keresés

2017. április 19., szerda

A könyvtárak haldokolnak – nem a könyvek

A közkönyvtáraknak újabb rossz éve volt. Az utolsó Chartered Institute of Public Finance and Accountancy adatai szörnyűek. A könyvtárosok száma a negyedére csökkent, 8000 munkahely szűnt meg. A nyilvános használat 16%-al csökkent, a költségek 14%-al. A könyvkölcsönzés van ahol a felére zuhant.



A könyvtárak egy részének nagyon kevés felhasználója van, és ez nem biztos, hogy az önkormányzatok hibája. Mivel a digitális világ mindent megváltoztatott. A közkönyvtárak többé nem a „tudás templomai” és nem egy romantikus hely, ahol könyvek csak porosodnak. Amikor öt évvel ezelőtt az Amazon e-könyv eladása megelőzte a papíralapú könyvekét sokan úgy gondolták, hogy a papíralapú könyveknek végük. Évekkel később azonban a papíralapú könyvek eladása növekedni kezdett. 

De ezek vásárlások és nem kölcsönzések. A könyvtáraknak meg kell újulniuk a digitális korban. Most már nem csak a könyvekre kell koncentrálni, hanem az olvasókra és a közösségre. Az embereknek fontos, hogy megosszák egymással a gondolataikat és személyesen is találkozzanak, - nem csak a digitális világban. A személyes, élő dolgok vonzzák most az embereket például a koncertek, előadások, viták és a vetélkedők. A helyi könyvtáraknak kell vállalniuk a közösségi tér szerepét. 

A könyvtár szolgáltatásait kombinálhatják más szolgáltatásokkal például lehet a könyvtárban: kávézó, játszóház, művészeti galéria és múzeum is. A mostani könyvtáraknak hasonlítania kéne a régi templomokhoz, amik összefogták és támogatták a helyi közösséget. 

Igaz az internet egyeduralkodóként látja el információval az embereket, de nem helyettesítheti a közösség fontos szerepét.

Forrás: JENKINS, Simon: Libraries are dying – but it’s not about the books. In: Theguardian (https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/dec/22/libraries-dying-books-internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése