keresés

2017. május 16., kedd

Nemzeti Audiovizuális Archívum

Alapadatok a gyűjteményről

Megnevezés: Nemzeti Audiovizuális Achívum, NAVA
A nyitólap közvetlen URL-je http://nava.hu/
A gyűjtemény rövid leírása: A NAVA a Magyarországon készült, vagy magyar vonatkozású audiovizuális dokumentumok archívuma.Működésének célja, hogy ezek a dokumentumok elérhetőek és szabadon megtekinthetőek maradjanak.
 Feladatát az Országos Széchényi Könyvtáréhoz lehet hasonlítani, csak amíg az nyomtatottakat, a NAVA elektronikus dokumentumokat gyűjt. Nevezhetjük elektronikus kötelespéldány-gyűjteménynek.

Létrehozás dátuma: 2006. január 1.
Tulajdonos, fenntartó: 2005 novembere és 2011 augusztusa között a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Nonprofit Kft. üzemeltette. Jelenleg az MTVA Digitalizáicós Műhely Kft.
Egyéb fejlesztő: Webfejlesztés: simpleSoft Kft.



Információszolgáltatás

A NAVA kialakulásáról nemigen találunk információt, csak nyomokban. Azonban átfogó általános leírást olvashatunk a gyűjteményről. A Rólunk menüpont alatt a Mi a NAVA? és a Koncepció almenükben részletes bemutatást olvashatunk az archívum gyűjtőköréről, feladatáról, céljairól. Az említett menüpontban továbbá a munkatársakról, az elérhető NAVA-pontokról és kapcsolatfelvételi információkról olvashatunk. Ezen kívül elérhető műsorújság a menüpontok között, ahol a gyűjtőkörhöz kapcsolódó csatornák aktuális műsorújságát találhatjuk. A lényeg a Szabad műsorok menüben rejtőzik, ahol csatorna és műfaj szerint listázhatjuk a felvételeket. A Gyűjtemények pont is érdekes lehet, hiszen ott tematikusan gyűjtve böngészhetjük a tartalmakat: pl. Sorozatok, MTV Híradók, Mediawave fesztiválfilmek, stb. Az utolsó menüpont a Könyvtármozi, amely a leírás szerint "egy új könyvtári szolgáltatás a kistelepülésen élők számára azzal a céllal, hogy a magyar filmkultúra alapvető értékei minél több érdeklődőhöz eljussanak a könyvtári kisközösségeken keresztül." Ez a szolgáltatás bejelentkezés után érhető el.








Navigáció/strúktúra/webdesign

A site könnyen átlátható, egyszerű hierarchikus menürendszerrel rendelkezik. Az általánostól a specifikusig haladva találhatjuk meg a keresett dokumentumot. A műfaj, vagy csatorna kiválasztása után a megjelenő listából választhatjuk ki a kívánt műsor címét, majd az ott megjelenő felvételre kattintva megnézhetjük azt. Kivételek ez alól bizonyos korlátozott műsorok, amelyeket NAVA-pontokon nézhetünk meg (könyvtárak, iskolák). A videókat egy JW Player nevű beágyazott flash programmal lehet megnyitni. Ez sajnos kevés opciót kínál fel, így pl. a műsorok minőségén nem állíthatunk, ami elég nagy negatívum egy ilyen oldalnál. 




Kínált formátumok

Az archívumban a videók mp4, a hangfelvételek aac formátumban kerültek feltöltésre. A felvételeket minden esetben Flash lejátszó segítségével tekinthetjük/hallgathatjuk meg.

Metaadatok, leírás

A műsorokról az alábbi adatok vannak feltüntetve: 


Főcím
Műsorújság szerinti cím
Címváltozat
Műfaj
Gyártási év
Adásnap
Ajánló
Hasonló dokumentumok
Leírás
Műsorújság adatai
Megjegyzés
A feltüntetett műsorkészítők köre adásonként változó.Közreműködők
Tárgyszó

Kapcsolódó dokumentumok

Ezen kívül a fevétel mellett egyéb adatok is vannak: a felvétel hossza, a sugárzó csatorna neve, szabadon elérhető-e, vagy korlátozott, illetve a státusza. 




Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Regisztrálni NAVA-pont intézmények számára lehetséges. Az oldalon hírlevél nem elérhető, és fórum sincs, kommentelni, lájkolni nem lehet. A fájlok direkt linkjét és beágyazható kódját külön gomb segítségével lehet előhívni, és a mail gombbal lehelet lehet küldeni a szerkesztőknek.

Közösségimédia-kompatibilitás

Az archívum közzösségimédia-funkciói kimerülnek annyiban, hogy a felvételeket meg lehet osztani a Facebookon. Egyéb ilyen vonatkozású funkció nincs jelen az oldalon.

Készítette:

Nemesházy Marcell (MA, I. évfolyam)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése