keresés

2017. április 23., vasárnap

British Pathé

Alapadatok a gyűjteményről
Megnevezés: British Pathé
A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: http://www.britishpathe.com/
A gyűjtemény definitív, rövid leírása: A gyűjtemény a brit British Pathé médiacég 84.842 felvételt tartalmazó (ami 12 millió állóképként is megtekinthető), ingyenesen elérhető filmhíradó-archívuma. A cég 1896 és 1976 között készített dokumentumfilmeket a brit mozik és csatornák számárad. Ezek digitalizált változatát teszik elérhetővé az oldalon és a hozzá kapcsolódó YouTube csatornán (2014. február-). Az archívumban található filmek jelentős része az első és a második világháborúhoz kapcsolódik.
Létrehozás dátuma: 2010. március
Tulajdonos: British Pathé Ltd.
Screenshots/képernyőképek
Gyűjtemény nyitólap:
Keresési felület:
Tételek listázása:
Tétel+adatok:

Információszolgáltatás
A gyűjteménnyel kapcsolatban a felső menüsorban található - de a láblécben is szereplő - About menüpontból szinte minden lényeges információt megkaphatunk: a felhasználási feltételekről, a gyűjtemény főbb jellemzőiről, történetéről és a kapcsolatfelvétellel kapcsolatban. A szintén itt található GYIK menüpont további információkat tartalmaz többek között az oldal használatával, a kereséssel, a felhasználási feltételekkel és a filmekhez kapcsolódó adatokkal kapcsolatban. A megvásárolható állóképekkel kapcsolatos Stills Sales menüpontban is találhatóak a licenccel kapcsolatos információk. A különböző típusú felhasználókra (professzionális felhasználók, iskolák és oktatási intézmények, múzeumok és magánszemélyek) vonatkozó, lényegesen eltérő felhasználási és esetenként az előfizetési feltételek a Footage Sales menüpontban olvashatóak.

Az oldalnak van saját blogja, amire fel lehet iratkozni, RSS feed-et beállítani és keresni is a bejegyzések tartalmában.. A blog ritkán frissül, az utolsó bejegyzés 2016. augusztus 9-én született.

Navigáció/struktúra/webdesign
Az oldal egyszerű felépítésű, letisztult szerkezetű és színvilágú. A fejléc alatt található a többszintű, lenyíló szerkezetű menürendszer (az egyes almenük egy közös kezdőfelületen is megjeleníthetők), mely az alábbi pontokból áll:
In the News, Collections, Galleries, Footage Sales, Stills Sales, Blog, About, Shop, British Pathé TV
A kezdőlapon ízelítő található a filmgyűjteményből és elolvasható a legfrissebb blogbejegyzés. A tartalmi rész jobb oldalán, kiemelve szerepel szerepel a British Pathé TV-re mutató ugrópont, figyelemfelhívás a rendszeresen frissülő In the News legfrissebb válogatására és felhívás a licencfeltételekre. A kezdőoldalon szerepelnek még  a szerkesztő által ajánlott tartalmak és kiemelések a Galleries kínálatából.

Az archívum tartalmában keresni (egyszerű és összetett) és böngészni is lehet. A böngészést a kezdőoldal bal oldalán megjelenített 10-féle kategória segítségével lehet elkezdeni. Az egyszerű kereséshez a keresőmezőt minden oldalon, a fejléc alatt találhatjuk meg. Lehetőségünk van összetett keresés indítására is, ami már egy külön oldalon jelenik meg, számtalan szűrési lehetőség beállításával. A keresés és a böngészés eredményeként kapott találati halmazt idő szerint egy interaktív csúszka segítségével szűkíthetjük tovább, de számtalan egyéb szűkítési feltételt is beállíthatunk. Rendezni is tudjuk a listánkat, dátum és relevancia szerint.

A kiválasztott film regisztráció és belépés nélkül is ingyenesen lejátszható, megosztható. Megtekinthető a rövid leírása, az ugrópontként működő címkéi, kategóriái és munkaterületei (WorkSpace), a metaadatai, és a hozzá tartozó állóképek és néhány kapcsolódó videó is megnyitható. A regisztráció magánfelhasználók számára ingyenes (bizonyos típusú felhasználók esetében azonban fizetős). A filmeket a bejelentkezés után hozzá lehet adni a kedvencekhez, le lehet menteni (csak otthoni használatra, minden egyéb esetben a felhasználás engedélyköteles) és a kosárhoz adni, majd akár megvásárolni is. A bejelentkezett használók kommenteket is fűzhetnek a videókhoz, ami azért is fontos, mert azt az oldal szerkesztői is elismerik, hogy sok esetben nem korrektek a filmekhez tartozó leírások és kulcsszavak (a filmet készítő operatőröktől és szerkesztőktől származó korabeli információkat tartalmaznak, melyek sok esetben nem teljesen pontosak), így a nézők pl. kijavíthatják ezeket a hibákat. Bejelentkezett használóként saját munkaterületeket is kialakíthatunk, amit majd a közösség többi tagja is megtekinthet .

Meta-adatolás, leírás
A videókat egységesen az alábbi leíró adatokkal jellemzik: Archive, Issue Date, Sound, Media URN, HD Format, Film ID, Stock, Duration, Time in/Out, Canister, Sort Number.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
A gyűjtemény blogos oldalán lehetőség van a hírleves feliratkozásra,  az RSS feed beállítására. A már említett extra funkciók igénybe vételéhez (mentés és kedvencek, kommentelés, saját munkaterületek kialakítása) a használóknak regisztrálniuk kell magukat. Ennek birtokában élni lehet a kommentelési lehetőséggel is.

Közösségimédia-kompatibilitás
Bár az egyes tételekhez nem kapcsolódik egyedi URL-lel, az oldal YouTube csatornájának videói egyszerűen beágyazhatóak. A tételeket változatos formában oszthatjuk meg (Pinterest, Digg, Reddit, Stumble Uppon, Tumblr, Delicious, Google Buzz, e-mail, Google+, Twitter, Facebook) és a gyűjteménynek többféle közösségi médiás profilja is van. Megtalálható a Twitter, a Pinterest, a Tumblr, a Google+, a LinkedIn oldalain és Facebook-profillal is rendelkezik.
(A gyűjteményben található magyar témájú filmekkel kapcsolatban született egy magyar gyűjtemény is a Kozma Róbert szerkesztésében épülő Bács-kiskun megyei filmhíradók a Magyar Nemzeti Filmarchívumban oldalán.)

Készítette: Abonyi Magdolna
Informatikus könyvtáros hallgató (MA. Lev. I. évfolyam)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése