keresés

2017. május 10., szerda

Az Amazon S3 leállása: amikor az internet túl nagy súllyal nehezedik egy sitera


Február végén sorozatos problémák adódtak több népszerű programmal: a Medium, a Slack és a Trello sem működött megfelelően. A probléma forrása az Amazon felhőtárhelye, ez S3 meghibásodása volt.

Túl nagy a terhelés

Hasonló volt az eset, mint a Dyn nevű internetes cég elleni támadás, ami szintén weboldal-elérési hibákat okozott világszerte. Mivel számtalan site, köztük maga az Amazon oldalai is a S3-at használják, kicsit úgy tűnt a helyzet, mintha az internet kezdene leállni - tekintve, hogy rengeteg sűrűn látogatott webhely és app sem működött rendesen.

Habár az internet nem arra lett tervezve, hogy akár egy nukleáris támadást is túléljen, a központi irányítási infrastruktúra hiánya mondhatni sebezhetővé teszi a hálózatot, amennyiben sok különböző magántárhelyre alapoz. A "győztes mindent visz" mentalitás elterjedése miatt egyre több és több erőforrást fektetünk egyre kevesebb cég megoldásaiba. Ott van példának a Gmail. Annyi ember használ Gmailt, hogy ha egyszer összeomlana, órákra leállhatna az email-forgalom, holott számtalan más szolgáltató is létezik. Hasonló az eset a Facebookkal, ami sokak számára gyakorlatilag az internet maga.



Az Amazon és az óriásfelhő

Habár a Dyn nem egy ismert cég, de rendkívül fontos szerepe van abban, hogy a weboldalak címét digitálisan olvashatóvá tegye, ezért a cég elleni támadás elérhetetlenné tette ideiglenesen a web egy részét. Az Amazon saját maga játssza túlméretezett szerepét. 2012-es becslések szerint már akkor az internetes adatok 1%-át ők tárolták, ami azóta csak nött. Friss adatok szerint közel 1,6-szorosát tárolja annak az adatmennyiségnek, amelyet a versenytársai összesen. A Datanyze szerint messze az ővék a leginkább használt ilyen szolgáltatás, habár a Microsoft és a Google is igyekeznek vetélytársakká válni.

A jövő lehetőségei

Az Amazon felhője pont az internet decentralizáltságára épít, szervereket működtetve a világ számos pontján. Egyes régiókban többet is, hogy ha az egyik lekapcsol, legyen másik. Azonban a problémáik gyakran regionális szintűek, ami miatt történhetett a fenti eset is.
Míg az internet alapítói és fiatal programozók a megoldást keresik, a mamutcégek még inkább magukhoz vonzzák a web adatait, így pedig azok hasonló meghibásodásai esetén további kimaradásokra számíthatunk.

Összegzés

A Wired cikke alapos, de mégis laikusok számára is érthető írást jelentetett meg az internet stabilitásával kapcsolatban, ami igen érdekes problémákra világít rá. Való igaz, hogy ha túlzottan koncentrálódnak az adatok és a szolgáltatások bizonyos cégekre, azok esetleges leállása, meghibásodása túlzott méretű webhely-elérési, vagy szolgáltatás-elérési kimaradásokat eredményezhet. A megoldás még nem ismert a problémára, de a szakértők már teljes gőzzel dolgoznak rajta.

Forrás: https://www.wired.com/2017/02/happens-one-site-hosts-entire-internet/?mbid=social_fb

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése