keresés

2017. április 19., szerda

Ugyanolyan a könyvtárakban e-könyvet kölcsönözni, mint rendes könyvet. Az Európai Unió Bíróságának törvénye.

Az Európai Unió Bírósága szabályozta az elektronikus könyvek kölcsönzését a könyvtárakban. Az Európai Unió bírósága engedélyezte 28 tagország könyvtárainak az e-könyv kölcsönzést, feltéve ha a szerzőket ugyanúgy kompenzálják, ahogy a papíralapú könyvek esetében.



A bíróság kapcsolatba lépett a Holland közkönyvtárakkal (Verenging Openbare Bibliotheken - VOB). A VOB amellett érvelt, hogy ugyanolyan szabályok vonatkozzanak az elektronikus könyvek kölcsönzésére, mint a hagyományos könyvekére és megkérte az Európai Unió Bíróságát, hogy tisztázza a 2006-os EU „Oltalom alatt álló művek bérleti és haszonkölcsönzési joga” elnevezésű jogszabályát.

A VOB az „egy példány, egy használó” modellt akarta követni. Az e-könyvből egy példány van a könyvtár szervergépén és egyszerre csak egy felhasználó tudja letölteni. Azaz csak egy példányt lehet kikölcsönözni egy időben. Miután a kölcsönzési idő véget ért, aki kikölcsönözte többé nem tudja olvasni, de más újra letudja tölteni és kitudja kölcsönözni.

Az EUB végül arra jutott, hogy az elektronikus könyvek kölcsönzése jogilag nem ütközik semmibe és bekerülhet az uniós jogba. De ezeknek a dokumentumoknak a felhasználásához az érintettek engedélyére van szükség.

Forrás: MOODY, Glyn: E-books can be lent by libraries just like normal books, rules EU’s top court. In: Arstechnica. https://arstechnica.co.uk/tech-policy/2016/11/ebooks-can-be-lent-by-libraries-rules-cjeu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése