keresés

2017. április 25., kedd

Napút Online



Alapadatok a gyűjteményről:
- megnevezés: Napút Online
- a gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: http://www.naputonline.hu/
- a gyűjtemény definitív, rövid leírása: A Napkút kiadó Napút című folyóiratának online felülete, összekapcsolódva, de – az online platform fürgeségének köszönhetően – kis többlettartalommal is bír. Az archívum régi változata 1999-2003 között működött, jelenleg sokkal korszerűbb megjelenéssel bír, bár magát a gyűjteményt megtalálni csak első pillantásra tűnik egyszerűnek.
- létrehozás dátuma: 2015 (új)
- tulajdonos, fenntartó magábafoglaló honlap/cég/intézmény stb. megnevezése: Cédrus Művészeti Alapítvány
- a magábafoglaló honlap gyűjteményhez vezető aloldalának megnevezése és URL-je: A Napút évfolyamai és a Káva Téka füzetek
- egyéb cég/intézmény/személy: Napkút Kiadó, Nemzeti Kulturális Alap, Szondi György (főszerkesztő)



Screenshots/képernyőkép
- gyűjtemény nyitólap
- keresési felület

- tételek listázása




Információszolgáltatás
A leírás körülbelül egyharmada a folyóirat nevét hivatott megmagyarázni, a másik kétharmadban javarészt a print és az online közti különbségről-kapcsolódásról, illetve említés szintjén az alkotások beküldésének lehetőségéről esik szó. A bemutatkozó szöveg alatt pedig a közreműködők (szerkesztők és konzulensek) nevei – általában arcképpel – szerepelnek. A szerzők adatlapján képük és hosszabb-rövidebb (ön)életrajzi leírásuk található. A folyóirat (és a gyűjtemény) történetéről egy röpke frappáns szösszenetből a régi honlapon tájékozódhatunk, az újon nem. 
Navigáció/struktúra/webdesign:
A honlap maga WordPress alapokon nyugszik, egyszerűsége ebben rejlik, bár ha az ember épp csak bepillantást szeretne nyerni, meggyűlik majd a baja az almenükkel. A Hírek fül alatt eseményekről, pályázatokról értesülhetünk, a Környezet egyéb cikkeket, képeket csoportosít, az Irodalom, a Tárlat és a Hangszóló pedig rendben irodalmat, képeket (fotókat, grafikákat) illetve videókat tartalmaz. A Visszhang az ún. „róluk szóló irodalmat” gyűjti.
Speciális keresésre nem a lehetőség nem adott. A print digitalizált (vagy born digital) verziója a kiadó honlapján található, de a Napút weboldal legalján, 10-es betűmérettel eldugva a „Print” feliratra kattintva is elérhető. A kívánt folyóiratszám kiválasztása után a kiadó honlapjára navigál a link, PDF-formátumban ott érhetők el a print verziók.
Kínált formátumok
A képek JPG, a folyóiratok PDF-formátumban kerülnek feltöltésre, a videókat pedig YouTube-on keresztül osztják meg.
Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés
Mivel vagy cikk-szerű bejegyzések, vagy a kiadó honlapján lévő PDF-ek jelentik a gyűjteményt, így semmilyen metaadatolás nem használt.
Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
- Hírlevél feliratkozás:
- RSS feed:
- Regisztrálás lehetősége, profil kialakítása:
- Testreszabhatóság:
- Kommentelési lehetőség:
- Közösségi közreműködés további formái tételenként / gyűjtemény-egész szinten (pl. címkézés, infó-hozzáadás, leírás bővítés):

Közösségimédia-kompatibilitás
- A digitális gyüjtemény tételeinek megnyitásakor kapunk-e egyedi URL-t?
- Segítik-e a megosztást beágyazott paranccsal? (Facebook és Twitter megosztás)
- Van-e a vizsgált gyűjteménynek Facebook oldala?
- Van-e a magábafoglaló intézménynek Facebook oldala? Napkút Kiadó 3177 kedvelés; 10-15 poszt/hónap
- Megjelennek-e a gyűjtemény tételei megosztásaik alapjaként?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése