keresés

2021. március 5., péntek

Circusfans Italia

Il portale del circo italiano – az olasz cirkusz portálja 
https://www.circusfans.eu/

1999 óta működik az oldal, mely nem egy konkrét cirkuszt mutat be, célja az olasz, válogatva a nemzetközi cirkuszok, illetve az olasz cirkusztörténet átfogó ismertetése, fotók, videók feltöltése.


Menüpontok:
- Archivio Tournée (a különböző cirkuszok előadásainak felsorolása havi bontásban, aktuális programajánló)
- Photo Galleries (cirkuszonkénti fotógyűjtemények előadásokról) + azon belül: Archivio Storico, mely öt részből áll: plakátok, poszterek; artisták; emléktárgyak; videók (ez utóbbi nem elérhető)
- Photo Galleries Old (fényképek régi előadásokról)
- Almanacco Festival Montecarlo - a montecarlói fesztiválok ismertetése, 1974-től, képek, plakátok, 4-5 perces videók, illetve az előadók, előadások felsorolása, folyamatos feltöltéssel
- La storia del circo (Cirkusztörténet - hírek, pl. nekrológok. Régi előadások bemutatása szövegesen, mellékelve az eredeti felvételt)
- World Circus Artist (híres cirkuszművészek bemutatása, életrajzuk, képek)
- Il Circo entra in casa (A cirkusz házhoz megy- aktuális (nem csak olasz) előadások ismertetése + a teljes műsor videón)
- Cineteca Guideri (Roberto Guideri a cirkuszi előadások kiemelkedő tehetségű fotósa, videósa volt - az ő fotóiból, videóiból készült tematikus összeállítások kísérő szöveggel, pl. egy elhunyt művészre emlékezve)
- Circus World after Covid19 (nemzetközi kitekintés, ki, mikor, hogyan nyit újra - fotókkal illusztrálva)
- Pagine di Circo (Cirkuszi Oldalak – cirkuszi témákról szóló könyvek ismertetése, recenziók, interjú a szerzővel)
- In ricordo di... (Emlékezzünk... - nekrológok)
- Collezioni (Gyűjtemények - óriásplakátok és poszterek, olasz jegyek, külföldi jegyek, cirkusz a filmekben, cirkuszmodellezés (~ repülőmodellezés), programok)
- Contattici (Kapcsolat - emailcím, szívesen várják a fotóinkat)
- Archivio Circusfans (Archívum - nem elérhető)

Egyszerű keresés lehetséges, a találati lista a keresett témáról szóló cikkeket adja ki, melyek az oldal különböző menüpontjairól származnak. A cikkeket megjelenési idejük sorrendjében listázza. Nem könnyen áttekinthető.
A fotók leírása nem mindig kielégítő, például nem derül ki, hogy kit látunk a képen, stb.

A dizájn: a háttér rikító narancssárga, mely illik a cirkuszi forgatagok világához. Az oldal legtetején egy logó látható az oldal nevével, illetve egy reklám, ami elvisz egy jegyvásárló iroda oldalára. Ezek alatt, de még felül található a menüsor. A cikkek listaszerűen jelennek meg, mint egy hírportálon. Oldalt régebbi cikkeket ajánl.


Megjelenésük a közösségi médiában:
https://www.facebook.com/circusfans.it ~10 000 kedvelő, a honlap cikkeit osztják meg, posztonként átlag 30 like, hozzászólások is érkeznek, egyrészt rajongóktól, másrészt cirkuszművészektől.
https://twitter.com/circusfans_ita 79 követő, a honlap cikkeit osztják meg.
https://www.instagram.com/circusfans_italia/ 1650 követő, a honlap képeit osztják meg rövid jellemzéssel.
https://www.pinterest.it/circusfans/ a honlap képeit osztják meg.
https://www.flickr.com/photos/145802644@N06/ 2 követő, fotók hosszabb leírással.
https://circusfans-italia.tumblr.com/ hosszabb leírások, részletek a honlap cikkeiből, a honlap adott cikkére mutató linkkel.
https://www.youtube.com/c/CircusfansItaliaChannel/videos 1,19 ezer feliratkozó, 5-10-15 perces archív felvételek, illetve teljes mostani előadások.

Általánosságban elmondható, hogy a honlap cikkeit veszik át a közösségi oldalakon. A képmegosztó felületeken a képeket osztják meg kevés szöveggel, ahol lehetőségük nyílik hosszabb leírásra, ott részletesebben idéznek a cikkekből. Így viszont szinte az összes közösségimédia-felületen ugyanaz a tartalom jelenik meg, ami miatt nem érdemes mindegyiket követni, mert unalmassá válik. A Youtube-ot nem csak a honlap tartalmainak megosztására használják, ott vannak “saját”, csak ide feltöltött anyagok is. Archív és kurrens műsorokat tesznek közzé, hetente többször, cirkuszonként, országonként, eseményenként szétválogatva. A Facebookon és a Youtube-on a legaktívabbak, a felhasználók részéről is itt érkezik a legtöbb reakció.


Kapcsolat a közönséggel
Szívesen fogadják a fotóinkat, videóinkat. A cirkuszok számára megjelenési lehetőséget biztosítanak. Hírlevél-feliratkozási lehetőség is van.


Vírus miatti változások
Mivel ez nem egy konkrét cirkusz, így közvetlen hatása nincs rá abból a szempontból, hogy elmaradnak az előadásai és kiesik a bevétel. Viszont amiről tudósítana, az elmarad, tehát ilyen szempontból érinti. Új rovatot indítottak, ami arról szól, ki hogyan oldja meg a jelenlegi helyzetet. Itt nemcsak olasz, hanem nemzetközi gyakorlatokat is összegyűjtenek, hírül adják, ha valamelyik cirkusz kinyit, illetve a cirkuszok által biztosított online előadásokról is tudósítanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése