keresés

2017. április 7., péntek

Könyvrestaurátorok az Instagramon

A régi könyvekkel foglalkozó könyvtáros bizonyosan kapcsolatba kerül a könyvrestaurálás kérdéseivel, hiszen ezeket a dokumentumok előbb vagy utóbb szinte bizonyosan restaurálásra szorulnak. A restaurátorok munkáját sokkal jobban megérthetjük, ha betekinthetünk a kulisszák mögé: hogyan is dolgoznak? Ha nincs alkalmunk egy restaurátorműhelyt személyesen meglátogatni, a tevékenységeikről képet kaphatunk az interneten is. Az Instagram, mint kép- és videomegosztó platform, ideális felületet kínál ehhez. A mai bejegyzésben néhány könyvrestaurátort szeretnék bemutatni, akit már régóta követek és akit szívesen ajánlok is követésre minden régi könyvet szerető Instagramozónak.



Az első Lara, aki @bookandpaperrestoration felhasználónéven lehet megtalálni. Lara Belgiumban él, a Musée Félicien Rops restaurátora, valamint a Books & Paper Restoration nevű brüsszeli restaurátorműhely munkatársa. 788 követője van, eddig 187 bejegyzést publikált, fotókat és videókat vegyesen. Képeiből árad a munkája iránti szeretet és elhivatottság. Posztjaiból betekintést kaphatunk a régi könyvek, papírtárgyak restaurálásának részleteibe.



Másodikként szeretném bemutatni a philadelphiai Conservation Center for Art & Historic Artifacts restaurátorközpontot, amely @conservationcenter felhasználónéven publikál az Instagramon. Ez a szervezet az Egyesült Államok egyik legnagyobb nonprofit restaurátorcentruma. Eddig 277 bejegyzést tettek közzé, 1298 követővel rendelkeznek. Papírból és papírra, papiruszra, pergamenre készült művek restaurálásával foglalkoznak.


Harmadikként a vancouveri Old English Bindery könyvkötőműhelyt említeném, amelyet @oldenglishbindery felhasználónéven találhatunk meg. Eddig 92 bejegyzést publikáltak, viszont már 1599-en követik őket. Az eddig bemutatottakhoz hasonlóan ők is régi könyvek, vázlatfüzetek, papírra készült tárgyak restaurálásával foglalkoznak. Számos érdekes videóban engednek betekintést munkájuk részleteibe, ezek rendre több százas megtekintést érnek el.


Képek forrása: Book and Paper RestorationConservation Center for Art & Historic ArtifactsOld English Bindery



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése