keresés

2021. március 23., kedd

Museo del Prado

 Alapadatok


Megnevezés

Museo Nacional del Prado

A gyűjtemény angol nyelvű nyitólapjának közvetlen URL-je




A gyűjtemény rövid leírása

A múzeumot 1785-ben építették és az 1819-ben megnyílt királyi gyűjtemény része lett. 1955-ben rendezték újjá. A Prado a világ egyik legöregebb és leghíresebb képtára. A festményeken kívül szobrok, rajzok, érmék, medálok és egyéb szépművészeti tárgyak alkotják a gyűjteményt. Ezek elsősorban olasz, németalföldi, spanyol és holland művészek munkái.

Létrehozás dátuma

nem ismert

Tulajdonos/fenntartó

Goberno de Espana, Ministerio de Cultura Y Deporte

Képernyőképek

Kezdőoldal




Gyűjtemény


Menü


Keresés a gyűjteményben


Információszolgáltatás

A honlap spanyol és angol nyelven érhető el. A gyűjteményben lehet keresni és egy idővonalat is meg lehet tekinteni . A gyűjtemény minden kollekciójához tartozik egy hosszabb történelmi leírás, képekkel, fotókkal valamint a hozzájuk kapcsolódó leghíresebb művészek nevével és életrajzuknak a leírásával (ez külön aloldalon jelenik meg és műveiket is kilistázza). A kiállításokat, múzeumról szóló híreket, a közösségi média jelenlétet, a látogatási információkat, a múzeum történelmét is meg lehet tekinteni az oldalon. Ezen kívül az oktatással kapcsolatos információkat, projekteket, programokat, dokumentumokat, kutatási információkat stb. is el lehet érni. A múzeumnak van külön webshopja, ahol a különböző tárgyakat lehet megvásárolni.

Navigáció/struktúra/webdesign

A kezdőoldal nagyon látványos és kidolgozott. Felül a bal sarokban található a múzeum neve, amire kattintva mindig visszajutunk a főoldalra. Mellette a menüpontok (gyűjtemény, mit adnak, látogatás, tanul, múzeum, üzlet (külön oldalra vezet), saját Prado fiók (regisztrálni lehet)) valamit a honlap nyelvének kiválasztása és a kereső szerepel. Mindegyik menüpontra kattintva oldalt megjelenik egy almenüpontsor, amit ki és be lehet zárni. Alatta szépen kidolgozott illusztrációkkal kiállítások, hírek és információk találhatóak a múzeummal  kapcsolatban. A múzeum hivatalos alkalmazásai, a közösségi háló (ahol különböző twitter bejegyzések találhatóak a múzeumról, valamint az egyéb közösségi médiás és egyéb elérhetőségek is itt vannak). A harmadik, az alkalmazások és a közösségi háló mellett a hírlevélre való feliratkozás lehetőségét adja meg. Legalul a tulajdonos és a támogató neve, a nyitvatartási idő részletes leírása és az aktuális kiállítások szerepelnek. Az oldal végén lehetőség van csatlakozni a támogatókhoz és jegyeket is lehet venni. Ezeknél a látogatót átirányítják egy másik oldalra. 
A gyűjteményt különböző szempontok szerint lehet szűkíteni. Pontosabban szerző, koncepció (pl szentek), század, anyag szerint, technika, a műalkotás típusa, a készlet száma, elhelyezkedés, ki van-e állítva a múzeumban vagy pedig nincs, valamint ikonográfia (tárgy, vadvilág, növényvilág, földrajz, karakter) alapján is lehet keresni.


Kínált formátumok

A digitális gyűjteményben nagy felbontású képek, fotók nézhetőek meg a hozzájuk kapcsolódó szöveges leírásokkal. A képeket le is lehet tölteni, de előtte ki kell választani, hogy személyes vagy kereskedelmi használat céljából történik-e a letöltés.  Kereskedelmi használat esetén engedélyt kell kérni és egy megrendelőlapot küldeni.  A képeket kiváló minőségben, a kívánt méretben lehetőség van kinyomtatni, a képarchívumban található alkotásokat pedig digitális formában lehet elkérni. Videók és hangfelvételek is találhatóak a weboldalon.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

A leírások, a katalóguscédula-megjelenítések nem egységesek. Attól függ milyen műtárgyról van szó. Két részre osztják általában. Felül van a műtárgy, az alkotó és a tárgy neve, a múzeumban elfoglalt helye, van ahol van leírás (néhány fogalmat linké alakítottak, a hozzájuk kapcsol címkék valamint a tárgyat meg lehet tekinteni az idővonalon is. Van, ahol van multimédiás tartalom, van ahol nincsen. Alatta pedig a műszaki adatok: készlet száma, a szerző, a cím, dátum, technika, támogatás (pl panel), dimenzió (magasság, szélesség), van ahol van sorozat, és eredet- szerepelnek  Az alkotás bibliográfiája és az egyéb készletek is a mű részét képezik. Egyes esetekben meg lehet tekinteni a tárgy elhelyezkedését, a hozzájuk kapcsolt feliratokat és van ahol a megjelenített objektumok is megjelennek.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Lehetőség van a műtárgyakat kedvencként megjelölni, ezáltal egy saját kollekciót létrehozni. Az idővonalon is kereshetünk interaktívan. Két nagyon hasonló festményt hasonlítanak össze. Rá lehet menni a különbségekre (+el jelölik, a kép rázoomol arra a területre, megmutatja az eredeti és a mostani közti különbséget és a magyarázatot is fűz hozzá. Különböző útvonalterveket is találhatunk, amihez le lehet tölteni a tervez, a prospektust, a szobaszövegeket és az audiograf-ot is. Különböző interaktív történeteket is megtekinthetünk. Vizuális útmutatót is találunk az oldalon sőt videójátékot is letölthetünk.
Fel lehet iratkozni a hírlevélre, ahonnan értesülhetnek a programokról, hírekről stb. Saját útvonalterveket is lehet készíteni a fiók segítségével. A múzeum saját webshopjában is lehet keresgélni.

Közösségimédia-kompatibilitás

Mind a négy felületen meglehetősen aktívak. Facebook-on főleg videókat találhatunk a kiállításokról, azok bemutatásáról,  előkészületeiről stb. Napi egyszer posztol a múzeum ide. Instagram-ra képek helyett inkább felvételeket tesznek fel a kiállításról, van ahol egy szakember is beszél. 2008-ban csatlakoztak a Twitter-hez, nemcsak a múzeum, hanem más emberek, szervezetek, látogatók tweet-jei is megtalálhatóak az oldalukon. Youtube-ra hetente 3-4 videót töltenek fel a kiállításokról, a gyűjteményről, konferenciákról stb.

https://www.facebook.com/museonacionaldelprado/ (1 086 460 embernek tetszik, 1 150 164 követő)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése