keresés

2017. április 4., kedd

Magyar Múzeumi Digitális Könyvtár

Alapadatok a gyűjteményről

Megnevezés: Magyar Múzeumi Digitális Könyvtár
A gyűjtemény rövid leírása: A kollekció 48 intézmény – országos-, megyei- és szakmúzeumok – kiadványainak digitalizált változatát tartalmazza, amely mintegy 900.000 oldalnyi tartalmat jelent. A múzeumokban megjelent évkönyvek, közlemények, értesítők ismeretterjesztő kiadványok, sorozaton kívüli anyagai is megtalálhatóak. A gyűjtemény a Hungaricana közgyűjteményi honlap adatbázisai közé tartozik.
Létrehozás dátuma: Nem lehet pontosan megállapítani, hogy mikor hozták létre ezt az aloldalt.
 
Információszolgáltatás
A gyűjtemény történetéről nem találunk külön információt, azonban a Közreműködők aloldalon látható a projektben résztvevő múzeumok nevei, ikonjaikra kattintva pedig közvetlenül elérhetőek az oldalaik. Az oldal felső részén található a Keresés menü, amelynek segítségével könnyebben megtalálhatjuk az általunk keresett nevet vagy kifejezést. A kiadványok a kiadó intézmény szerint vannak beosztva, ezért találhatjuk meg a Gödöllői Városi Múzeum kiadványait külön, de a Pest Megyei Múzeumi Füzeteket a Pest megye alatt. A megyék, városok nevei betűrendbe vannak szedve. A honlap nem rendelkezik bloggal vagy hírfolyammal.
 
Navigáció/struktúra/webdesign

A felület egyszerű, a tartalom a legfontosabb. A gyűjtemény kezdőlapján megtalálhatjuk a „tartalomjegyzéket”, ezek a megyék és a múzeumok nevei. Az adott múzeumra vagy megyére kattintva lenyílik, hogy mely kiadványokat találhatjuk meg. Ezek után a periodikát kiválasztva megnézhetjük az adott füzet tartalomjegyzékét és ezáltal megtaláljuk az általunk keresett dokumentumot. A tételre kattintva megjelenik a digitalizált változat, amelyet aztán nagyíthatunk, kicsinyíthetünk és kétoldalas nézetet is beállíthatunk rajta. Az egyes iratokat maximálisan 300%-ig lehet felnagyítani. lehetőség van a szöveget négy irányba fordítani.

Kínált formátumok

Az oldalak PDF fájlban jelennek meg, amelyek letölthetőek, illetve menthetőek maximum 25 oldalig – itt meg kell adni a menteni kívánt oldalszám tartományt. A dokumentumok más formátumban nem elérhetőek.

 

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

A megnyitott dokumentum felett lehet megtalálni az a mű alapadatait, külön leírás nem készült róluk.

Web 2.0 eszköz rendszer, interaktivitás

Mivel ez egy gyűjteményi honlap része, nem található külön hírlevél az oldalon, viszont jobboldalon van egy bejelentkezés gomb, amelyet Google+ vagy Facebook profilunkkal lehet használni. Azonban a bejelentkezés után nem történik semmi, nem tudunk hozzászólni egy-egy gyűjteményhez sem lájkolni azokat.

Közösségimédia-kompatibilitás

A Hungaricana-nak van egy Facebook oldala, amelyet jelenleg több, mint 3800 személy kedvel, havonta általában 5-8 poszt készül.


Készítette:
Pataki Fruzsina
Informatikus könyvtáros hallgató (MA.I.évfolyam)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése