keresés

2021. március 10., szerda

Tornyai János Múzeum


Alapadatok

Megnevezés

Tornyai János Múzeum

A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je

http://www.tornyaimuzeum.hu

A gyűjtemény rövid leírása

A múzeum alapításának első kezdeményezései 1904-ig vezethetőek vissza, Hódmezővásárhelyen végül 1914-ben nyílt meg. 1962-től a szegedi Móra Ferenc Múzeum tagintézményévé vált. 2007-től a város önkormányzatához került a múzeum fenntartása. Ekkor kapta új nevét Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ. Több különálló kiállítóhellyel is rendelkezik.

A múzeum néprajzi, régészeti, képzőművészeti, numizmatikai, helytörténeti gyűjteményekkel rendelkezik, valamint kiemelkedő a fotó gyűjteménye is.

Létrehozás dátuma

2012 körül? (A legrégebbi hír)

Tulajdonos/Fenntartó

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata

Képernyőképek 

Főoldal
Gyűjtemények közös oldala

Részletes kereső

Műtárgyak oldala

Információszolgáltatás

A honlap magyar és angol nyelven is elérhető. A legfontosabb információk – pl jegyárak, nyitva tartás, gyűjteményi kereső – több helyen is elérhetőek.

A régebbi múzeumi Hírek az archívumban visszaolvashatóak, a Galériában pedig a korábbi programokon készült fotók és videók tekinthetőek meg.

A Programok fülön egymás alatt találhatóak a programok – itt nincsenek különvéve az aktuális és már lejárt határidejű programok.

A Gyűjtemény egyes tárgyairól nagyon rövid leírás található csak. A Hónap műtárgya sorozat azonban hosszabb ismertetőt tartalmaz az adott tárgyról, melyet a múzeum munkatársai írnak. Az ismertető szerzője meg is van nevezve.

 

Navigáció/struktúra/webdesign

A honlap kellemes megjelenésű paszteles árnyalatú színeivel. A fejléc mellett található a nyelvválasztás és a gyűjteményben való keresés lehetősége, alatta a lenyíló menü.

A főoldalon kiemelt tartalomként egy felhívás található. Alatta „lépegetőn” ajánlók – kiállítás, kiadvány, előadás stb.

Alatta két oszlopban rövid hírek. Szépen tagolt – a szöveg nem csúszik szét a sorkizárt ellenére sem -, egységesnek ható.

Legalul a múzeum további kiállítóhelyeinek, partnereinek logói – a saját honlapjukra vezető linkkel – legalul a menü egy részének megismétlése látható a Múzeum, Gyűjtemények, Kiállítóhelyek, valamint a Sajtószoba kapott helyet.

A jobb oldali oldalsávon Eseménynaptár, alatta „lépegetőn” a gyűjteményekből vett véletlenszerű ajánlások találhatóak és a keresési lehetőség. Ezalatt a nyitvatartás, Évszak műtárgya és az elérhetőségek és végül a jegyárak.

Az egyes gyűjtemények aloldalain rövid leírás alatt a tárgyak közt böngészni lehet és egy részletesebb leírás is elérhető.

A Látogatóknak szóló információknál találhatóak a belépődíjak leírása egyszerű bekezdésekben felsorolva – nem táblázatosan – ezért talán kicsit nehezebb kiigazodni.

A Galéria menüpont alatt elérhetőek az egyes rendezvények alatt készült fotók és videók – ebben azonban csak böngészni lehet, keresni nem.

Kínált formátumok

A gyűjtemények darabjairól fotók érhetőek el. A kinagyított képeken megjelenik a múzeum vízjele.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

A keresőkben megadható lehetőségekből lehet következtetni a felvett/elvitt adatokra. A Hírekhez, Kiállításokhoz és a Gyűjteményekhez tartoznak külön keresők.

Híreknél kereshetünk címre és tartalomra – mindkettő szabadszavas.

Kiállításoknál a cím és tartalom mellett a kiállítás típusát is kiválaszthatjuk – állandó, jelenlegi(időszaki) és előző.

Gyűjteményeknél igen részletes keresésre van lehetőség. Külön sorolom fel a szabadszavas és a lenyíló menüs lehetőségeket. Szabad szavas: leltári szám, tárgy neve, méret, súly, lelőhely, gyűjteménybe kerülés ideje, gyűjtő vagy feltáró neve, leírás. Menüből választható a gyűjtemény típusa, a kor, korszak, állapot, anyag – ezeknél úgy tűnik a válaszható lista automatikusan generálódott az egyes tárgyak azonos nevű mezőinek kitöltése alapján így az elírások és az eltérő rendszerű megnevezések is láthatóak pl hi, hiányos vagy Vas, vas. Listából válaszható még megszerzés módja – itt külön kereshetünk arra, hogy pl. mely ásatással, hagyatékkal került a múzeumhoz.

Vegyesen lehetőséggel kereshető a készítési idő – lenyíló menüből választható, hogy Krisztus előtt vagy Után készült, szabadon írható be az időintervallum/éveszámok.

Az egyes tárgyak oldalain további információként szerepel, hogy a műtárgy – ami egy leltári szám alatt szerepel – hány darabból áll, valamint a funkció (pl Tárgynév: tükör – Funkció: lakberendezés). Rövid leírás található a tárgy kinézetéről.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

A múzeum honlapján nincs bejelentkezési lehetőség. Hírlevélre való feliratkozási lehetőség sem található. Interakció az oldal facebook oldalán történik leginkább.

Közösségimédia-kompatibilitás

A múzeumnak 2013 óta van facebook oldala, amit 1752 ember követ. Rendszeresen, napi szinten posztolnak kiállításaikról, új tárgyak beszerzéséről, programokról vagy gyűjteményéből fotókat. 10 körüli – alatti – átlagos megosztással, egyes bejegyzések alatt rövid párbeszédek, hozzászólások. A múzeum reagál a hozzászólásokra és válaszol is rájuk – ha olyan jellegűek.

A múzeumnak van youtube csatornája. 51 feliratkozója van, egyébként nagyjából 4 éve jött létre. (Egy március 5-én feltöltött interjú első nézője voltam márc 7-én). A csatornán interjúk találhatóak és bemutatók. Vannak nem nyilvános videók is, amik csak a honlapon beágyazva érhetőek el. 2020 áprilisában a bezárások miatt új videó-sorozatot kezdtek felvenni, amely előreláthatóan 30 epizódos lesz – változatos, a múzeumhoz és annak gyűjteményéhez köthető témákkal.

Egy hírben említik, hogy a múzeum instagram oldala is fellendül a bezárás után… de az oldalt nem sikerült megtalálnom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése