keresés

2021. március 5., péntek

Recirquel

A társulatról: A cirkusz Magyarország első újcirkusz társulata, amelyet Vági Bence alapított 2013-ban. 2014-től nemzetközi szinten is megjelent a társulat és Európától Dál-Amerikáig, rengeteg országban fellépnek. Céljuk, hogy a hagyományos cirkuszi tradíciókra és hagyományokra építve az újcirkuszi irányzatot világszinten ismertté tegyék. Magyarországon a Reciquel megszületésével jelent meg az újcirkuszi irányzat, ahol az egész estét produkciók létrehozása a teljese megtervezés által (kitalálás, létrehozás, zeneszerzés, látványvilág) egy új, absztrakt mozgásművészetre épülő látványshow-t hozzanak létre. A megalakulásuk óta közel 600 előadást tartottak, amelyet mintegy 300 ezre láttak már világszerte.

A cirkusz honlapja: https://recirquel.com/
A cirkusz facebook oldala: https://www.facebook.com/Recirquel/
A cirkusz instagram oldala: https://www.instagram.com/recirquelcompany/
A cirkusz twitter oldala: https://twitter.com/recirquel
A cirkusz youtube oldala: https://www.youtube.com/channel/UC4J0YqNCeTxmY4GxeFIkQPQ
A cirkusz videótára: https://vimeo.com/user34443019
A cirkusz Linkedin oldala: https://www.linkedin.com/company/recirquel/

A cirkusz holnapja nagyon igényes, harmonikus és lenyűgöző. A honlapot a társulat előadásainak képei árasztják el az alapvetően angol nyelű oldalt. Áttekinthető, művészi és kedve támad az embernek elmerülni benne.

Milyen tartalmakat digitalizálnak és tesznek közzé az oldalukon?

A honlapon megtalálható az összes eddigi előadásuk (Cirque Danse: Souls Amor, My Land, Non Solus; Early Creations: The Naked Clown, Paris de Nuit, Night Circus; Events: Kristály, FINA 2017), külön lebontva tartalmi leírással, videókkal és nagy mennyiségű fényképpel. Dátummal egyedül a 2017-es FINA gála található meg, de mivel a cirkuszt 2013-ban alapították és dokumentálták az összes előadást, így felételezem, hogy 2013-tól találhatóak meg a képek. A honlap bemutatja a történetüket, az alapítót, és a már említett előadásokat. Megtalálhatóak az események, amelyek sajnos a COVID miatt ebben az évben nem elérhetőek. Találhatunk híreket a cirkuszról és az elérhetőségük is jól látható helyen van.

A közösségi médiában aktív a cirkusz, a leginkább az Instagram-on, ahová az előadásaik csodás képeit teszik fel. Az Instagram véleményem szerint, tökéletesen megfelel egy ilyen társulat igényeinek.




Milyen módon strukturálják a tartalomszolgáltatást, milyen menüpontok vannak az oldalon? Milyen interaktivitási lehetőséget kínál az oldal?

A honlapon a menüsor vízszintesen helyezkedik el és a következő pontokat találhatjuk meg:
  • Shows - ezen belül a már említett előadások leírásai,
  • Company – a cirkusz története és Vági Bence bemutatása,
  • Cirque Danse – amely bemutatja a cirkusz mibenlétét, miről is szól ez a fajta cirkusz
  • Calendar – itt az elérhető eseményeket találhatjuk meg, sajnos a COVID miatt az utolsó esemény 2020. 12. 27-én volt. Az eseményre kattintva átvezet bennünket a MÜPA oldalára, ahol jegyeket is vásárolhatunk az éppen aktuális előadásra.
  • News – a társulattal kapcsolatos híreket olvashatjuk el, 2019. 05. 17-i az első bejegyzés és 2021. 02. 05-i az utolsó.
  • Contact – a társulat általános info-s e mail címét találhatjuk meg itt. Emellett egy nazetközi eseményeket érintő külön e mail cím is szerepel, illetve a médiának is fenntartanak egy e mail címet. Itt szintén megtalálhatóak a közösségi médiához vezető ikonok.

A képernyő jobb oldalán találhatóak a közösségi médiához tartozó oldalaikra vezető ikonok.
A képernyő alján a fentebb felsorolt menüpontok szintén elérhetőek.


Hogyan és miképp használják a közösségimédia jelenlétüket? Milyen posztokat láthatunk, milyen aktivitásúak a lájkot, kommenteket?

Sajnos a kialakult COVID helyzet miatt az említett társulat is a nézőivel tartja a kapcsolatot a közösségi médián keresztül. Már említettem, hogy sok képet osztanak meg és a művészien beállított fotókkal ébren tartják az érdeklődést és betekintést engednek plusz tartalmakba. Főleg az Instagram-on aktívak, de több felületen is megtalálhatóak. Az Instagram tökéletesen kifejezi és visszaadja a társulat lényegét és mindennapjait. A Facebook oldalon levő bejegyzéseik 100 és 900 közötti like-okat kapnak, az Instagram-on sajnos nem látjuk a like-ok számát. A hozzászólás kevés vagy nincs egyáltalán. A közösségi oldalaikat tekintve hasonló tartalmakat töltenek fel, de egyértelműen az Instagram a fő kommunikációs felületük. Emellett van youtube csatornájuk, videótáruk, ahol több videót is megtekinthetünk a társulatról.

Facebook: 18.204 like, 18.618 követő (2021.03.01.)
Instagram: 6.138 követő (2021.03.01.)
Youtube: 546 felíratkozó (2021.03.01.)
Twitter: 146 követő (2021.03.01.)





A vírus miatti zárvatartás ra milyen megoldást találtak?

Ennél a társulatnál egyértelműen a már említett Instagram tartalmak és kommunikáció a fő kapcsolattartás ebben a helyzetben.


Milyen szolgáltatásokat kínál most az intézmény?

Jelenleg nem találtam semmilyen elérhető szolgáltatást, de 2021. szeptemberétől elindítják saját táncstúdiójukat.


Mit találunk a korábbi aktív működésről (galéria, archívum) és mit a későbbi tervekről?

A megalakulásuktól dokumentálják a cirkusz életét képekkel, videókkal, leírásokkal. A fentebb említett táncstúdió megnyitása a konkrét terv, ami megtalálható most náluk.


Design

Ahogy már korábban kifejtettem, a cirkusz honlapja nagyon szép, letisztult, csalogató és kedvet csinál az embernek arra, hogy amint lehetséges lesz, elmenjen élőben is egy előadásukra. A felépítése modern, letisztult, egyszerű a betűválasztás, nem hivalkodó, de mégis lenyűgöző.






Egyéb megjegyzés

Számomra egyértelmű volt, hogy olyan cirkusz elemzését végezzem el, ahol nincsenek állatok, mert a XXI. században nincs helye állatoknak és állatkínzásnak a szórakoztatásban! Meg kell tanítani az embereknek, hogy a művészet a lényeg és ez a társulat megmutatja, hogy milyen csodákat lehet alkotni és milyen fantasztikus módon lehet szórakoztatni az embereket anélkül, hogy egy apró ketrecben kelljen leélnie egy vadállatnak az életét, mindamellett, hogy még meg is alázzák őket és szórakoznak, nevetnek rajtuk az emberek. Éppen ideje lenne Magyarországon is bezárni az ilyen helyeket, mint egyre több helyen a világon.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése