keresés

2017. április 5., szerda

Mobil applikációk és weboldalak fejlődésének kulcsfontosságú lépései könyvtári nézőpontból

A mobil alkalmazások és a mobil weboldalak (röviden MAMW) olyan információs rendszerek, amiket egyre inkább fejleszteni kéne a könyvtáraknak, hogy jobban kiszolgálhassák felhasználóikat. A könyvtárak hiányt szenvednek „házon belüli” informatikai készségeknek és ismereteknek. Ezek azonban elengedhetetlenek a MAMW fejlesztéséhez, így sokszor külső informatikai szakemberekre van szükség. Azonban a bibliotékák szűkös pénzügyi forrásai mellett, hogyan valósíthatók ezek meg?


A MAMW olyan internetes portálok, amik mobileszközökön képesek futni. Ezeket az információs rendszereket egyre inkább fejlesztik és használják a könyvtárak, hogy jobban kiszolgálhassák felhasználóikat. A rendszer elemzés és a tervezés szempontjából, az információs rendszerek hat szakaszból épülnek fel: fejlesztés, tervezés, elemzés, szerkesztés, végrehajtás és karbantartás. A következőekben, az alapvető lépéseket vizsgáljuk meg tüzetesebben, amik szükségesek a könyvtáraknak ahhoz, hogy egy jól működő MAMW rendszert hozzanak létre.

A MAMW tervezésének főbb lépései

Csapat alakítása és vezetése: A MAMW tervezésének első lépéseként elengedhetetlen, hogy egy olyan csapatot hozzunk létre, amiben megfelelő készségekkel, tudással és tapasztalatokkal rendelkeznek. Elengedhetetlen, hogy a csapat tagjai tisztában legyenek a piaci trendekkel és az új technológiai fejlesztésekkel.

Követelmények összegyűjtése: A követelmények összegyűjtése történhet empirikus kutatással vagy másodlagos kutatással. Az empirikus kutatás során vizsgálják, a használhatóságot, a funkcionalitást, és készítenek használói felméréseket és különböző teszteket. Ezek elvégzése segítséget nyújthat a MAMW kialakításában. A másodlagos kutatásban elsősorban a már meglévő tapasztalatokat értékelik. 

Stratégiai döntések: A következő kérdéseket érdemes tisztázni, mielőtt nekifognánk kialakítani a könyvtárunknak megfelelő weboldalt vagy mobil applikációt. Először is el kell döntenünk, hogy mobil alkalmazást vagy weboldalt szeretnénk. Ezeket magunk akarjuk létrehozni, vagy valakit megbízunk vele. 

Vezetési terület: Finanszírozási okok miatt kénytelenek a dolgozók elvégezni a MAMW fejlesztéseket, de így más feladatok rovására mehet a plusz feladat. Szükséges, hogy a feladatokat fontossági sorrendbe állítsák, és így mozgósítsák a dolgozókat. Ezért érdemes abban gondolkodni, hogy egy olyan weboldalt hozzanak létre a könyvtárak, ami később mobilra is optimalizálható lehet.

Megfelelő szoftverfejlesztési módszer kiválasztása: Három MAMW fejlesztési módszert különböztetünk meg: strukturális módszer (például vízesés vagy párhuzamos); gyors alkalmazási prototípus (ilyen az eldobható prototípus); és utolsósorban a mozgékony fejlesztések (dinamikus rendszerek fejlesztési módszere és funkcióvezérelt fejlesztés).

Az elemzési szakasz főbb lépései

Követelmények elemzése: Miután összegyűjtötték a felhasználók adatait, a következő lépésként, ezeknek az adatoknak az elemzése szükséges. Ez azért fontos, mert ez alapján fejlesztik és szerkesztik a MAMW rendszert. Elemzéskor a következő kérdésekre kell válaszolni: Milyen könyvtári szolgáltatásokat használnak leggyakrabban a felhasználók mobilkészülékeiken? Mennyire elégedettek ezekkel a szolgáltatásokkal? Milyen típusú könyvtári szolgáltatást szeretnének elérni mobil eszközeiken a jövőben? A kérdőívek segítségével a könyvtárosok megjósolhatják, mely alkalmazások fejlesztése lesz a későbbiekben használható és népszerű a felhasználók körében. 

Kommunikáció/Kapcsolattartás az érdekelt felekkel: A hatékony kommunikáció a fejlesztők és a felhasználók között elengedhetetlen feltétel az információs rendszerek kialakítása során. A felhasználókkal való kommunikáció szükséges ahhoz, hogy értéknövelő szolgáltatásokat tudjanak a könyvtárak nyújtani. Így olyan mobil technológiák fejlesztése lehetséges, ami kielégíti a könyvtárlátogatók igényeit. 

MAMW tervezésének főbb lépései

Prototípus: A prototípusok alkalmasak a modellezésre és a szimulálásra. A MAMW prototípusa lehet papír alapú, vagy számítógépes is. A prototípusok lehetővé teszik a fejlesztők számra, hogy a felhasználók visszajelzéseit figyelembe véve javítsák a későbbiekben a rendszert. Ez a munkafolyamat addig ismétlődik, amíg a fejlesztők és a felhasználók is elégedettek nem lesznek a rendszerrel. 

Hardver, programozási nyelvek, platformok, keretek, és készletek kiválasztása: A szakirodalom a következő fejlesztési irányokat javasolja: kiválasztó és menedzsment szoftverek; szoftverfejlesztési készletek; programozási nyelvek (JavaSript); adatkezelési és ábrázolási nyelvek (mint a HTML, az XML, a szövegszerkesztők, és az AJAX).

MAMW Tervezési kezelőfelülete: A következők használatát javasolják a szakértők: kétfajta stíluslap használata, minimális JavaScript használat, intelligens képkezelés.

MAMW végrehajtásának főbb lépései

MAMW Programozás: A MAMW fejlesztés középpontjában a programozás áll. A programozás lehetővé teszi, hogy számos új, értéknövelő funkció legyen elérhető a felhasználók számára. 

MAMW tesztelése: Ez számít a legfontosabb munkafolyamatnak. Tesztelés során a rendszer egészét ellenőrizni kell, ami kiváló a hibák felfedezésére. Ezeket később javítani lehet.

Felhasználói továbbképzések: A felhasználói képzés egy újfajta eljárás a MAMW fejlesztésen belül, ami még szinte teljesen hiányzik a könyvtári szférában. 

Adatkezelés: A MAMW csak „tiszta” adatokkal működik. Az adatok megtisztítása, a kurátori adatok, illetve más adatokkal kapcsolatos kérdéseket nem taglal kifejezetten a szakirodalom a MAMW fejlesztésekkel kapcsolatban, mégis fontos elemei a korszerűsítésnek. 


Számtalan változás következett be az információs tudás és az információs készségek területén. Változott a technológia, a környezet és az IT technológia is. Másféle irányítás és szolgáltatási típusok szükségesek a fejlődő világban. Ezek nagyban befolyásolják, az információfeldolgozásért és információ szolgáltatásért felelős szakemberek munkáját. Az alkalmazkodás és a „modernebbé” válás elengedhetetlen a könyvtárak számára, hogy lépést tudjanak tartani a fejlődő világ új technológiai elvárásaival. 


Forrás: POTNIS, Devendra Dilip; REGENSTREIF- HARMS, Reynard; CORTEZ, Edwin: Identifying Key Steps for Developing Mobile Applications and Mobile Websites for Libraries. In: Information Technology and Libraries. – Vol. 35, No. 3 (2016), p. 44-62. (http://ejournals.bc.edu/ojs/index.php/ital/article/view/8652)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése