keresés

2021. március 26., péntek

Nemzeti Fotótár


 Alapadatok

Megnevezés

Nemzeti fotótár

Gyűjtemény nyitólapjának URL-je

https://archivum.mtva.hu/photobank

A gyűjtemény rövid leírása

1887-től gyűjtik és rendszerezik a történelem és kultúrtörténet emlékeit. A fotótár online változata 2018 óta létezik. A fotók digitalizálása és feltöltése folyamatosan zajlik. A Nemzeti Fotótár csak része az Archívumnak. Az Archívum szolgáltatásai közé tartozik még a Rádióarchívum, amiből több száz hangoskönyv és komolyzenei művek is megtalálhatók. A Kottatárban a rádióban lejátszott többségében zenék kottákat gyűjtötték. Ezek stúdióban lejátszott zenék vagy olyanok, amik akár egy közvetítést egészített ki, szignálok, gyerekműsorokhoz írt dalok, vagy koncerteken gálaesteken is előadtak. Sok olyan kotta is megtalálható, amit végül  Ez a gyűjtés még most is folyik. Ezeket elsősorban kutatók keresik ezeket a kottákat. A Sajtóarchívumban több újság cikkeit, amelyek között megtalálható például a Távirati Iroda, Magyar Rádió Újság, Rádió Élet stb. Ennek az elrendezése hasonló a Nemzeti Fotótáréhoz. Ha egy újság cikk képét megnyitjuk akkor akár az egész újságot végig lehet lapozni. A mozgókép archívum oldalon válogatásokat tesznek közzé a múlt TV műsoraiból lehet ez sorozatok és filmek. Az M3 oldal a korábbi M3 csatornát váltotta fel. Ezen a felületen élőadásban lehet megtekinteni régi műsorokat, amik egyébként visszanézhetők.

Tulajdonos

Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyon Kezelő Alap

Képernyőképek

MTVA Archívum kezdőoldala


Nemzeti Fotótár kezdőoldala

A kereső felület

Részlet a Fotótárból


Információ szolgáltatás

A honlap csak magyar nyelven érhető el. Elsősorban tájképek, életkép, kultúra, természet, sport és történelem témakörökben találhatunk itt fényképeket. A gyűjteménynek van fizetős felülete is, ahol kiválaszthatjuk a nekünk tetsző fényképeket és akár letölthetjük, papír vagy vászonra is kinyomtathatjuk egy bizonyos összeg ellenében. Ez nagyban függ, hogy a képet mire szeretnénk felhasználni. Ez lehet Alap licensz, vagy a Bővített licensz. Az utóbbi a drágább, de azt saját, üzleti vagy akár kiállítási célra is  felhasználhatjuk.  A minden kép mellé információt is kaphatunk, hogy mit vagy kit ábrázol az adott fénykép ezek mellé még érdekességet is megtudhatunk. 

Navigáció/struktúra/webdesign

Miután a nyitóoldal menüjéről kiválasztottuk a "Fotótár" oldalt akkor már rögtön fel ajánl nekünk rengeteg fényképet. A képeket lehet rendezni "Ajánlott", "Legfrissebb", "Vászonra ajánljuk" és az "Ezen a napon" szempontok szerint. A keresési mezőben lehet az összes, Bizományi, Archív, Archív színes és Kontakt képekre lehet szükíteni a keresést. A weboldal az archív képektől függetlenül nagyon modern az elrendezése és a kínézete is. A főbb menüpontokhoz nagyon könnyű hozzáférni. A keresésnél, miután beírtuk a kulcsszót, amire keresünk azután, a képeket, ahogy a kezdőképernyőn is látható, úgy csak azokat a képeket listázza ki, amire mi rákerestünk. A találatokat lehet rendezni, relevancia, dátum szerint növekvő, dátum szerint csökkenő sorrendben. 

Formátumok

Jellemző kép formátum a jpg. 

Leírás

Ha egy fényképre rákattintunk akkor megtudhatjuk, hogy ki készítette az adott fotót, a tulajdonost, mikor készült, az azonosítóját stb. 

Interaktivitás

A képek megvásárlásán kívül, lehetőségünk van a képhez további információt hozzáfűzni, amennyiben rendelkezünk van ilyen. 

Közösségimédia-kompatibilis

Az Archívumnak egységes Facebook oldala van, amit naponta többször is frissítenek. A fényképeken kívül videókat is közzétesznek az oldalon. 

Facebook oldal 

https://www.facebook.com/MTVAarchivum

A Facebook oldalon közzétett posztok témája olykor vegyes. Valamikor csak fényképet tesznek közzé, de a legtöbbször műsor részleteket osztanak meg, de igazodnak az ünnepekhez is legyen szó húsvétról vagy karácsonykor. A posztokhoz kedvcsináló és tartalmi magyarázatot is láthat az olvasó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése