keresés

2021. március 3., szerda

Koreai Nemzeti Múzeum - National Museum of Korea


Alapadatok

Megnevezés

National Museum of Korea – Koreai Nemzeti Múzeum

A gyűjtemény angol nyelvű nyitólapjának közvetlen URL-je

https://www.museum.go.kr/site/eng/home

A gyűjtemény rövid leírása

A Koreai Nemzeti Múzeumot 1945-ben alapították. A múzeum Korea történelmével és művészetével kapcsolatos műtárgyakat gyűjt és állít ki. 2009-ben a világ 10., 2011-ben a 9. leglátogatottabb múzeuma volt. Mintegy 220 000 kiállítási tárggyal rendelkezik.

A honlap létrehozásának dátuma

2012-04-18 (az angol nyelvű oldalé)

Tulajdonos/Fenntartó

 National Museum of Korea

Képernyőképek







Főoldal

Menü


Keresés a gyűjteményekben


Mintafotó a koreai nelvű honlap keresőjéről



Kiállítások

Információszolgáltatás

A honlap négy különböző nyelven érhető el. Koreai mellett angolul, japánul és kínaiul. A koreai honlap léptékekkel nagyobb, már csak elérhető gyűjteményt és keresési lehetőségeket illetően is. Sokkal több és részletesebb cikk (story) érhető el, mint a másik három nyelven. Számszerűsítve: koreai - 195 272 műtárgy, angol – 6718, kínai – 1419, japán 1566.

A fontos, alapvető információk mind a négy honlapon elérhetőek, valamint 10 nyelven letölthető GuideBook is van.

A menüből az érdeklődők tájékozódhatnak, a kiállításokról és rendezvényekről, a múzeum gyűjteményeiről, a múzeumról, például annak történetéről, épületéről, tanulási programokról, látogatókat érintő információkról és tengerentúli kiállításokról, kapcsolatokról.

A gyűjtemény kiemelt darabjainak részletes története is olvasható, történelmi múltja, jelentése, feltárása, restaurálása stb. Fotókkal dokumentálva.

Navigáció/struktúra/webdesign

A kezdőoldal megjelenése letisztult, felül a logó, a múzeum különböző közösségi médiás oldalainak elérhetősége, bejelentkezési lehetőség és a nyelv választási lehetődég érhető el. Alatta az automatikusan lenyíló menü. A megnyitott menü almenűi bal oldalt megjelennek, ha valamelyiket kiválasztottuk, így nem kell állandóan visszatérni a főmenühöz és azt lenyitni. A legfontosabb információk és ajánlók már a főoldalon elérhetőek, az egyes blokkok közt a billentyűzet nyilaival vagy az egér görgetőjével léphetünk fel- vagy lefele – így az adott téma mindig teljes egészében látható a képrenyőn. Az aktuális legfontosabb információk és kiállítások láthatóak legfelül, alatta a speciális kiállítások jelennek meg, majd a látogatókat érintő információk, legfrissebb hírek, sajtó közlemények, végül a kiemelt műtárgyak ajánlója. Mindegyik blokkban automatikusan "lépkedő" oldalakkal oldották meg, hogy több információ is megjelenhessen - így például mindegik aktuális kiállítás megjelenik egymás után.

A kiállítások aloldalán automatikusan felkínál lehetőségeket a közösségi médiás megosztásra facebookon, twitteren és google+-on. Minden oldalnak elérhető a saját QR kódja, valamint lementhetőek, kinyomtathatóak és megoszthatóak más felületeken vagy e-mailben is. Jobb oldalt lehetőség van nagyításra és kicsinyítésre, amihez az oldal elrendezése alkalmazkodni tud.

Amint elhagyjuk a főoldalt, jobb oldalt megjelenik egy mini menü, amin át elérhető az eseménynaptár, nyitva tartás és belépők valamint egy helyszín/eljutási útmutató.

Az oldal alján Related Site néven további múzeumok honlapjai érhetőek el. Ezek is Nemzeti Múzeumokként (National Museum) vannak megnevezve, talán inkább magyarul a megyei vagy regionális múzeum megnevezés lehetne hozzájuk legközelebb, ugyanis Dél-Korea nagyvárosainak múzeumait sorolja fel, külön kezelve a Gyermek Múzeumot.

A digitális gyűjteményeket megjelenítő elrendezés is szép, letisztult. A keresőben megjelenik a tárgy képe és a legfontosabb adatai. A Kurátor ajánlata, a Kiemelt műtárgyak, a 30 mestermű és a Műtárgyak történetei füleken további kiemelések és részletek érhetőek el bizonyos tárgyakról.

Bizonyos oldalakon „címkék” is találhatóak, például a kiállításoknál jelzi, ha tematikus vagy speciális kiállításról van szó, a digitális gyűjteményben pedig, ha a műtárgy szerepel a kiemelt (highligts) műtárgyak között.

Kínált formátumok

A digitális gyűjteményekben nagyfelbontású fotók érhetőek el, amelyek saját képnézegető programban érhetőek el – ennek letöltése nem szükséges. Ezek letöltéséhez el kell küldeni, hogy milyen célból szeretnénk felhasználni a fotót. Például disszertációhoz, oktatáshoz, reklámozáshoz stb. A koreai nyelvű honlapon 3D-s felvételek is elérhetőek bizonyos tárgyakról.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

Az angol nyelvű honlapon a következő adatok kereshetőek és érhetőek el: kultúra, korszak, helyszín, anyag és kiterjedés, megjegyzés, részletek. A megjegyzésben általában az található, hogy hanyas számú Kincs illetve Nemzeti Kincs az adott műtárgy. Ez alapján is kereshető a műtárgy.

A koreai honlap meta-adatolása rendkívül részletes. A teljesség igénye nélkül a tárgyakhoz kapcsolt információk – készítés korszaka, anyag, műtárgy típusa, műtárgy keletkezésének helye – földrajzi és közigazgatási, a kultúra, amihez tartozik, megjegyzés. Ezen kívül a keresőben a hangul és a handzsa írásmódokban is lehet keresni.

Nevek átírásában az angol nyelvű oldalon való keresés kicsit bizonytalan, ha valaki először próbálkozik, mert a koreai betűknek több féle átírása is létezik, amit maguk a koreaiak is keverve használnak sokszor - az átírásokat.

A „részletekben” a tárgy rövid leírása, története található, esetleg magyarázatok a jelentésére például kalligráfiák vagy festmények esetében, ahol gyakran használtak szimbólumokat.

A múzeum kiadványai letölthetőek pdf formátumban.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Lehetőség van bejelentkezésre, aminek segítségével múzeumi programokra lehet feliratkozni, saját „kollekciót” létrehozni, azaz lementeni azokat a műtárgyakat, amik érdekelnek stb.

A múzeumnak van egy úgynevezett Studio M:On programja, amely a 2020-ban indult, amikor elkészült a múzeum új stúdiója. Innen interaktív, valósidejű online tanfolyamokat és tanulást célzó programokat közvetítenek minden korosztály és külföldiek számára is.

Emellett számtalan programot kínálnak még. A külföldiek számára – angol nyelven is elérhető programok – külön oldalon vannak felsorolva. Például Nemzetközi workshopok, idegenvezetések, kulturális programok az UNESCO-val együttműködve, kincsvadászat a múzeum fő gyűjteményében. Speciális igényű látogatók számára is vannak programok és az online programok is külön oldalon jelennek meg. Itt van AR alapú kiállításnézős játék és kódolásos program, a kulturális örökség és múzeum gyűjteményének bemutatása, tanfolyamok, továbbképzések.

A fotók „kattintás védettek”, nem lehet róluk mentést csinálni, képernyőkép azonban készíthető az oldalról (mint ahogy az látszik is.) 

Közösségimédia-kompatibilitás

A múzeumnak twitter(93 ezer követő), facebook(88 ezer követő), instagram(84 ezer követő) oldala és youtubecsatornája is van. Az angol nyelvű facebook oldal 2020 júniusában lett létrehozva. Mindegyik felületen aktívak.

A koreai közönség számára is van facebook(2010 óta), egy külön naver* blog és egy audioclipeket gyűjtő naver oldal is.

Külön angol nyelvű youtube csatorna nincsen. A videómegosztó felületen 2013 óta aktívak, több mint 600 videót tettek közzé. Kiállítások trailerei és más programok videó mellett igen sokszínű tartalommal.

*A Naver az első koreai fejlesztésű internetes portál és keresőmotor, a naver blog ennek egyik szolgáltatása. Rendkívül népszerű Koreában, a legtöbb intézménynek van saját naver blogja. Leginkább a Google-höz és a Bloggerhez tudnám hasonlítani, ha párhuzamot kéne vonnom. Mivel kifejezetten a koreaiak számára fejelsztették, ezért népszerűbb is mint Google Dél-Koreában. Fontossága abból is látszik, hogy a múzeum közösségi média felületei közt elsőként került a blog felsorolásra.

A múzeum főépülete
(forrás: /www.museum.go.kr/)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése