keresés

2021. április 6., kedd

Országgyűlési Könyvtár gyűjteményei

Alapadatok

Megnevezés

Országgyűlési Könyvtár gyűjteményei

A gyűjtemény nyitólapjának az URL-je:

https://library.hungaricana.hu/hu/collection/orszaggyulesi_konyvtar_dtt/

A gyűjtemény rövid leírása

A 150 éves Országgyűlési Könyvtár alapítása óta a törvényhozás könyvtára, emellett 1952 óta tudományos jogi szakkönyvtárként a nyilvánosságot is szolgálja. A könyvtár feladatait a kulturális örökség megőrzése terén is alapvetően meghatározza e kettősség. A törvényhozás könyvtáraként kötelessége megőrizni és minél szélesebb körben hozzáférhetővé tenni a magyar parlament dokumentumait, mint kulturális nemzeti vagyont. Jogi szakkönyvtárként ugyanez vonatkozik a könyvtárban felhalmozott, egyedülálló jogi gyűjteményre is.

Jelenleg itt a Hungaricana-portálon 1,2 millió oldal tartalom érhető el.

Tulajdonos/Fenntartó

Hungaricana Közgyűjteményi Portál

Információszolgáltatás

A Hungaricana szolgáltatás elsődleges célja, hogy a nemzeti gyűjteményeinkben közös múltunkról fellelhető rengeteg kultúrkincs, történeti dokumentum mindenki számára látványosan, gyorsan és áttekinthető módon váljon hozzáférhetővé. Az adatbázis folyamatosan gazdagodó virtuális gyűjteményei a gyors ismeretszerzés mellett, a mélyebb feltáró kutatások követelményeinek is megfelelnek. A digitalizált állományok letöltése letöltésenként 25 oldalban maximalizált. 

Az oldal nyitóképe és az almenük


Almenü lenyitva


Almenü megnyitva


Digitalizált anyag eléréseDigitalizált anyag oldalképeAz Országgyűlési Könyvtár 2001 óta foglalkozik tervszerűen könyvtári dokumentumok digitalizálásával. A kiemelten védett könyvtári állományrész digitalizálása az országgyűlési naplókkal és irományokkal, mintegy 600.000 oldalnyi országgyűlési forrásdokumentum feldolgozásával kezdődött meg.

Először az 1861 és 1990 közötti időszak mindkét házának plenáris üléseiről készült szószerinti naplók, valamint a tárgyalások alapját képező iratanyagok, a cikluson belül sorszámmal ellátott ún. irományok lettek elérhetővé online módon.

1884-től 1939-ig a ciklusok elején a képviselőház, illetve a felsőház tagjairól almanachok jelentek meg, amelyeket a könyvtár szintén digitalizált. A ciklus közbeni változásokat az évente kiadott ún. lakáskönyvekben lehet nyomon követni.

A képviselőház 1848-tól maga választotta tisztségviselőit: az elnököt, a két alelnököt, és a jegyzőket, akik tevékenységüket a mindenkori házszabálynak megfelelően végezték. A főrendiház elnökét és alelnökeit az uralkodó nevezte ki. Az 1848 és 1990 közötti időszakban megjelent házszabályok is elérhetők digitalizált formában.

Magyarország éves költségvetésének megállapítása 1848 óta az Országgyűlés joga. A költségvetés és zárszámadás kötetekben is olvasható, kereshető a portálon.

Navigáció/webdesign/struktúra

A kezdőoldal letisztult, könnyen lehet megtalálni a dokumentumokat. 
Az alábbi gyűjtemények között kereshetünk: 
  • Országgyűlési dokumentumok 
  • Jogforrás
  • Közlönyök
  • Döntvények, kommentárok - Döntvénytárak
  • Folyóiratok, napilapok 
  • Könyvek 
A gyűjteményeken belül találhatunk alkategóriákat is, amik nagyban megkönnyítik a keresést. A digitális gyűjteményeket megjelenítő oldal is letisztult, szép és rendezett. 

Kínált formátumok

A gyűjtemény tartalmait egy külön oldalon nyitja meg. Nagyon nagy pozitívum, hogy lehet a kötetben keresőszavakkal keresni. Továbbiakban még kiemelendő, hogy tartalomjegyzéket is találunk a kötetekhez, valamint a hagyományos módon oldalképek alapján is keresgélhetünk. 
Le is lehet tölteni a dokumentumokat, viszont egyszerre csak 25 oldalt tudunk lementeni PDF formátumban. Ennek ellenére nagyon jó minőségben olvashatjuk a gyűjtemény tartalmait. 

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás 

A Hungaricana oldalán van lehetőség regisztrációra, viszont anélkül is elérhető, letölthető minden gyűjtemény. 

Közösségimédia-kompatibilitás 

A Hungaricana Facebook oldala több mint 8000 követővel rendelkezik. Szinte naponta osztanak meg bejegyzéseket, így is folyamatosan aktualizálják az oldalt. 
Az Országgyűlési Könyvtár Facebook oldala is elég népszerű. Nagyon érdekes cikkeket olvashatunk itt is, amiket felkeltik az olvasok figyelmét- Az oldal közel 3500 követővel rendelkezik. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése