

2017. május 18., csütörtök

Magyar Elektronikus Referenciaművek Szolgáltatás

Alapadatok a gyűjteményről:
Megnevezés: Magyar Elektronikus Referenciaművek Szolgáltatás
A gyűjteményről röviden: Az Akadémiai Kiadó elektronikusan kiadott alapműveinek gyűjteménye, 152 teljes szövegű kézikönyvet tartalmaz a következő témakörökben, e-dokumentum formában: biológia, orvostudomány, földrajz, kémia, matematika, történelem, filozófia, ókortudomány, művelődéstörténet, irodalomtudomány, gazdaság, jogtudomány, műszaki tudományok. Elérhető az EISZ-alapprogramban részt vevő könyvtárak gépeiről, és Shibboleth azonosítással.
A létrehozás dátuma pontosan nem megállapítható.
Tulajdonos és fenntartó: Kiadja az Akadémiai Kiadó Zrt., 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 21–35.
A magába foglaló honlap gyűjteményhez vezető aloldalának megnevezése: MeRSZ – Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás intézményi előfizetők számára és URL-je: http://akademiai.hu/info/mersz_magyar_elektronikus_referenciamuvek_szolgaltatas_intezmenyi_elofizetok_szamara
A gyűjtemény nyitólapja:
Keresési felület: kereshetünk téma szerint, és általános keresés formájában




Tételek listázása: A biológia szóra talált dokumentumokat rendezhetjük relevancia, cím és találatok szerint
Információszolgáltatás a gyűjteményről: Az adatbázisról és annak történetéről az adatbázis felületén nem találunk leírást. Az adatbázis tulajdonosa Az Akadémiai Kiadó Zrt,
A Magyar Elektronikus Referenciaművek Szolgáltatás (MERSZ) nevű adatbázis egészének szerzői jogi jogosultja az Akadémiai Kiadó Zrt.
Az adatbázisban szereplő egyes művek szerzői jogi jogosultjainak személyéről a művek impresszumában található tájékoztatás.
Az adatbázisban található dokumentumok magáncélra másolhatók, nyomtathatók, változtatások nélkül és a forrásra való megfelelő hivatkozással használhatók. Minden más terjesztési és felhasználási forma esetében a szerző, illetve a kiadó engedélyét kell kérni.
Az adatbázis folyamatosan bővül. 
A benne található dokumentumok a belépés után olvashatók.
A szolgáltatás kiemelt funkciói:
• kényelmes keresési lehetőségek: szótövező és több művet érintő keresés vagy akár keresés az összes mű teljes szövegében egyszerre
• kategóriaválasztás: böngészés a dokumentumok között tematika alapján
• könyvjelzők, egyéni jegyzetek elhelyezése
• dokumentumrészek másolása vagy nyomtatása – akár a jegyzetekkel együtt
• kereszthivatkozások kezelése
• hivatkozások gyors beszúrása: a rendszer gombnyomásra felkínálja az adott szövegrész pontos bibliográfiai leírását két formátumban (Harvard és Chicago), amely hivatkozásként bemásolható egy külső dokumentumba
• választható nézetbeállítások: nagy ikonok / mozaik a főoldalon, változtatható szövegmegjelenítés, jegyzet- és hivatkozásikonok elrejtése (forrás: http://akademiai.hu/info/mersz_magyar_elektronikus_referenciamuvek_szolgaltatas_intezmenyi_elofizetok_szamara)
Meta-adatolás:  Az adattartalom egységes. A különböző dokumentumok borítóképe mögött található maga a könyv, a tartalomjegyzéke, és maga a dokumentum.
Közösségimédia-kompatibilitás: A MeRSZ-nek van külön facebook profilja. Neve a facebookon : MeRSZ - alapművek elektronikusan. A facebook-profilból is az 'alkalmazás' gombra kattintva eljuthatunk az Akadémiai Kiadó megfelelő, az előfizetést szorgalmazó lapjára. Az oldalt 734 ember kedveli, és 736 ember követi.
A magába foglaló intézmény facebook profilja: Akadémiai Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése