keresés

2017. május 28., vasárnap

HathiTRust Digital Library



Alapadatok a gyűjteményről:
Megnevezés: HathiTrust Digital Library
A nyitólap URL-je: https://www.hathitrust.org/
A gyűjtemény leírása: A HathiTrust Digital Library egy olya, elsősorban amerikai egyetemi könyvtárak és kutatóintézetek összefogásából született projekt melynek célja kulturális rekordok digitális megőrzése és minél szélesebb körű szolgáltatása
Létrehozás dátuma: 2008.10.06.
Tulajdonos: A gyűjtemény a tagintézmények közös tulajdonában van. Az informatikai feladatokat elsősorban a Michigani és az Indianai egyetem könyvtárainak informatikusai látják el.
Digitalizálás: A tagintézmények saját maguk által digitalizált állománya mellett a Google books és az Internet Archive gyűjteményének egy részét is használja.

Képernyőképek:
Nyitólap


Keresési felület

Tételek listázása

Tétel adatai


Információ az oldalról
Az oldal tetején található menüsorban az About opcióra kattintva, több menüpont válik elérhetővé. Ezek között navigálva megismerhetjük a gyűjtemény létrejöttének rövid történetét, a szervezet felépítését, testületeit, a tagintézményeket, a gyűjtemény paramétereit és a jogi hátterét is. A menüpontok sokasága miatt elsőre könnyű elveszni.
            A News and Publications menüre kattintva négy kategóriába sorolva tekinthetjük meg az oldallal kapcsolatos híreket. Az első kategóriába a gyűjtemény tevékenységével kapcsolatos, a másodikba a hivatalos sajtóközlemények, a harmadikba az interneten, független forrásban megjelent írások, a negyedikbe pedig a gyűjteményről készült előadások és publikációk tartoznak.
            Van még két fő menüpont, Our Collaborative Programs és
Our Research Center, ezekre kattintva a projekt egyéb tevékenységeiről nyerhetünk részletesebb információt.

Keresési felület
Az oldal szerkezete egyszerű, a nyitólapon jól látható központi helyen található a keresőfelület. A keresési mező alatt van egy link, ami a keresési tanácsokhoz vezet. Lehetőség van külön a katalógusban és full-text állományban való keresésre is, a két fajta keresési mód értelem szerűen némileg eltér egymástól. Vannak korlátozott hozzáférésű könyvek, a full-text keresés ezekre is működik, de a teljes mű nem jelenik meg a nem regisztrált felhasználók számára.

Kínált formátumok
A fulll-text dokumentumokat a rendszer pdf formátumban jeleníti meg, ezeket ilyen formán le is lehet tölteni. Továbbá van lehetőség text-only megjelenítésre is, ám ez főleg a régebbi és különlegesebb karakterű dokumentumok esetében nem működik valami jól.

Katalóguscédula-megjelenítés
A rekordok egységesek, a különböző dokumentumtípusok leírása között nincs jelentős különbség. Minden rekord tartalmazza a dokumentum címét, szerzőjét, nyelvét, a megjelenési és a fizikai adatokat. Ezeken felül pedig megadja, hogy melyik egyetemről származik az eredeti dokumentum, továbbá tartalmaz egy linket a WorldCat-be, az oldal tetején pedig lehetőséget kínál az automatikus hivatkozásra, két különböző hivatkozási forma szerint. Valamint a rekord mellett jobb oldalt egy külön oszlopban hasonló műveket ajánl.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás:
A gyűjtemény tagintézményein keresztül lehet regisztrálni az oldalon. Ha valaki nem tagja valamelyik tagintézménynek ebben az esetben is lehetőség van rá, hogy a Michigani egyetemen oldalán keresztül regisztráljon. A profillétrehozásnak nagy előnye, a gyűjtemény egészéhez való hozzáférés, valamint lehetőség nyílik a full-text könyvekből saját gyűjtemény kialakítására (https://babel.hathitrust.org/cgi/mb).
            Interakcióra nincs sok lehetőség, fórum, vagy kommentmező nincs. Viszont a Feedback menüpontra kattintva, egy felugró ablakon keresztül a felhasználó tud üzenetet küldeni.

Közösségi média:
A Hathi Trust jelen van több közösségi oldalon is. Van Facebook oldala a gyűjteménynek, de nem különösebben aktív. 1405 lájk és 1398 követő, nagyjából havonta kétszer posztolnak.
            Ellenben a Twitter oldalukon rendszeresen posztolnak, és majdnem tízezer követőjük van. Továbbá a Pinterest oldaluk is egészen ízléses.
Minden tételnek egyedi URL-je van, az oldal pedig felkínálja a lehetőséget több különböző közösségi oldalon való megosztására is (Facebook, Twitter, Reddit, Pinterest, Tumbler és VK).
Készítette:
Batisz Márton Barnabás
turkológia szakos hallgató (MA)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése