keresés

2017. április 22., szombat

Rijks Studio

Alapadatok a gyűjteményről
- A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: https://www.rijksmuseum.nl/en/rijksstudio

- A gyűjtemény leírása: A Rijks Stúdió a Holland Nemzeti Múzeum ingyenesen hozzáférhető, körülbelül 130.000 objektumot magába foglaló digitális gyűjteménye.

- Egyéb cég/intézmény/személy:
Létrehozó: Rijksmuseum

Támogató: Bank Giro Loterij


Gyűjtemény nyitólap

Keresési felület


Keresési felület


Kétféle keresési lehetőséget alkalmazhatunk az oldalon: használhatjuk a gyors keresési funkciót, illetve a lenyíló menüből választható „Search in Rijksstudio” menüpont egy teljesen új oldalra navigálja a felhasználót. Mindkét esetben már a keresett kifejezés begépelésénél megad egy találati listát, továbbá javaslatot is tesz a keresésre. A példám esetében a Dürer kifejezést egészítette ki a művész teljes nevére, úgy mint Albrecht Dürer.

Tételek listázása

- A találati halmazt megtekinthetjük csempés elrendezésben, illetve listás formátumban is. Különböző kulcsszavak alapján tudunk szűrést végezni:
- csak képpel rendelkező rekordokat listázzon ki
- az adott műtárgy ki van-e állítva a múzeumban
- alkotó
- objektum típus
- korszak
- hely
- anyag
- technika
- szín

Továbbá sorrendbe rendezhetjük a találatokat a készítés éve és ABC szerint is.az alkotó részletes leírása

Tételmegjelenítések


A Rijsk Stúdió gyűjteményének felülete és funkciói több szempontból hasonlítanak a Pinterest képmegosztó oldalhoz. A Rijsk Stúdió honlapján is különböző tematikájú táblákat hozhatunk létre. Például egy konkrét alkotó művei, madarak, fegyverek, könyvtár stb.

A regisztrált felhasználó számára a kiválasztott kép megnyitása után az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre:
- a felületen információt kaphatunk, hogy hányan lájkolták az adott képet.
- részletes leírást olvashatunk a képről
- letölthetjük azt (JPEG, 4500 x 4500 felbontásban)
- szerkeszthetjük a képet
- megoszthatjuk a közösségi oldalakon
- megrendelhetjük a kép mesterfile-ját (természetesen ez az opció térítéses)
- nagyíthatunk, kicsinyíthetünk a képen
- igénybe vehetünk egy olyan funkciót is, amivel csak egy bizonyos részletet vágunk ki a képből és azt mentjük el.Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
A Rijks Stúdió projektjének elsődleges célja abban nyilvánul meg, hogy a felhasználók a múzeum gyűjteményében található műtárgyak képeit nagyfelbontású formában letölthetik és újrahasznosíthatják, akár még újra is gondolhatják az alkotásokat. Az újraértelmezett művek feltölthetők az oldalra és megoszthatóak is a közösségi média platformjain.

„A digitális forradalom és az intelligens eszközök megérkeztek a gyűjteménybe, és jól érzik magukat. Miért kellene egy 21. századi felhasználót megfosztani attól, hogy egy több száz éves műremeket saját, hétköznapi valóságában is élvezzen? „ [1]

Regisztrálás lehetősége, profil kialakítása: 

Lehetőség van felhasználói profil létrehozására, a regisztrálást követően a képeket már le is tölthetjük és felhasználhatjuk.

1.képA felhasználói profilunk oldalán megtekinthetjük a saját „set”-jeinket, hogy milyen képeket "lájkoltunk", és azt is, hogy hány képet töltöttünk fel a creation mappába, itt tehát azokat a kiválasztott képeket őrizzük, amelyeket aztán újra feldolgozunk. A settek publikusságát természetesen magunk állíthatjuk be.


Közösségimédia-kompatibilitás


-A megosztást beágyazott paranccsal segítik, Facebook, Pinterest, és Tweet gombokkal.

- Van-e a magábafoglaló intézmény Facebook oldala:
Url: https://www.facebook.com/rijksmuseum/?fref=ts
[1] Hermann Veronika: Gyűjtemény: újratöltve: A Rijksmuseum közösségi projektje. magyarmuzeumok.hu.A hozzáférés módja: http://magyarmuzeumok.hu/targy/1198_gyujtemeny_ujratoltve (Letöltés ideje: 2017.04.13)

kép forrása: http://magyarmuzeumok.hu/targy/1198_gyujtemeny_ujratoltve

Készítette :
Kovács Dorottya Marianna
Informatikus könyvtáros hallgató (MA. Lev. I. évfolyam)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése