keresés

2021. március 27., szombat

Hungaricana - FSZEK retrospektív gyűjtemény

Alapadatok

Megnevezés

Hungaricana - Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je

https://library.hungaricana.hu/hu/collection/fovarosi_szabo_ervin_konyvtar/

A gyűjtemény rövid leírása

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a Hungaricana Közgyűjtemény Portáljának segítségével a könyvtárral kapcsolatos digitalizált retrospektív anyagait teszi elérhetővé az érdeklődők számára.

Tulajdonos/Fenntartó

Hungaricana Közgyűjtemény Portál, NKA támogatásával

A Hungaricana megrendelője és üzemeltetője az Országgyűlési Könyvtár, levéltári területen Budapest Főváros Levéltára koordinálja a munkálatokat, a portál kivitelezője az Arcanum Adatbázis Kft.

Képernyőképek

Az oldal, amivel először találkozunk + főmenük


Almenük

Almenü lenyitva, ahol a digitalizált anyag lesz elérhető


Digitalizált anyag

Információszolgáltatás

A HUNGARICANA rendszer célja az NKA által támogatott közgyűjteményi digitalizálások eredményeinek bemutatása, publikálása. A honlap egyrészt információt ad a meghirdetett pályázatokról, közli a pályázati eredményeket, illetve egy publikációs felületet biztosít az elkészült adatbázisoknak. Az oldalon információkat szolgáltatnak a Szabó Ervin Könyvtárban található könyvtári dokumentumokról pl. Címjegyzékek, Budapesti telefonkönyvek, Gazdasági címtárak, Szociológiai bibliográfiák, Könyvtártörténet és stb. A digitalizált gyűjteménnyel kapcsolatban nem található semmilyen leírás vagy bemutatás. Egyes digitalizált gyűjteményre kattintva találhatunk almezőket, melyből kiválasztva juthatunk el a kívánt dokumentumhoz. A dokumentum mellett felsorolva jelennek meg az oldalak képek vagy tartalomjegyzék formában.

Navigáció/struktúra/webdesign

Az oldal letisztul és egyszerű stílust követ. A tájékozódás egyszerű, a Hungarica Könyvtár odalon ki kell választani a Könyvtári dokumentumokat, innen juthatunk el a Szabó Ervin Könyvtár online gyűjteményhez. Kiválasztva egy menüt pl. Címjegyzékek 1712-1868 és  kutatkodhatunk az almenük között pl. Budapesti utasító 1848. Visszalépésre bármikor van lehetőség. Az oldal célja a tartalomszolgáltatás és ezt tökéletesen ellátja. Az oldal díszítése minimális, az elkülönülő részek különböző színekkel vannak megjelölve, tipikus Hungaricana felület design. 

Kínált formátumok

A digitalizált dokumentumok letölthetőek PDF formátumban, velük együtt a képek is. Sajnálatos módon közelítésre kissé homályosul, de még így is kivehetőek szépen a betűk és a képek apró részletei.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár digitalizált dokumentumai felsorolva megtalálhatóak. Ezeket megnyitva is több felsorolást találunk, melyek egy-egy dokumentumhoz vezetek. A feltöltött anyagokban lehet betűkre, szótagokra vagy szavakra is keresni. A tartalomjegyzék a keresés alatt jelenik meg opcióként. Egységes forma alapján épülnek fel, mely különösen jellemző a Hungarica-ra.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

A Hungaricana oldalára lehetőség van regisztrálni, a regisztrált felhasználóknak több dokumentum is elérhető és minden esetben le tudják tölteni a digitalizált anyagokat. A tagokat e-mailban értesítik a legújabb feltöltésekről, de regisztráció nélkül nem lehet ezen előnyökben részesülni. Nincsen web 2.0 aktivitás.

Közösségimédia-kompatibilitás

Az oldal egyedi URL-el rendelkezik, de nem tartozik semmilyen közösségi média felülethez. A weboldal a Hungaricana felületen keresztül érhető el. A Hungaricana rendelkezik egyedül Facebook felhasználóval. A közösségi oldal hetente többször posztol képeket és szövegeket, bár az ezekre érkező interakciók alacsonyak. 100 alatti a kedvelések száma és rendszerint 1-2 válasz érkezik a posztokra.

A Fővárosi Szabó Ervin könyvtár is rendelkezik Facebook és weboldal elérhetőséggel, de ez nem kapcsolódik a retrospektív állományhoz és az oldalhoz közvetlenül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése