keresés

2017. május 16., kedd

New York Public Library Digital Collections

Megnevezés: The New York Public Library Digital Collections

A nyitólap közvetlen URL-je: https://digitalcollections.nypl.org/

A gyűjtemény rövid leírása: A gyűjtemény élő adatbázisként aposztrofálja magát, amely napi szinten új anyagokat tölt fel oldalára, olyanokat mint: nyomtatványok, fotók, térképek, kéziratok, streaming videók stb. Célja az emberek inspirálása a feltöltött anyagok újrafelhasználására – újabb és újabb tudományos kutatómunkák létrehozására.

Létrehozás dátuma: A New York Public Library 1895-ben jött létre, 2005-ben hozták létre a Digital Gallery elnevezésű gyűjteményt, a Digital Collections pedig 2013 nyarán debütált a nagyközönség előtt.

Információszolgáltatás: Az információ szolgáltatása mögött egy több osztályból álló csapat munkája áll. A New York Public Library Digital Collection stábja:

  • Special Collections
  • General Research Division
  • NYPL Technology
  • Rights Clearance
  • Digital Experience Group
  • NYPL Labs:
    • Product and R&D
    • Metadata Services Unit
    • Digital Imaging Unit
    • Permissions and Reproductions
Navigáció, struktúra, webdesign: Ahogy a felhasználó az oldalra lép, egyből a keresőfelület tárul szeme elé. A kínált keresővel egyszerre kereshetünk a New York Public Library Digital Collections különböző gyűjteményeiben. Lejjebb görgetve láthatjuk a nemrég feltöltött egységeket, alatta pedig a legutóbb digitalizált és frissített kollekciók tekinthetők meg.  Az oldal további részén találhatók meg a további kollekciók. Felhasználóként úgy gondolom, hogy talán egyszerre túl sok információt tár elénk a főoldal, könnyen el lehet veszni a digitális kollekciók között. A struktúrát alapvetően három ék határozza meg: az egységek, a gyűjtemények és az osztályok.




Kínált formátumok: A New York Public Library Digital Collections többnyire kép és mozgókép formátumban teszi közzé anyagait. Előnye, hogy a különböző fájlméretek között is alternatívákat tár a felhasználók elé. JPEG és TIFF a legjellemzőbb képformátumok. Külön kérés esetén az eredeti scannelt vagy művészi nyomásban is megrendelhetjük.


Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés: A MODS séma szerint tárja fel dokumentumait a New York Public Library Digital Collections. Ez elérhető XML és JSON formátumban ezen az oldalon. Hogyha megfelelően illesztjük be egy-egy választott dokumentum azonosítóit az alábbi link után http://api.repo.nypl.org/api/v1/items/item_details , akkor egy gyors és ingyenes regisztrációt követően megtekinthetjük a dokumentum metaadatait a két feljebb említett formátumban.

A tétel leírásánál az alapvető adatok változatosak, hiszen egy írásos dokumentum más metaadatok felvételét igényli, mint mondjuk egy videóé, így szerzőtől táncosig elég széles szálon mozog a felvehető információk köre. 



Hasznos, hogy a tételek alatt különböző hivatkozási alternatívát nyújt a felhasználók számára.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás: A képeket megoszthatjuk Twitteren, Facebookon és Pinteresten. További interaktivitási lehetőség, hogy üzenhetünk az Digital Library Collections üzemeltetőinek a szinte állandóan, jobb oldali alsó sarokban található Feedback feliratú gomb segítségével. Az üzenet elküldéséhez nincs szükség regisztrációra.

Közösségi média kompatibilitás: A New York Public Library rendelkezik Facebook, Instagram és Twitter oldallal, maga a digitális kollekció nem. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése