keresés

2017. március 21., kedd

Erdélyi Digitális Adattár

Alapadatok a gyűjteményről

Megnevezés: Erdélyi Digitális Adattár (EDA)
A nyitólap közvetlen URL-je: http://eda.eme.ro/
A gyűjtemény definitív, rövid leírása: A gyűjteményt azért hozták létre, hogy archiváló és szolgáltató intézményként gyűjteményeket alakítson ki és gondozzon. Az erdélyi tudósok hagyatékainak feldolgozásával pedig az oktatás és kutatás elősegítését tűzte ki célul. A gyűjtemény részét képezik még levéltéri adatok, kéziratok, könyvek, fotók és audiovizuális anyagok is.
Létrehozás dátuma: 2011
Tulajdonos, fenntartó: Erdélyi Múzeum-Egyesület

Screenshots/képernyőmentések

Nyitólap:


Keresési felület:


Tétel lista:


Tételadatok:


Információszolgáltatás

Rögtön a nyitólap tetején láthatjuk a honlap rövid leírását, mely magába foglalja a gyűjtemény célját és küldetését is. Emellett sok más információt nem kapunk magáról a honlapról (a létrehozás körülményeit nem taglalják, nem található impresszum a weboldalon). Az egyetlen „közvetlen” kapcsolat az adminisztrátorokkal a „Lépjen kapcsolatba velünk” feliratra kattintva lehetséges, ami az oldal alján található. Itt egy email címet találunk, amivel elérhetjük az adminisztrátorokat bármiféle probléma esetén. A honlap végén található másik opció, a „Jelezzen vissza” szolgáltatás jelenleg nem működik. Fontos, hogy egy Egyesület digitális gyűjteményéről beszélünk, ezért nincsenek semmiféle fenntartóval kapcsolatos információk. Törekedtek az egyszerűségre és a könnyebb kezelhetőségre, ezért már a nyitólapon is többféle keresési funkciót találunk. Egyetlen hátrányként azt tudnám felhozni, hogy semmiféle link nem vezet az Erdélyi Múzeum-Egyesület (fenntartó) honlapjára.

Navigáció/struktúra/webdesign

Az Erdélyi Digitális Adattár rövidítéséből hozták létre a honlap nevét, EDA. A honlap nagyon könnyen kezelhető, letisztult és egyáltalán nem kelt zsúfolt hatást, jól áttekinthető. A gyűjteményt DSpace alapplatformon hozták létre. Hiába nincs közvetlen átlépési lehetőség az EDA és az Erdélyi Múzeum-Egyesület honlapjai között, mégis a két lap kinézete, struktúrája nagyon hasonlít egymáshoz (barna, bézs feliratok, a honlapok alapszíne pedig vöröses). A honlapon nagy hangsúlyt fektetnek a gyűjteményekre, rögtön a főoldalon felsorolják a lehetséges témaköröket. Ezekből 9 főcsoportot hoztak létre:
  1. Tárak
  2. Az EME kiadványai
  3. Tervtár
  4. Az EME intézményi tára
  5. Kutatások
  6. Előadások, konferenciák, szakképzések
  7. Tudóstár
  8. Doktori disszertációk
  9. Periodikák (PEDA)

A kilenc főkategórián belül különböző alkategóriákat találunk, amik segítenek szűkíteni a keresést. Továbbá az oldalsávban lehetőség van a keresésre. Kereshetünk a kategóriákra & gyűjteményekre, megjelenési dátumra, szerzőre, címre és tárgyszóra is. Aki bizonytalan, hogy mit is keres, a nyitólapon a különböző keresési szempontokra is felsorol példákat (egyik népszerű tárgyszó például a történelem, ami alatt 719 dokumentum található). A Gyűjteményben lehet speciális keresést is végezni. Itt kiválasztható, hogy a megadott tárgyszavakat hol szeretnénk megtalálni - egész szövegben, címben, a szerző nevében, a megjelenési dátumban vagy a tárgyban. Az oldal megnyitásakor pedig az újdonságokra is felhívják a látogatók figyelmét (tételesen felsorolva találhatók a dokumentumok a „Recently Added” fül alatt).
Ha kiválasztottuk, hogy mire szeretnénk rákeresni, megjelenik a találati lista. Ezt tehetjük relevancia, illetve megjelenési év és cím szerint növekvő vagy csökkenő sorrendbe. A honlap egyik hibája, hogy kereséseknél a cím elé tettek egy barna nyilat. Ez arra engedi következtetni a felhasználókat, hogy lenyitható tartalomról van szó, azonban rákattintva simán előhoz egy új lapot.

Kínált formátumok és a dokumentumok leírása

A Gyűjteményben találhatunk teljes full-text szövegeket, amik ingyen letölthetők, megtekinthetők. A dokumentumokat PDF formátumban lehet lementeni (disszertációk esetén, lehetséges a Word formátumban való elérés). A képek JPEG formátumban tekinthetők meg. Vannak azonban tartalmak, amik csak regisztráció után érhetőek el. A honlapra bárki regisztrálhat. 
A különböző gyűjteményekre, különböző leírási szabályok vonatkoznak. Például ha egy érmet szeretnénk megtekinteni, és annak leírását, a következő információkat kaphatjuk meg róla:
  • Cím
  • Leírás
  • URI azonosító
  • Nyilvántartásba vételének dátuma

Egy szöveges dokumentum esetén más információkat is közöl a leírás:
  • Cím
  • Szerző
  • Absztrakt (inkább a disszertációknál jellemző és sokszor több nyelven is elérhető)
  • URI azonosító
  • Nyilvántartásba vételének dátuma


Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Hírlevél feliratkozás: Feliratkozás esetén email a friss dokumentumokról
Regisztrálás lehetősége, profil kialakítása: Van rá lehetőség
Testreszabhatóság: A honlap négy nyelven érhető el. Románul, magyarul, angolul és németül. Ennek ellenére vannak szövegek, amik csupán angolul jelennek meg, így nem egységes a honlap nyelvezete.
Kommentálási lehetőség: Nincs

Összességében az Erdélyi Digitális Adattár egy jól sturktúrált könnyen használható gyűjtemény. A weboldalt folyamatosan frissítik, és a pár apró hibától eltekintve egy igazán felhasználóbarát gyűjteményről beszélhetünk. 

Készítette:

Bodnár Barbara
Informatikus könyvtáros hallgató (MA, I. évfolyam)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése