keresés

2017. április 27., csütörtök

British History Online

Alapadatok a gyűjteményről:
Megnevezés: British History Online
A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: http://www.british-history.ac.uk/
A gyűjteményről röviden: A British History Online (továbbiakban BHO) az Egyesült Királyság és Írország területén belül, 1300-1800 között megjelent, nyomtatott történelmi dokumentumainak, elsődleges és másodlagos forrásainak digitalizált könyvtára. Célja hogy támogassa felhasználóit a tanulásban,  az oktatásban és kutatásban.
A gyűjtemény jelenleg több mint 1.270 kötetet tartalmaz, és egyre növekszik.

A létrehozás dátuma: 2003
Tulajdonos, fenntartó magábafoglaló honlap/cég/intézmény stb. megnevezése: Történeti Kutatóintézet és a Parlament Története Tröszt
A gyűjtemény nyitólapja:

Keresési felületek:
Az adatbázisban többféle lehetőséget találunk a keresésre:
- kereshetünk az egész katalógusban (Full catalog), amely felsorolja a British History Online összes kiadványát, mind az egy kötetes, mind a több kötetes dokumentumokat. Kereshetünk betűrendben és kötetszámozás szerint is. A böngészésben rákereshetünk a sorozatokra is, vagy egy adott helyre, időszakra, tárgyra, de a dokumentumok típusára is.
- a térképek (Maps) között találhatunk az 1800-as évekből származó londoni történelmi térképeket, valamint a Ordnance Survey 19. századi sorozatából származó térképeket, beleértve a teljes 1: 10,560-as sorozat és az 1: 2,500 térkép kiválasztott területeit. Az Ordnance Survey térképek kereshetők kulcsszó, cím vagy irányítószám szerint.
- A naptárak és útmutatók (Guides and Calendars) a kronologikusan elrendezett dokumentumok összefoglalói, amelyek olyan keresőeszközként szolgálnak, mint az index vagy a könyvtárkatalógus. Sok esetben az összefoglalók nagyon részletesek, így a kutatónak nem kell az eredeti dokumentumot a kezébe vennie. Ha mégis szükséges, az eredeti dokumentumok Kew-ben, a Nemzeti Levéltárban (The National Archives at Kew) találhatóak.
- Másodlagos szövegek (Secondary texts) történészek munkái, a már megtörtént eseményekről.
- Elsődleges források (Primary sources) az eredeti dokumentumok szövegeit tartalmazza, és a kortársak által leírt eseményeket.

- Böngészés a katalógusokban: Adattárak (Browse catalogue: (Datasets) olyan digitális anyagokat tartalmaz, amelyeket a történészek szerkesztettek és készítettek, a BHO ezeket az adatbázisokat weboldalakká alakította át.
Információszolgáltatás:
A British History Online egy non-profit digitális könyvtár, melynek székhelye a Történeti Kutatóintézet (Institute of Historical Research). Összefoglalja a brit történelem dokumentumait a könyvtárak, levéltárak, múzeumok és akadémikusok gyűjteményeiből. Ezek a középkortól a huszadik századig terjedő elsődleges és másodlagos források könnyen kereshetők és böngészhetők online.

A British History Online 2002-ben kísérleti projektként kezdődött. A New York-i Andrew W Mellon Alapítvány magánjellegű jótékonysági finanszírozásával hozták létre, az alapítvány tudományos kommunikációs programjának részeként.
A kísérleti projektnek három fő fázisa volt: a tervezés (kiterjedt konzultációval), a mintaadatbázisok digitalizálása és az információs architektúra fejlesztése, és a benchmarking (mind a meglévő kutatási gyakorlat, mind a kutatók elvárásai). A kísérleti projekt a leginkább tudományos és technikailag hatékony struktúrát határozta meg a digitális könyvtár számára, amelyet 2003 júniusában indítottak el. A BHO-t 2003 augusztusában először az Internet Archive segítségével archiválták, az akkori felület sokban különbözött a jelenlegi inkarnációjától.
A londoni Fejlesztési Alap alelnök-helyettesének támogatása áthidalta a kísérletezési időszakot és a BHO két fő telepítési szakaszát, 2004 júniusától 2008 júliusáig. Ezek a tartalom és a fenntarthatóság fejlesztésére összpontosítottak.

2007-ben további finanszírozást biztosított a Művészetek és a Humán Tudományok Kutatási Tanácsa, hogy hozzá tudják adni a tartalmat és hogy kifejlesszenek egy olyan online jelölőeszközt, amely arra ösztönzi a kutatókat, hogy megjegyzéseket fűzhessenek az adatokhoz, összekapcsolják és helyesítsék az anyagot a webhelyen. 2008 augusztusától a BHO non-profit szolgáltatásként működik.
A BHO története röviden:

1.0 verzió: kísérleti szakasz (2002-2003)

2.0 verzió: Az Andrew W Mellon Alapítvány támogatása lehetővé teszi számunkra, hogy a BHO-t a kísérleti szakaszon túljusson (2004-2007)

3.0 verzió: A művészetek és a humán tudományok Kutatási Tanácsának finanszírozása lehetővé teszi számukra, hogy újratervezzék az oldalt (2003-2007)

4.0-s verzió: Újjáépítés (2013-2014)

5.0-s verzió: A BHO-adatbázis teljes újjáépítése és teljes helyreállítása. Az új funkciók közé tartozik az összetett keresés, az új térképfelület, a témakörök és a prémium tartalmi oldalak beolvasása (2014. December)



Tulajdonos, fennntartó: Institute of Historical Research 
Szerzői jog: A BHO tartalomszolgáltató, nem tartalomtulajdonos, ezért nem adhatnak engedélyt a gyűjtemény tartalmának az újrafelhasználására. Törekszenek azonban arra, hogy a szerzői jogi problémák kiküszöbölésével növelhessék a felhasználók számát.
A webes rendszer fejlesztéséről:

Az 5.0-as verzió célja, hogy egyszerűvé tegye új funkciók hozzáadását, miközben mindig prioritásként kezeli a webhely egészének használhatóságát és következetességét.

• Tárgymutatók: Több kutatót szeretnének megnyerni a témavezetők mellé a mutatók készítéséhez.• Felhasználói könyvespolc: A felhasználói könyvespolc régi verziója túlságosan nehézkes, ezért újat készítenek• EEBO-TCP szövegek: Az EEBO-TCP (Early English Books Online Text Creation Partnership)csapattal dolgoznak, hogy a 2015-ben előkerült szövegek is hozzáférhetővé váljanak. Tanácsadó testületük segít dönteni arról, hogy mely szövegek lesznek a leghasznosabbak a BHO olvasók számára.• Képkeresés: Szeretnék minden képüket kereshetővé tenni.
• Az oldalfelmérések: Az 5.0-s verzióval először bemutatták prémium tartalmainkat. Szeretnék folytatni a szövegek oldalkeresését a következő évben.

Kínált formátunok: Szövegek képformátumban
Navigáció: A weblapon a használatra vonatkozó oldalon (Using British History Online) javasolnak más weboldalakat arra az esetre, ha nem találja a felhasználó a számára fontos anyagot. Pl. The National Archives ; British Library
A gyűjtemény belső felépítése: A nyitóoldalon találhatók a fő adatbázisok, amelyeken belül kereshetünk helyre, tárgyra, időszakra.
Egy-egy külön adatbázison belül kereshetünk az esetlegesen több kötetes dokumentum összes kötetében.
Segítség/leírás: Részletes használati útmutató, kereséssel, szűréssel kapcsolatis információk ITT
Kínált formátumok: (Technical methods)
Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés: Az oldat egységes adattartalom jellemzi.
Egy példa keresés alkalmával a következőket kapjuk:  keresőkifejezés: "Essex"
A jobb felső sarokban sorba rakhatjuk a találatokat publikálás dátuma, relevancia és cím szerint, mindhárom esetben csökkenő és növekvő módon. A tételek elején kiemelve a dokumentum címe, az eredeti megjelenés dátuma szerepel, majd az adott mondat, amelyben a keresendő kifejezés szövegkörnyezete olvasható, majd a "view result" gombra kattintva a dokumentumhoz jutunk.
Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás:
Van regisztrációs lehetőség. Profil kialakítását nem ajánlja föl. Nem mentette el az előző kereséseket sem.
Hírlevélre nincs felíratkozási lehetőség, viszont előfizethető az adatbázis: Feltételek ITT
Testreszabhatóság, Kommentelési lehetőség nincs. A tételeket a twitteren van lehetőség megosztani.
Közösségimédia-kompatibilitás: A digitális gyüjtemény tételeinek megnyitásakor nem kapunk egyedi URL-t. Az adatbázis egyes részeinek más dokumentumban való használatát csak saját részre engedélyezik.
A BHO-nak NINCS facebook oldala. A facebook a webhelyre irányít.
University of London facebook oldala: https://www.facebook.com/UniofLondon/?rf=108156269204946
Követők száma : 16463
Postok hozzávetőleges száma: havonta körülbelül 16
Készítette: Ivanics Márta Informatikus könyvtáros hallgató (MA levelező. I. évf.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése