keresés

2017. április 19., szerda

MuseuMap



Alapadatok a gyűjteményről

- A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: http://www.museumap.hu

-A gyűjtemény leírása: A Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja, digitális műtárgyadatbázis-szolgáltatást nyújt a felhasználóknak a MuseumMap portál keretein belül. Az oldalon a felhasználók böngészhetnek a programban részt vevő múzeumok műtárgyadatbázisaiban, virtuális tárlatokat tekinthetnek meg, a hazai múzeumokkal kapcsolatos aktualitásokról kaphatnak információt, továbbá személyes tapasztalataikat megoszthatják a közösségi média felületein.

-Fenntartó: A Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja



Információszolgáltatás

A program honlapján nem találunk részletes információt a Museummap létrejöttéről, azonban a kezdeményezés bővebb jellemzését elolvashatjuk, inkább a múzeumok számára fejti ki alaposabban a szolgáltatásait (csomagonként feltüntetve).

A Museummap egyfajta aggregációs feladatot is betölt, tehát a program közös felületet biztosít a csatlakozó múzeumok gyűjteményeikbe tartozó műtárgyak szöveges és képi adatainak a feltöltésére (biztonságos tárolására és folyamatos elérhetőségére), így ezek a Museummap oldalán (aggregációs tevékenységéből adódóan) és az Europeanan is megtalálhatóak lesznek. A MuseumMaphez csatlakozott múzeumok listája a weblapon megtekinthető, részt vesz a programban többek közt a Magyar Nemzeti Múzeum, MNM Balassa Bálint Múzeuma, Göcseji Múzeum, MNM Báthori István Múzeum,Göcseji Múzeum , MNB Báthory István Múzeum, MNB Palóc Múzeum, Tessedik Sámuel Múzeum, MNM Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye , MNM Mátyás Király Múzeum, Magyar Természettudományi Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Bank, Reguly Antal Múzeum, Balatoni Múzeum, Munkácsy Mihány múzeum.

Felület, struktúra, keresés

A museummap.hu az alábbi aloldalakat foglalja magába:

- Rólunk menü: Ismertetik a projekt célját és további aloldalon keresztül tájékoztatást adnak a múzeumoknak szóló csomagokról, lehetőségekről.

- Múzeumok: A csatlakozó múzeumok listáját mutatja be, elérhetőséggel és a múzeumról szóló információkkal.

- Virtuális kiállítások: A virtuális kiállítás fül alatt az adott múzeum virtuális kiállításában böngészhetünk. Például a MNM Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye virtuális kiállításában összeválogatott remekműveket vehetünk szemügyre.

-Események menüpont alatt a programban közreműködő múzeumok eseményeit lehet naptár illetve nap szerinti bontásban megtekinteni.

-Partnereinknek menüpont alatt pedig a múzeumoknak szolgál információval a Museummap által létrehozott csomagokról. Továbbá különböző fontos dokumentumokat lehet letölteni például a különböző adatspecifikációkról és az együttműködési megállapodásról. 


musemap.hu nyitóoldala 2017.04.14 állapot


A főoldalon a menüsor feltüntetése alatt elsőként a Museummap szolgáltatásáról találunk egy hosszabb tájékoztatót, ahol összefoglalják a Museummap célját és a csatlakozó intézmények lehetőségeit. Továbbá találunk egy esemény naptárat is, amely a partner múzeumok rendezvényeit osztja meg. Az oldalon elhelyezett Google Map felületen pedig megtekinthetjük a programban részt vevő múzeumok megközelíthetőségét.

Keresés
keresési felület


Keresési lehetőségek közül az egyszerű keresés illetve az összetett keresés opcióit lehet választani Az alábbi paraméterekre lehet keresést indítani: megnevezés, hely, kor, szakanyag, anyag, technika, faj, múzeum neve. A rekordokba gépelt keresési szöveg mellett azonnal megjelenik, hogy az adatbázisban az adott kifejezésre hány darab találatot kapunk. Továbbá a kereséshez grafikusan ábrázolt időintervallumot is megadhatunk (-8000 és 2017 között), és meg lehet jelölni, hogy csak képpel rendelkező tételt adjon ki a keresés.

Találat

A találatokat jpg/ kép formátumban kapjuk meg, továbbá választhatunk, hogy milyen szempont szerint rendezzük sorrendbe a találatokat: dátum szerint növekvő, csökkenő, cím, megnevezés szerint növekvő, vagy csökkenő, utoljára frissült tartalom. Rendezés szerint csempés elrendezés, vagy listás nézet.

Találat 



Adatolás

A kiválasztott tételről az alábbi adatokat tudhatjuk meg: 
Megnevezés 
Szabad tárgyszó 
Tematika 
Névmutató 
Anyag 
Technika 
Méret 
Darabszám 
Tárgyszavak 
Múzeum 
Gyűjtemény 
Leltári szám 
Szakanyag 
Részletes leírás a műtárgyról 

Közösségi média-kompatibilitás 

A műtárgy képét regisztráció ellenében (elvileg, de gyakorlatilag nem működik ez a funkció) megrendelhetjük, illetve a közösségi oldalakon megoszthatjuk. 
PDF formátumban akár lementhetjük az egész oldalt, tehát a képet is az adataival együtt.



Készítette: Kovács Dorottya Marianna
Informatikus könyvtáros hallgató (MA. Lev. I.évfolyam)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése