keresés

2017. április 5., szerda

Hogyan változtatja meg a Dolgok Internete az üzletek arculatát?

Sok szakértő tagadhatatlannak véli, hogy a Dolgok Internete (Internet of Things, röviden IoT) része otthoni életünknek. Sokan használnak már intelligens termosztátokat, amik képesek a hőmérséklet figyelésére a nappaliban, és az okos csengők megjelenése sem szokatlan már, amik házunk tornácát képesek ellenőrzés alatt tartani. De mi a helyzet más területeken? 14 vállalkozó véleményét kérdezték meg azzal kapcsolatban, hogy „Milyen technológiai változások a legvalószínűbbek az üzleti életben?”
1.WebRTC
A WebRTC (Web Real-Time Communications) vagyis a valósidejű webes kommunikáció, lehet a következő „nagydolog” a vállalkozások életében, mivel közvetlenül befolyásolja a kommunikáció sebességét, így növelve a hatékonyságot. Bármi, ami könnyebbé teszi a mindennapi életet hatással van a termelésre.

2.A Big Data és a gépi tanulás
A Big Data-t és a gépi tanulást (machine learning) nehéz elképzelni, mégis ez az egyik újítás, ami a leginkább hatással van az üzleti életre. A Big Data illetve a gépi tanulás előnye, hogy sokkal több információt tudnak egyszerre kezelni. Ez leginkább a fogyasztó-központú szolgáltatásoknál lehet a legkézenfekvőbb. 

3.Sofőr nélküli autók
A sofőr nélküli autók lesznek a legnagyobb „trendek” nemsokára. Teljesen megváltoztatják majd a napi utazást. Hasznosságuk abban mutatkozik, hogy amikor vezetünk nem vagyunk kellőképpen produktívak, mintha nem vezetnénk. A vezető nélküli autók lehetővé teszik, hogy több feladatot végezhess egyszerre, telefonálj, szerkessz vagy létrehozz új dokumentumokat és úgy általában dolgozz, autóbaleset okozás nélkül.

4.3D nyomtató
Ha az üzleti világban lehetővé válna a 3D nyomtatás, az új termékek prototípus gyártásának ideje és pénzbeli költségei is csökkenne. Így a gyártás is korszerűbb és költséghatékonyabb lenne és a vállalatok képesek lennének megfelelni a speciális fogyasztói igényeknek is.

5.Munkahelyi Beilleszkedés
Fontos, hogy a vállalatoknál annyi erőfeszítést kéne tenni, az új alkalmazottak beilleszkedésének segítésére, mint magába a kiválasztási folyamatokba. „Hanyag beilleszkedés, hanyag vállalati kultúrát szül”. A munkahelyi beilleszkedés a vállalatok DNS-ét képezik. Ezek az új technológiák (botok) segítenek a beilleszkedési feladatok gyorsításában és megkönnyítésében.

6.ToT e-kereskedelem
Egyre több elektronikai cikk kapcsolódik a IoT-hoz. Ezeket a „kapcsolatokat” felhasználva a fogyasztóknak lehetőségük van gyorsabb vásárlási döntések meghozatalára. Gondoljunk bele, milyen praktikus lenne az elfogyott felvágottat a hűtő digitális paneljén megrendelni. Egyre automatizálttá tehetjük mindennapi rutin feladatainkat, így több időt takaríthatunk meg a fontos dolgokra: a családunkra és a vállalkozásunkra.

7.Hangvezérelt Felhasználói felület (VUI)
Idők kérdése, hogy az új technológiák teret hódítsanak az üzleti világban. A VUI (Voice User Interface) lesz az egyik megbízható újítás, amit a közösségi terekben tudnak majd a legjobban hasznosítani. Képesek leszünk csupán a hangunkkal kellékeket vásárolni, ebédet rendelni a csapatnak, konferenciahívást kezdeményezni és rengeteg más dologra. Összességében az VUI merőben megváltoztatja majd az üzleti környezetet. 

8.Adatvezérelt döntéshozatal
Minél több adat áll rendelkezésünkre, annál pontosabb döntéseket tudunk hozni. Rengeteg elérhető adat van, ami nincs megfelelően megformálva. A legjobb példa erre, az online leltárak készítése a fizikai leltárak helyett. Sok kiskereskedés dönt amellett, hogy a termékeiket inkább online árusítják, mert így több információt tudnak gyűjteni vásárlóik szokásairól. 

9.Kiterjesztett Valóság
A Kiterjesztett Valóság nagy hatással lesz a vállalkozások működésére. Ennek köszönhetően új és innovatív módon lehet majd eladni és megvásárolni a termékeket és a tapasztalatokat.

10.Vizuális asszisztensek
A Vizuális asszisztensek megváltoztatják azt, hogy hogyan keresünk egy termékre vagy egy szolgáltatásra. Egyre több ember használ offline alkalmazásokat. Ez merőben megváltoztatja a reklám és marketing ipart, mivel már más módokon érhetik majd el a közönségeket. 

11.Prediktív karbantartás
Az üzleti gépeknek (szivattyúk, járművek, gyártósorok, stb.) vannak rendszeres megelőző karbantartásaik, amikkel megakadályozzák a meghibásodást és a leállásokat. Ez a módszer azonban már elavult, költséges és kiszámíthatatlan. Az Iot és a gépi tanulás kombinálásával azonban előre megjósolható lesz a gépek meghibásodása, még mielőtt az ténylegesen bekövetkezne.

12.Munkahely automatizálás
Egyre népszerűbb trendnek számít a munkahelyek automatizálása. Sok ember mondja munka közben, hogy: „Hé, itt az ideje felállni és mozogni kicsit!”. Fontos azonban hogy székünk, asztalunk és lámpánk, vagyis a munkakörnyezetünk mobilis legyen így növelve komfortérzetünket, ami segít a fókuszálásban. 

13.RFID és Bluetooth eszközök alkalmazása a raktári feladatokban
Az RFID, illetve a Bluetooth eszközök alkalmazása megváltoztatja a készletek kezelését a raktárakban. Ezek segítenek abban, hogy a rendelések automatizálással kerüljenek feldolgozásra, így felgyorsítva a megrendelések folyamatát, hogy a vevők még gyorsabban kaphassák kézhez rendelt termékeiket. Ez lehet a legnagyobb változás a következő években az online kereskedelemben. 

14.Chatbotok
A vállalkozások egyre inkább használnak párbeszédes üzenetküldő platformokat, mint a Facebook Messenger, az Apple iMessenger és a Slack, sajátmarketingjükre és ügyfélszolgálati feladatokra. Ezek a programozott Chatbotok képesek termékeket ajánlani, kérdésekre válaszolni és még vicceket mondani is. 


Forrás: GERBER, Scott: How the Internet of Things is changing the face of business. Thenextweb, 2016.12.22. (https://thenextweb.com/entrepreneur/2016/12/22/internet-things-changing-face-business/#.tnw_oBG05qMx)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése