keresés

2021. március 15., hétfő

SLUB

Alapadatok

Megnevezés

SLUB = Sächsische Landesbibliothek - Staats- und Universtitätsbibliothek Dresden

A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je

https://www.slub-dresden.de/

A gyűjtemény rövid leírása

SLUB egy olyan gyűjtemény, mely Németországhoz, sőt az egész világhoz viszonyítva egy rendkívüli gyűjteménnyel rendelkezik. A technika fejlődésének köszönhetően a gyűjteményének szinte a teljes állományát felfedezhetjük online és nagy részét akár díjmentesen, beiratkozás nélkül használhatjuk. A SLUB digitalizált gyűjteménye a régi kincsektől kezdve a mai modern dokumentumokig mindent szolgáltat, többek között: ősnyomtatványokat, kódexeket, kéziratokat, hagyatékokat, fotógyűjteményeket és zenei dokumentumokat.

Tulajdonos/Fenntartó

SLUB = Sächsische Landesbibliothek - Staats- und Universtitätsbibliothek Dresden

(Drezdai nemzeti és egyetemi könyvtár)

Képernyőképek

Digitale Sammlung



Deutsche Fotothek

Információszolgáltatás

Számunkra releváns rész a digitalizált gyűjtemény, mely többféle dokumentumtípussal büszkélkedhet: digitális gyűjtemény, németországi digitalizálási program, német fotótár, AV-Média/Médiatár, Saxonica, művészet, fotók és design, technika története, zene, kéziratok, hagyaték, kártyák, ritka és értékes nyomtatványok és egyéb különlegességek. Jelenleg 111693 címet vagy 398 700 kötetet találunk a digitális gyűjteményében, valamint több mint 1,8 millió grafikus adathordozót (fényképek, térképek, rajzok) birtokolnak. Fontos megemlíteni, hogy ezen szám napról napra növekszik hála az ország és a tudományos élet támogatásának.

Navigáció/struktúra/webdesign

Főoldalon található egy keresési felület, ami a könyvtárhoz tartozik. Keresésénél használhatunk: egyszerű, összetett és webes keresését is. Folytonos összetett programajánló fut, mely a könyvtár aktualitásairól tájékoztat, emellett a könyvtár befogadóképességét mérik és jelzik az olvasóknak mennyi hely áll rendelkezésre (%-os arányban). Természetesen még a nyitvatartási időről és a telefonos/online elérhetőségről is informálódhatunk. Az oldal angolul és németül elérhető, ha valaki, a könyvtár felhasználója akkor be tud jelentkezni az oldalon. Kontakt résznél 4 féle segítségből tud választani a felhasználó.

Az oldalon az összes digitalizált anyag almenüpontnál, melyet az „entdecken” főmenünél találhatunk meg, megtekinthetők a digitalizált anyagok témákra bontva. Az oldal elég impozáns és figyelemfelkeltő, mert a képek kiválóan szemléltetik az adott témák tárgykörét.

A weboldal szépen színezett és kiváló minőségű digitalizált anyagokat tartalmaz, mint vizuális mint audiovizuális értelemben. A tájékozódás egyszerű a menüsoron keresztül, sajnálatos módon nem minden ponton elérhető angol nyelven.

Kínált formátumok

Az oldal színes összetettsége miatt találhatunk: kép, hang és video fájlokat. Némely dokumentumnak a letöltése lehetséges, de a többség csak a regisztrált felhasználóknak elérhető. A digitalizált dokumentumok minősége kifogástalan, a nagyítás funkcióval nem romlik a digitális élmény. Minden dokumentum digitális vízjellel ellátott.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

SLUBlog az oldalon publikált írásokat tartalmazza, melyeket visszakereshetővé tettek pl. kronologikusan (év szerint). Keresés során, ha nem emlékszünk egy régebbi cikkre, hogy mikor jelent meg akkor név szerint is rá tudunk keresni. Emellett az írások indexelve is vannak pl. témák, szerzők és kulcsszavak alapján. Külön extraként a cikkekhez hozzá lehet szólni vagy kérdéseket feltenni, melyet a cikk írója személyesen online megválaszol a kérdező számára (e-mailban). Rendkívül felhasználóbarát segítség, mely rendívül hasznos az oldal látogatóinak a számára.

Digitális gyűjteményekben való keresés is ugyanolyan egyszerű, mint a SLUBlog-ban. Választhatunk kulcsszavas keresés (metaadatokban vagy teljes szövegben) vagy ki lehet választani egy témát és azon belül keresni: cím, szerző, aláírás (signatur), kötetszám, sorrend vagy fontosság (relevanz) szerint. Emelkedő vagy csökkenő sorrendben, ami a keresőnek praktikusabb. Segítségül, ha valaki nem tudná hogyan használja a gyűjteményt akkor a digitális gyűjtemény felhasználásának feltételeinél olvashat (leír minden hasznos dolgot és folyamatot). Ezek mellett a digitális jogvédelmet és a hivatkozási feltételeket is tisztázza a felhasználók számára. A digitalizált dokumentumok leírásai részletesek és számos metaadattal látják el.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

A SLUB weboldala nem csak a digitalizált tartalmakat szolgáltat, hanem a könyvtárral kapcsolatos információkat is tartalmaz. Éppen ezért rendelkezik olyan felülettel, ahol lehetőség nyílik körlevelére feliratkozni, illetve megadott e-mail címeken lehet segítségért fordulni.

Könyvtár a közösségi médiában

A könyvtár igen aktív a honlappal rendelkezik, mely minden aktuális információt tartalmaz pl. könyvtári férőhelyek száma. A közösségi felületei némely szempontból nem olyan hasznosak, mint a közösségi médiában használt egyéb platformjai pl. Facebook. 

Facebook – aktív felület, naponta többször osztanak meg rajta releváns információkat a könyvtárral kapcsolatban pl. cikkek, videók és képek. Érdekesség, hogy Németországban nem olyan nagy népszerűségnek örvend a Facebook felület, mégis 1148 ember kedveli és 1375 ember követi az oldalt. Habár ezzel a számmal a legalacsonyabb látogatottságú közösségi média felülete.

Instagram – a felület nagyobb aktivitásnak és látogatottságnak örvend, mint a Facebook, de még így is a sorban másodikként említhető csak. Az Instagram oldalon hetente többször posztolnak képeket és legalább egy videót. A közzétett anyagok közül a képek rendszerint a könyvtárról, illetve a könyvtári állományról készültek, míg a videók egy-egy könyvtári munkafolyamatot mutatnak be vagy a könyvtárral kapcsolatos aktuális híreket közlik. A videók IGTV segítségével nagyobb terjedelműek és visszanézhetők.

Twitter - A könyvtár által használt legaktívabb online felület, mely naponta oszt meg érdekes gondolatokat, képeket, videókat és cikkeket a SLUB-ról. A twitter fiók 2009 óta posztol és az évek során több mint 11 ezer tweet került ki a könyvtár oldalára, érdekesség, hogy a Facebook oldal csak 2017 óta él.

YouTube – Az előbbi platformoktól kicsit eltérő, mégis sikeres oldal. A könyvtár összes közösségi oldalán megosztott videóit találhatjuk meg a SLUB csatornáján. A videók nézettsége százezres nagyságrendű és havonta több videóval tájékoztatják, oktatják avagy csak szórakoztatják a SLUB felhasználóit és követőit. A videók között találhatunk interjúkat, műhelybemutató videókat, covid tájékoztatásokat és könyvtárhasználati segédanyagokat.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése