keresés

2021. február 26., péntek

Liget

Alapadatok

Megnevezés

Liget Műhely

A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je

https://ligetmuhely.com/

A gyűjtemény rövid leírás

Közhasznú alapítvány, mely folyóiratok, könyvek kiadásával és oktatással foglalkozik. Megjelenteti a havi Liget folyóiratot, amely 2015-től online formában jelenik meg. Évente 6-8 hagyományos és e-könyvet adnak ki, az e-könyvek ingyenesen letölthetők. A Szitakötő gyerekfolyóiratra alapozó oktatási programban hazai és határon túli diákok és pedagógusok vesznek részt. Fő célja a művészeti és a környezeti nevelés komplex oktatása, az olvasás népszerűsítése, a pedagógusok módszertani fejlesztése.

Létrehozása

1988-tól papír alapon, 2015 január óta online formátumban is elérhető. Az archivált anyagok is fokozatosan elérhetők a weboldalon.

Tulajdonos/Fenntartó

Liget Műhely Alapítvány

Képernyőképek

Weboldal nyitólapja




Kurrens anyagok


Retrospektív anyagok

Információszolgáltatás
Az oldal első látásra nem szolgál magyarázattal a weblap céljáról. A menüsorban a Ligetnél található egy almenüben az "Alapítvány célja" mező, mely felvilágosítja a látogatókat az oldal céljáról és tevékenységéről. Részletezi a két alapítvány célját és megnevezi a célcsoportokat pl. Szitakötő - pedagógusok.

Navigáció/struktúra/webdesign
A Liget weboldal tulajdonképpen két nonprofit szervezet közös oldala: Liget folyóirat és Szitakötő folyóirat. Az oldal nagyon igényes és könnyen kezelhető, a főmenükből könnyű az eligazodás. A főmenü részei: Liget, Szitakötő, szerzők, könyvek, pályázat és játék.
A Liget több almenüt tartalmaz, melyek csak a Liget folyóirathoz kapcsolódnak. A Szitakötőnél ugyanígy csak a hozzátartozó dolgokat érjük el. A szerzőknél az oldalon megjelentetett összes írás szerzőit sorolják fel. Külön tetszett, hogy a szerzők neveinél megjelenítik a publikációik számát és a nevükre kattintva meg is nézhetjük az általa publikált tartalmakat összegyűjtve. A könyveknél, e-könyveket töltenek fel, melyek PDF, ePUB és MOBI formátumban tölthető le szintén térítésmentesen. A pályázatoknál "versenyeket" hírdetnek meg, amire bárki jelentkezhet. A versenyek középpontjában egy megadott téma áll pl. aranyhal vagy magtár, amihez feladatleírás tartozik és egy határidő. Az eredményhirdetés is ugyanide kerül fel és bárki által megtekinthető. A játék menünél választhatunk két almenü közül: a Liget és a Szitakötő által készített játék programot. A liget játékra bárki, míg a Szitakötőre főként tanárok jelentkezhetnek, de a játékhoz alapadatok megadása szükséges.

Kínált formátumok
Az oldalon esszék, tanulmányok, versek, interjúk és hangfájlok is megtalálhatók. A tanulmányokat a hozzájuk tartozó felhasznált irodalommal teszik közzé, ha egyéb cikkre hivatkoznak azt gondosan belinkelik. A hangfájlokat SoundCloud segítségével elérhetők. A folyóiratok PDF formátumban ingyenesen letölthetőek. A Szitakötő által feltöltött feladatlapok és megoldókulcsok Microsoft word-ben elérhetők.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés
Az esszék, tanulmányok, versek és interjúk egységes formátumban jelennek meg. A tartalomjegyzékben évre és hónapra lebontva kereshetünk. Minden hónap mellett megjelennek a publikált anyagoknak a száma.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
A Liget is a Szitakötő oldalára is külön-külön fel lehet iratkozni hírlevélre és játékra. A hírlevélhez elég csak a név és e-mail cím, de a játékoz már elkérnek postai címet, illetve iskolai adatokat is. Az adatok biztonságos kezeléséhez először csak a név és e-mail címet kell kötelezően megadni.

Közösségimédia-kompatibilitás
Közvetlen közösségi média ikon nem található a weboldalon. Facebookon a Liget és a Szitakötő folyóiratnak külön-külön felhasználója van.

A Liget folyóirat 2414 embernek tetszik és 2479 ember követi. Naponta többször is posztolnak az oldalukra, viszont ezekre kevés kedvelés és hozzászólás érkezik.

A Szitakötő folyóirat 1749 embernek tetszik és 1797 ember követi. A Ligethez hasonlóan többször tesznek közzé tartalmakat, de náluk a kedvelések száma magasabb és tartalmaikat is gyakran megosztják. A folyóirat jelen van még az Instagram felület is, de ott 2018-ban 6 poszt után leálltak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése