keresés

2021. március 5., péntek

Tűzmadarak - Firebirds

 

A Tűzmadarak cirkusz csoport 2000-ben alakult, melyet Góra Krisztián, a csapat tűzzsonglőre alapított. A csapat tagjai önképző artistákból álló tagok. Előadásaikat a sokszínűség jellemzi, láthatunk újcirkusz darabokat, gyerek műsorokat, varieté előadásokat, utcai performanszokat, tűztáncot és tűzszínház előadásokat, zsonglőrködést, partner- és levegőakrobatika számokat. 2010-ben megalapították saját varieté társulatukat, ahol nem csak artisták, hanem zenészek és táncosok is fellépnek velük. Olyan kreatív előadásokat kívánnak létrehozni, amikben nem csak a hagyományos cirkuszi előadások érvényesülnek, hanem tánccal, színházzal, vizuális- és más társművészetekkel alkothatnak egy új világot. 

Milyen tartalmakat digitalizálnak és tesznek közzé az oldalukon?  

Tematikus előadásaikról típusonként egy-egy bejátszást (van, ami fél perces, van, ami 4-5 perces videó) találunk, és néhány kép (6-8) leírásonként. 

 

Milyen módon strukturálják a tartalomszolgáltatást, milyen menüpontok vannak az oldalon? Milyen interaktivitási lehetőséget kínál az oldal?  

A honlap jobb felső sarkában három menüpontot találunk egymás mellett, ezek: Előadások, Csapat, Kapcsolat. Az Előadások fül alatt különböző tematikus rend szerint besorolt produkcióikat láthatjuk (a fő témák: Tűz és fény, Utcaszínház, Újcirkusz, Varieté, Gyermekelőadás), illetve itt jelenik meg az Együttműködés (színházakkal, társulatokkal, fesztiválokon való megjelenés, nemzetközi projektek), az Oktatás (ahonnan megtudhatjuk, hogy a társulat tagjai autodidakta módon lettek előadóművészek, és nem cirkusziskolában tanultak) és a Rendezvények (helyspecifikus előadások, cirkuszsátras fesztiválok, vagy egyedi kívánságra létrehozott szórakoztatót műsorok) is. A Csapat feliratra kattintva információhoz jutunk a Tűzmadarak megalakulásáról, tevékenységükről, lehetőségeikről (kikkel működtek együtt, projektekben való részvétel, fejlődési lehetőségek stb.), továbbá a csapattagok neveit, képeit is közzéteszik, az első három személyhez telefonszám és e-mail elérhetőségek is tartoznak. A Kapcsolat lehetőség alatt (a már említett három személynek) e-mailt írhatunk az előadóknak vagy telefonon is elérhetjük őket. 
A felsorolt menüpontok mellett azonnali elérhetőségként szerepel Facebook és Instagram oldaluk, illetve YouTube csatornájuk. 

 

Hogyan és miképp használják a közösségimédia jelenlétüket? 

A társulat jelen van a Facebookon, az Instagramon és a YouTubeon. A Facebookon keresztül üzenhetünk nekik, elérhető a honlapjuk, telefonszámuk, e-mail címük is. Mindhárom közösségi oldalon a társulat előadásait láthatjuk képeken, videókon. Céljuk saját maguk reklámozása, megismertetése a közönséggel, a művészet, szórakozás, újcirkusz bemutatása nem hétköznapi (hagyományos cirkuszi) előadásaik által. 

 

Miket posztolnak, mennyire kapnak lájkot, kommentet? 

Különböző színházi, szabadtéri produkcióikból láthatunk képeket, videókat, bejátszásokat, kedvcsinálókat. YouTube csatornájukon az első videó 5 évvel ezelőtt jelent meg, az utolsó megosztásuk pedig 1 hónappal ezelőtti. A kedvelések száma változó, van olyan videó, amit 16-an láttak, de van 1300 nézettségű is. Az Instagramon rengeteg kép és videó van a társulat előadásairól, melyek több lájkot kaptak, egyesek alatt pedig kommentek is vannak (ez minimális). Facebookon fellépéseik eseményét osztják meg, illetve YouTube videókat, képeket, fotóriportokat. Összesen 1718 ember lájkolta a Firebirds Facebook oldalát, 1784 ember pedig követi. Utolsó bejegyzésük február 4-én lett közzétéve. A lájkok és megosztások száma minimális, de folyamatosan nézettek. 

 

A vírus miatti zárva tartásra milyen megoldást találtak? 

Interaktív online cirkuszi játék e-nézőkkel - hirdeti Facebook eseményük. A pandémia miatt nem tűntek el teljesen, amennyire csak lehet, online térben továbbra is elérhetők, nézhetők, tartják a kapcsolatot a közönséggel. 

 

Mit találunk a korábbi aktív működésről (galéria, archívum)? 

Rendszeres fellépők itthon és külföldön egyaránt. 2000-ben a Tűzmadarak alakult meg, 2010-ben saját varieté társulatukat hozták létre, mely a Freak Fusion Cabaret nevet viseli, 2016-ban pedig a Magyar Zsonglőr Egyesülettel közreműködve létrehozták az ország első alternatív cirkuszközpontját. Honlapjukon és közösségi oldalaikon évről évre képeket, videókat osztanak meg előadásaikról. Rendszeresen adtak színházi előadásokat (előadásaik túlnyomórészt színházi környezetben kerülnek bemutatásra), de emellett több szabadtéri bemutatóra is várták nézőiket, vagy éppen a Quimby zenekarával kollaboráltak.  

 

Design   

A honlap színezetét tekintve a fekete és a piros dominál, a szöveg fehér betűkkel jelenik meg. Fekete alapon kerültek elhelyezésre a cirkuszi motívumokat ábrázoló tematikus előadások, és más opciók (együttműködés, oktatás, rendezvények).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése