keresés

2021. március 10., szerda

Phare Circus

 

Phare circus


A Phare cirkusz Kambodzsában található. Akrobatikus előadások, musicalek a fő profiljuk. A cirkuszban történelmi, folklór és a tagok saját tapasztalataiból merített történeteket is előadnak.



Milyen tartalmakat digitalizálnak/tesznek közzé?
Számtalan videó van fent a cirkusz előadásairól és fotók, azonban nem galériában találhatóak, hanem az egyes előadások oldalain vagy youtuebe-on, instagramon, pinteresten. A fotók és videók közt ezért nem lehet keresgélni az oldalon.

Hogyan strukturálják a tartalomszolgáltatást, milyen menüpontok vannak, van-e az email cím megadását meghaladó interaktivitási lehetőség?
A honlapon kiemelten jelenik meg a jelenlegi előadások naptára és a jegyvásárlási lehetőség.
5 fő menüpont található a honlapon.
Calendar & Productions Látványosan megjelenített műsornaptár, élénk színek. Előadás dátuma, rövid leírás az előadásról és a cast van feltűntetve. Ha elfogytak a jegyek, azt is jelzik. Ez alatt a színpad elrendezése található, a szekciók és a különböző jegyárak. Emellett a cirkusz összes előadásáról is itt lehet tájékozódni. Minden projektnek van saját aloldala, hosszabb leírással, trailerrel és fotókkal, valamint a kapcsolódó híreket is megtalálhatjuk. Emellett megjegyzésben az adott előadásra vonatkozó figyelmeztetés is ott van az oldal alján, mint például: érzékeny téma, füst, villódzó fények stb. amelyekről a jegyeladóknál lehet információt szerezni vagy van online chat lehetőség is az oldalon.
TicketsAz oldal tetején megjelenik a speciális előadási-rendről egy rövid tájékoztató, jegyek és bérletek vásárlásának lehetősége, rövid leírással, hogy mi mit tartalmaz.
Shoponline boltban azonban nem minden érhető el, de itt is sok „csomag” van. Akár zenét is lehet venni. Az oldal alján van lehetőség a bolttal, vásárlással kapcsolatban kérdezni, ehhez egy e-mail címet kell megadni, amint válaszolhatnak.
NewsA hírek címkékkel vannak ellátva, valamint külön szabadszavas keresés is lehetséges. Változatos hírek: Kulisszatitkok, Special Shows, Hogyan maradhat fent a cirkusz
About – Leírja a cirkusz létrejöttét, célját, különlegességét. Számtalan aloldal nyílik innen (is), ahol részletesebbel lehet olvasni pl külföldi előadásokról, támogatókról, a helyszínről, „privát előadásokról”. A „Responsible turism” aloldalon újabb cikkeket találhatunk: Khmerekről, Kambodzsáról… taposóakna kereső patkányokról stb.

A fő menüpontokon kívül még van média/press aloldal, látogatói visszajelzések, térkép, elérhetőségek, támogatás fül, „Csatlakozz a csapathoz”, Gyakran ismételt kérdések… milyen kártyákat fogadnak el online vásárlásnál (ez a főoldalon is megtalálható már) – mindezek az oldalon több helyen is ott vannak, tehát nem nehéz megtalálni.
Ezen kívül a főoldalon még van egy sáv, ahonnan a cirkuszról írt angol nyelvű cikkek érhetőek el (valószínűleg csak egy részük).
Felugró ablak a cirkusz nyitóoldalán


Mire használják a közösségimédia jelenlétüket? Miket posztolnak, mennyire kapnak lájkot, kommenteket?
A youtube csatornájuk 2013-ban lett létrehozva. Több mint 100 videó található, ezek közt található imázsvideó, műsor trailer, amatőr videó felvételek, rövid interjúk a cirkusz tagjaival, egyéb műsorrészletek, amikben feltűnt a cirkusz stb. A videók legtöbbje angol feliratot is tartalmaz. Jelenleg 800 feliratkozó körül járnak, és néhány ezres megtekintés látható a videóknál. Hozzászólások nem jellemzőek.
Facebookon több mint 60 000 like és követő van. Rendszeresen tesznek ki híreket az előadásokról, rövid videókat, látogatói véleményeket, amelyekhez mindig van angol felirat is. Megosztják, ha megjelenik valami a cirkuszról máshol - pl online cikk. Áltagosan 30 körüli a like és valamivel kevesebb a megosztás a posztjaikon. Van 10 alatti és 100 feletti is. Ritkán vannak hozzászólások, azokra általában like-kal reagál az oldal. A facebook a cirkusz aktív oldalai közül a legrégebbi, ez már 2012-ben létrejött.
Pinteresten is aktívak, 49 követővel, néhány fotó az előadásaikból itt is megtalálható.
Twitteren 4000 feletti a követőik száma, itt angol szövegű posztokat osztanak meg.
Instagramon több mint 7000 követő és valamivel több mint 1000 posztjuk van – a posztok tartalmaznak angol leírást is. 100 feletti a like-ok száma.

A vírus miatt a cirkuszok zárva tartanak - ki hogyan oldja meg a helyzetet?
Virtuális előadásokat tartottak, február vége – március eleje környékén pedig ismét kinyitottak. Nincs nagy eltérés a cirkusz korábbi nyitva tartása alatti és a bezárás alatti időszakban a honlap és a közösségi média megjelenések közt.

Milyen szolgáltatásokat kínál most az intézmény?
Nincsenek a vírus miatt létrejött speciális szolgáltatások, ám egy különleges rendezvénysorozat volt még előző évben, amit meghosszabbítottak idén márciusig. Valamint a honlapra érkezve egy felugró ablakon egy korábbi cikküket lehet olvasni, amely a pandémia miatt nehéz helyzetbe került művészek és (iskolás) gyerekekről szól és azok támogatásáról. Támogatói jegyeket lehet venni.

Mit találunk a korábbi aktív működésről (galéria, archívum) és mit a későbbi tervekről?
Nincs a honlapon külön galéria. A fotók, videók „szét vannak szórva” youtube-on, instagrammon stb. Az All Performances oldalon tájékozódhatunk a korábban már műsorra került előadásokról.

Design
A honlap a Phare cirkusz logójának színeivel „dolgozik”. Az egyes információblokkokat a színes hátterek látványosan szétválasztják, így könnyen követhető. A főoldal letisztult, a fejléc alatt az aktuális előadások és a jegyvásárlás található. Lejjebb haladva a cirkusz legfontosabb információi találhatóak meg zanzásítva, amik külön a menüből is elérhetőek. Az oldal mobilbarát és rendkívül sokszínű tartalommal rendelkezik. A fotók és videók elhelyezése is szép az oldalakon belül. Igényesen megtervezett honlap.

Egyéb
A Phare cirkusz a bevételekből egy iskolát támogat (Phare Ponleu Selpak), ahol a diákok ingyen tanulhatnak, részt vehetnek művészeti képzésekben és egyéb támogató programokban, amik egy szebb jövő felé vezetik őket. A tagok is ebből az iskolából kerülnek ki.

A cirkusz boltjában helyi kézművesek és a Phare iskola diákjainak munkái találhatóak, az egyes szuvenírek teljes árát a létrehozó művész kapja meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése