keresés

2021. március 5., péntek

Circa

“The mighty Circa” 

A 2004-ben alakult ausztráliai Birsbane-ből származó Circa cirkuszi társaság már a világ 40 országában lépett fel, több mint egymillió ember előtt. Az ausztrál cirkusz új hullámának úttörői, feszegeti a cirkuszi művészet határait, keverve a mozgás, tánc, színházi és cirkusz jegyeket.

A Circa vezetője Yaron Lifschitz, a társulat tagjai különleges képzettségű művészek. Vezető fesztiválok állandó résztvevői, fellépnek Londonban, Berlinben és Montrealban, a Brooklyni Zeneakadémián, a Barbican Centerben, a Les Nuits de Fourvière-ben, a Chamäleon Színházban, valamint az ausztrál fesztiválokon.  

Elkötelezettek a cirkuszi művészetek következő generációjának kinevelésében, cirkuszi órákat vezetnek a brisbane-i stúdiójukból. Rendszeresen rendeznek cirkuszi programokat a Queensland és Ausztrália környékén élő közösségekkel. 

Circa classes 

A társulat cirkuszművészeti órákat tart, amire hívja a 3 és 73 éves kor közötti korosztályt. A társulat művészeitől első kézből lehet megismerni a cirkuszművészeti szakmát. Kiváló alkalom ez arra, hogy formába jöjjön a jelentkező, új barátokra tegyen szert, és megismerhesse a cirkuszi előadások világát. 

Előadások 

A Circa honlapján jelenleg 16 különböző előadást jelenítenek meg. Különböző tematikájú és témájú, de mindegyik a mozgásközpontú és látványos. Az előadásokhoz ízelítő videó (trailer) is tartozik, ami a honlapon megtekinthető. 

A pandémiás helyzetben is van meghirdetett előadása a társulatnak, május végi időpontban a Dream Big Fesztiválon az ausztráliai Adelaide-ben. Ezen kívül viszont nincs más meghirdetett előadás. 

Támogatás 

A pandémiás helyzetben különleges támogatásra szorul a Circa társulat is. A honlap tájékoztatása szerint a bevételük több, mint 75 százalékától estek el.

A fesztiválok hiánya, utazási korlátozások, előadások korlátozása őket is jelentős hátránnyal érte. A honlapon felhívást intéznek a közönségük felé, hogy bármilyen kis összeggel adakozzanak a társulat további fennmaradásának érdekében. 

Producing Heroes podcast 

A társulat vezetője, Yaron Lifschit 2020 júniusában egy 12 részes podcastot indított, amelyben részenként bemutat egy-egy kreatív producert, akik a cirkuszi világban a háttérben dolgozva azért felelősek, hogy a művészek kreativitását figyelve megálmodják, aztán létrehozzák az újabbnál újabb cirkuszi előadásokat.

A háttérben dolgozva kevés figyelem hárul rájuk, pedig az egyik legfontosabb munkát ők végzik a cirkuszi világban. Erre mutat rá a Producing Heroes podcast. 

Közösségi média megjelenés 

A honlapon jól elhelyezett, igényes közvetlen link mutat a társulat social media platformjaira.

Instagramon több, mint 900 bejegyzése van a társulatnak, és a követőik száma meghaladja a 19 ezret. Az előadások reklámozása mellett pillanatképeket osztanak meg a társulat mindennapjaiból. Videó feltöltéseiket több ezren játsszák le, képeiket több százan, némelyiket majdnem ezren lájkolják. 

Facebook oldalukat 25 ezren követik, legsűrűbben naponta, de legritkábban 2-3 naponta posztolnak. Az instagramhoz képest jóval kisebb visszhangot generálnak a Facebook bejegyzéseik, a bejegyzések lájkjainak száma 10 és 50 között mozog. Hasonló tartalmakat osztanak meg Facebookon, mint instagramon, de kihasználva annak a lehetőségét, hogy Facebookon adott a részletes szöveges híradás lehetősége.

Tartalmaik kulturáltak, és a posztok szövege jól fogalmazott, a kisebb követői reakció Facebookon valószínűleg azzal magyarázható, hogy a művészi tartalmak, a tartalom – mint művészeti alkotás alapvető megnyilvánulása a cirkuszi társulatoknak, és ezeknek a platformja hagyományosan inkább az Instagram.

Kevésbé hangsúlyos social media platformjuk a Vimeo, 85 videót posztoltak, leginkább az előadásaik promó-videóit, trailereit, követőik száma 250 felett van a platformon. 

Honlap elemzés 

A Circa honlapja a kornak megfelelően modern és látványos, de mégis letisztult, és pont annyi információt tartalmaz, amennyit egy honlaptól elvár a látogató.

Egységesen tagolt, és minden fontos információ megtalálható rajta. Könnyű a navigáció, és egyértelműek a menüpontok, ha egy konkrét információt keres a látogató, meglehetősen gyorsan megtalálja azt a szekciót, amelyben fellelheti.

A társulatot részletesen bemutatja, az oktatási tevékenységükhöz még „gyakran ismételt kérdések”-et is feltöltöttek, hogy még egyértelműbbé tegyék, hogy miről szól a tevékenységük. Ezzel időt és energiát spórolnak az érdeklődőknek és saját maguknak is. Éves beszámolókat is feltöltenek a munkájukról, illetve álláshirdetéseket is adnak a társulathoz való csatlakozáshoz.

A társulat merchandise tárgyai megrendelhetőek az oldalról, emellett külön szekciót hoztak létre arra, ha valaki közvetlenül szeretné támogatni a társulatot. Ehhez minden adatot megtalál a honlapon.

Az elérhetőségek jól tagoltak, van lehetőség hírlevél-feliratkozásra, illetve a közösségi médiás és egyéb web 2.0-es tartalamikhoz is elérést biztosítanak a honlapról.

Negatív tapasztalat számomra, hogy van néhány körkörös hivatkozás a honalpon, egyes menüpontok több kategóriában is megjelennek, amellett, hogy főszekció is van róluk: ilyen például a Support

Összegezve viszont érdekes a honlap, leköti a látogatót, modern, de nem hivalkodó. Kisebb elemektől eltekintve jól szervezett és tartalommal jól feltöltött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése