keresés

2017. május 10., szerda

Kínai könyvtárak összegzés

2015 szeptembere és 2017 májusa között készült a Kínai Könyvtárak blog a három féléves a tartalomszolgáltatás eszközrendszerei című tantárgy keretein belül. Ez a bejegyzés az ott készült 12 bejegyezésnek egyfajta összegzése.

Az alapszakos és a mesterszakos szakdolgozatomban is a kínai könyvtárakkal foglalkoztam, e óra keretében pedig lehetőségem nyílt néhány kínai könyvtárat bemutatni az interneten található angol nyelvű vagy kínairól angol nyelvre fordított anyagok segítségével.


A Wikipédián található kínai könyvtárak listájából indult ki 2015-ben, ami azóta se bővült, így később angol nyelvű weboldallal is rendelkező kínai könyvtárakat kerestem. Az angol nyelvű weboldallal rendelkező könyvtáraknak elkészítettem a tömörített és rövidített összefoglaló leírását, amelyekhez aztán a jelenlegi könyvtárépületekről kerestem hozzájuk képet. A keresésé közben gyakran kiderült, hogy sok helyen a könyvtárak régi épülete van mellékelve illusztrációként, holott a jó pár könyvtár a 2000-es években új épületet kapott.

Egy kínai egyetem könyvtárában
Magyarul a következő kínai könyvtárak leírása érhető el a blogon. A könyvtárak neveire kattintva a teljes bejegyzés elolvasható.

Hainan Tartományi Könyvtár
A könyvárat 2007-ben nyitották meg, az önkiszolgáló részleg az év minden napján, a nap 24 órájában az olvasók rendelkezésére áll. A könyvtár épületében étterem, kiállítóterem és könyvesbolt is található.

1907-ben a város kormányzója alapította. Az eredeti épületből 1962-ben új épületbe költözött a könyvtár, majd amikor azt is kinőtte 2003-ban egy még modernebb épületbe került a több mint két milliós állományával.

A könyvárat 1904-ben Zhang Zhidong (1837-1909) alkirály alapította. 2012-ben új épületbe került a könyvtár, ahol 5293 ülőhely és majdnem hat millió könyv várja az olvasókat.

1909-ben alapították. A könyvtár egyik érdekessége, hogy az IFLA 2005-ben neki adta a Guust van Wesemael Literacy Díjat. Ezt kétévente adják annak a könyvtárnak, aki a legtöbbet tett a kultúra és a műveltség előmozdítása érdekében.

A könyvtárat 1909-ben alapították, a nyilvánosság viszont csak 1912 óta látogathatja. 1987-ben, majd 2008-ban is épületbe került a könyvtár. A 2015. decemberi statisztikájuk szerint a fizikai dokumentumok gyűjteménye  35 181 472 elemből áll. Kína legnagyobb könyvtára.

1907-ben Du Fang alapította a könyvtárat. A második világháború ideje alatt és után is többször átköltöztették, míg 1949-ben végleges helyére nem került. Jelenleg a harmadik legnagyobb könyvtár Kínában. Állományában több mint tíz millió dokumentum található.

A könyvtár története 1847-re nyúlik vissza. A jelenlegi épületnek az alapkövét 1993-ban rakták le, amit aztán 1996-ban nyitottak meg. A sanghaji könyvtár a második legnagyobb könyvtár Kínában. Jelenleg 686 000 beiratkozott olvasóval büszkélkedhetnek, akik több mint 36,76 millió állományt kölcsönöztek az elmúlt évben.

Illetve készítettem egy élményleírást, a tajvani Hszinpej Városi Könyvtárról, ami magyar narrációként is olvasható a könyvtár hivatalos öt perces videóját nézve.

A könyvtárak a linkelt térképen itt megtekinthetők.

A kínai könyvtárak története itt nem ér véget. Az egyetemet befejezve is szeretnék a kínai könyvtárakkal foglalkozni, így remélem, hogy még más weboldalakon is feltűnnek a témával kapcsolatos írásaim.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése