keresés

2017. május 17., szerda

Central Florida Memory

Alapadatok a gyűjteményről:
Megnevezés:
Central Florida Memory: Preserving Yesterday, Today, for Tomorrow
A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: http://www.cfmemory.org/
A gyűjtemény definitív, rövid leírása: A gyűjtemény Közép-Floridai múltját dolgozza fel, több mint 80.000 történelmi dokumentum (térképek, fotók képeslapok) segítségével.
Létrehozás dátuma: 2002
Tulajdonosok: The University of Central Florida Library, The Orange County Regional History Center, The Orange County Library System

Gyűjtemény nyitólap:
Keresési felület:

Tételek listázása:


Tétel+adatok:
Információszolgáltatás:A gyűjteményről: A Central Florida Memory adatbázis 2002-ben három intézmény összefogásával indult: The University of Central Florida Library, az Orange Megyei Regionális Történeti Központ és az Orange Megyei Könyvtárak Rendszere. A projekt hosszú távú célja, hogy online platformot és központi helyet biztosítson Közép-Floridai történelem dokumentumainak, tárgyainak és történeteinek összegyűjtéséhez, megőrzéséhez és terjesztéséhez. Céljuk, hogy nemcsak hozzáférést biztosítsanak történelemhez, hanem hogy a történelem oktatásához forrásokat és eszközöket biztosítsanak annak minden szintjén, különösen azon hallgatók és tanárok számára, akik tanulmányozzák a floridai történelmet.A projekt kezdeti fázisa az 1880 és 1930 közötti évekre korlátozódott, Közép-Floridára, a citrusipar korai fejlődésére, a városok és közlekedési hálózatok alapítására irányult.
Először a három intézményben fellelhető dokumentumokat digitalizálták, és egy próba weboldalt hoztak létre, mely mindhárom intézményben hozzáférhető volt.
2008-ban a Central Florida Memory könyvtári szolgáltatások és technológiák fejlesztésére kapott támogatást a Múzeumi és Könyvtári Intézettől, amelyet a Florida State Department, Library and Information Services vezet. A támogatás két új partner, a Carl S. Swisher Learning Resources Center at Bethune-Cookman University és a DuPont-Ball Library at Stetson Universityanyagi támogatását is finanszírozta. Ezzek körülbelül 30 000 kép került a CFM gyűjteménybe.
A szerzői jogi feltételek: A Central Florida Memory weboldal tervezésére és tartalmára vonatkozó szerzői jog az Orange County Regional History Center, az Orange County Library System és a Central Florida Library könyvtár közös tulajdonában van. Minden olyan képhez fűződő jogot, mint az illusztrációk, fényképek, nyomtatványok, logók, térképek stb., az az intézmény őrzi meg, amelynek eredetileg a tulajdonában volt.
Digitalizálás: a flickr rendszer segítségével történt.
A gyűjtemény felépítése: Kereshetünk a gyűjteményben böngészve, a térképek közt, a fényképek közt, a képeslapok közt, a leggyakrabban keresett tételeket a Most recent menüpont alatt találhatjuk meg. A kijelölt találatokat betehetjük a kedvencek közé (Favourites) a More... című opció mögött pedig szűkíthetjük a keresési feltételeket, dokumentumtípus, történet, idő intervallum, folyóirat, USA államai szerint, és a gyűjtemény tulajdonosa szerint is.
További gyűjtemények az intézmény által közzétéve: Az oldal tulajdonosainak partnerei ITT.
Metaadatolás, leírás, katalógus-cédula megjelenítés: A gyűjtemény adattartalma dokumentumtípusonként egységes. Minden egyes tétel mesetében leírást találunk annak tárgyára, szerzőjére, címére, esetleges méretére (térképek esetében) vonatkozóan. Ezen kívül a szkennelés minőségére, felbontására, a dokumentum szerzői jogi kérdéseire vonatkozóan is.
Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás: Az oldalon lehetőség van kérdést feltenni, kommentárt megosztani ITT.
Közösségimédia-kompatibilitás: Az egyes találatok esetében lehetőségünk van a tétel URL-jének lekérésére, megoszthatjuk a dokumentumot a Google+, a Facebook, a LinkedIn, a Pinterest, a Skype segítségével, elküldhetjük e-mail-ben és kinyomtathatjuk, természetesen nem kereskedelmi mennyiségben, és szabályosan utalni szükséges a dokumentum származására. Commentálhatjuk a dokumentumot, "Tag"-elhetjük, 1-5-ig értékelhetjük, és kedvencekbe menthetjük.
Készítette: Ivanics Márta Informatikus Könyvtáros hallgató (MA levelező, 2017)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése