keresés

2017. április 22., szombat

The Digital Einstein Papers

Alapadatok a gyűjteményről
Megnevezés: The Digital Einstein Papers/The Collected Papers of Albert Einstein
A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: http://einsteinpapers.press.princeton.edu/
A gyűjtemény definitív, rövid leírása: A nyílt hozzáférésű oldal célja a The Collected Papers of Albert Einstein címen kiadott könyvsorozat elektronikus változatának folyamatos közzététele. A 30 kötetesre tervezett könyvsorozat Einstein hatalmas írásos hagyatékát dolgozza fel, és végül több mint 30.000 különleges dokumentumból (tudományos és nem tudományos írás és a levelek, családi levelek, jegyzetfüzetek, előadások és utazási naplók) fog állni. A kötetek a nyomtatott megjelenést követően 2 évvel kerülnek fel az oldalra. Jelenleg 14 kötetet és a német nyelvű alapkötetek angol nyelvű fordításait tartalmazza a gyűjtemény.
Létrehozás dátuma: 2014. dec. 5.
Tulajdonos, fenntartó megnevezése: Princeton University Press
A magábafoglaló honlap gyűjteményhez vezető aloldalának megnevezése és URL-je: Digital Einstein - http://www.einstein.caltech.edu/index.html
Egyéb cég/intézmény/személy (webes rendszer fejlesztője): Tizra


Screenshots/képernyőképek
Gyűjtemény nyitólap:

Keresési felület:

Tételek listázása:

Tétel:

Információszolgáltatás
A gyűjtemény megnevezése az oldal fejléce alapján egy kissé félrevezető, hiszen az a nyomtatott könyvsorozat címére utal (The Collected Papers of Albert Einstein), nem pedig magának a gyűjteménynek a nevére (The Digital Einstein Papers). Ez utóbbi a böngészőben megnyitott fülön olvasható. A gyűjteményről a menüsor About pontjából tájékozódhatunk. Itt olvashatunk egy alig pár mondatos, rövid összefoglalót a gyűjteményről, annak létrehozásáról és céljáról. Található itt még egy youtube-os beágyazott videó is, melyben Diana K. Buchwald, a nyomtatott könyvsorozat szerkesztője, az alapvető információk tolmácsolásán kívül részletesen ismerteti a gyűjteményben történő keresést is.

Bár a Partners menüpont részletesen felsorolja a projektben közreműködő intézményeket, és a láblécben szereplő egyéb menüpontok (Terms of Service, Privacy, Permissions), a felhasználás feltételeinek ismertetésén kívül, számos ilyen irányú információval szolgálnak, impresszum hiányában elég nehéz egyértelműen eldönteni, hogy ki is a tulajdonos vagy a fenntartó. Az itt található Contact us link, mely egy @press.princeton.edu-s webmaster címre irányítja az érdeklődőt, azt sugallja, hogy a Princeton University Press lehet az.

A News menüpont is némileg félrevezető, hiszen itt többnyire nem a digitális gyűjteményhez kapcsolódó információkat találhatunk, hanem a Princeton University Press Einsteinnel kapcsolatos új kiadványaira hívják fel a figyelmet (csakúgy, mint a Related works menüpont).

A digitalizált gyűjtemény egyes darabjai a Papers menüpont alatt találhatóak, megjelenési sorrendben. A sorozat minden eredeti, német nyelvű változatához tartozik egy különálló angol nyelvű fordítás is, melyek külön-külön böngészhetőek. A digitalizálásáról, webes fejlesztésekről és tervekről nincs információ az oldalon, és külön bloggal sem rendelkezik.

Navigáció/struktúra/webdesign
Az oldal letisztult szín- és formavilágú. A könnyed átláthatóságot biztosító egyszerű felépítéssel és egyszintű menürendszerrel rendelkezik, ami a fejléc alatt található: Papers, Related works, Partners, About, How to, News. A már említett youtube-os videón kívül a How to menüpont mutatja be lépésről-lépésre, képekkel illusztrálva a gyűjtemény tartalmában történő keresést. Egyszerű és összetett keresés áll rendelkezésre. Ez utóbbi esetében a keresést szűkíthetjük az angol és német nyelvű dokumentumokra, kiválaszthatjuk a keresni kívánt kötetet. A kapott találati halmazt dátum és relevancia szerint lehet rendezni. A keresés mindig a teljes szövegben történik.

Magának a gyűjteménynek a Papers menüpont a közös nyitóoldala. Itt az egyes kötetek képére kattintva lehet elkezdeni a böngészést. Kattintás után az adott kötet html-es tartalomjegyzéke nyílik meg. A tartalomjegyzék kiválasztott eleme a gyűjtemény egyedi fejlesztésű felületén keresztül jelenik meg. A szövegeken belül négyfajta linkelési mód valósul meg: az eredeti szöveget összeköti a fordítással (ha van), a lábjegyzetekkel, ha elérhető, akkor az Einstein Archives Online tételeivel, és az indexekkel. Az Einstein Archives Online hozzáférést biztosít a Jeruzsálemi Hebrew Egyetem Albert Einstein Archívumában található tudományos és nem tudományos kéziratokhoz és az Einstein Archive Database-hez. A szöveget megjelenítő felületen lehetőségünk van a keresésre, az oldalak közti ugrásra, nagyíthatjuk és kicsinyíthetjük a szöveg méretét, megjeleníthetjük a kötet tartalomjegyzékét, kérhetünk az adott oldalról nyomtatható (.pdf) változatot vagy akár meg is oszthatjuk azt. A bal felső sarokban található ugrópont segítségével bármikor vissza tudunk navigálni a weblap kezdőoldalára és az adott kötet html-es kezdőoldalára.

Kínált formátumok
A gyűjteményt alkotó teljes szövegek .pdf formátumúak. A kiválasztott oldalakat egyesével lehet lementeni, az egyes kötetek egyben történő letöltésére viszont nincsen lehetőség.

A dokumentumok leírása
Az oldal nem tartalmazza az egyes kötetek leírását, a Princeton Press oldalára mutató linken nézhetjük meg a nyomtatott változattal kapcsolatos információkat.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
A honlap nem testreszabható, nincsen mód regisztrációra, kommentelésre vagy RSS feed-re történő feliratkozásra. Az egyedüli Web 2.0-ás lehetőség a hírlevél.

Közösségimédia-kompatibilitás
A gyűjtemény nem rendelkezik saját Facebook oldallal, de a gyűjteményt alkotó kötetek oldalainak a megosztását beágyazott paranccsal segítik (Facebook, Twitter, Google+, e-mail).

Készítette: Abonyi Magdolna
Informatikus könyvtáros hallgató (MA. Lev. I. évfolyam)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése