keresés

2016. június 22., szerda

Budapest főváros közgyűlési jegyzőkönyvei 1873–1949

Alapadatok a gyűjteményről
 
Budapest főváros közgyűlési jegyzőkönyvei 1873–1949:

Az adatbázisban, amely a Hungaricana részét képezi, Budapest főváros közgyűlési jegyzőkönyveinek digitalizált változatát tekinthetjük meg.
A Hungaricana szolgáltatás elsődleges célja, hogy a nemzeti gyűjteményekben a múltról fellelhető rengeteg kultúrkincs, történeti dokumentum mindenki számára látványosan, gyorsan és áttekinthető módon váljon hozzáférhetővé. Az adatbázis folyamatosan gazdagodó virtuális gyűjteményei a gyors ismeretszerzés mellett, a mélyebb feltáró kutatások követelményeinek is megfelelnek.


A Könyv- és Dokumentumtár gerincét a múzeumok, levéltárak saját kiadványai alkotják, köztük évkönyvek, sorozatok, folyóiratok, továbbá számos itt őrzött muzeális könyv, folyóirat gazdagítja a kínálatot. Emellett igen nagy számú intézmény, könyvtár által digitalizált anyagban kereshetünk: köztük helyi lapok, iskolai értesítők, hazai és határontúli folyóiratok, napilapok, egyházi kiadványok, stb. Az adatbázisban megtalálhatók az MDP és MSZMP központi és megyei vezetőtestületi iratai, Budapest Székesfőváros közgyűlési jegyzőkönyvei, több egyetem vezető testületi ülései jegyzőkönyvei, valamint egyházi levéltárak dokumentumai is. A majdnem 6 millió oldalnyi anyag digitalizálását jórészt az NKA támogatta.

Képernyőképek

 
A Hungaricana nyitólapja
 
A Levéltári iratok a Könyv- és Dokumentumtárban
 
A Levéltári iratok nyitólapja
Budapest főváros közgyűlési jegyzőkönyveinek listája
 
Az összetett keresés felülete
 
Találati lista a gyűjteményben
 
Egy konkrét találat a gyűjteményben
 
Információszolgáltatás
 
Magáról a gyűjteményről nincs kiegészítő információ az adatbázis oldalán. Viszont a Hungaricana-ról részletes leírást találhatunk a Hungaricana.hu főoldalon. Ide link vezet a gyűjtemény oldaláról. Szerzői jogi feltételekről, digitalizálásáról, a webes rendszer fejlesztéséről, a tételek típusairól, elérhető formátumokról, a gyűjtemény felépítéséről, navigációjáról, keresési és egyéb felhasználói lehetőségekről a főoldalról elérhető GY.I.K.-ban tájékozódhatunk. Az egész Hungaricana-t érintő hírekről a főgyűjtemény oldalán olvashatunk.

Navigáció/struktúra/webdesign
 
Az adatbázis szigorúan hierarchikus felépítésű. A Hungaricana kezdőoldaláról juthatunk el a különböző digitalizált gyűjteményekhez. A Közgyűlési Jegyzőkönyvek linkjét a Könyv- és Dokumentumtár/Levéltári Iratok csoport alatt találhatjuk meg. Erre kattintva a Gyűjtemény kezdőlapjára kerülünk. Erről az oldalról nem csak a Hungaricana.hu főlapjára vezet link, hanem többek között az Adatbázisokhoz, a Rólunk, illetve a Kapcsolat aloldalakhoz is. Egyszerű keresést a Gyűjtemény főoldalán tudunk indítani. Az egyszerű keresés mezője melletti infó gomb segítségével néhány, a keresést segítő információt (karakterhelyettesítők, operátorok, stb.) hívhatunk elő. Részletes keresési tájékoztatást csak az összetett keresés oldalán olvashatunk. Lehetőségünk van az oldal nyelvének megváltoztatására is: a magyar mellett az angol használható még.
Sajnos mindegyik adatbázis ugyanazt az összetett keresési oldalt használja. Ha több gyűjteményben akarunk keresni akkor előny lehet ez a közös felület, de ha csak egy konkrét érdekel minket akkor nehézkessé válik az összetett keresés használata. Talán érdemes lenne megfontolni, hogy mindegyik gyűjtemény kapjon egy önálló felületet erre a célra.

Kínált formátumok
 
A letöltött oldalak pdf formátumban kerülnek mentésre, egyszerre maximum 25 oldal menthető.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés
 
Az adatbázis adattartalma egységes: Budapest főváros közgyűlési jegyzőkönyveinek digitalizált lapszámait tekintheti meg az érdeklődő. 
Egy adott keresést követően a bal oldali találati listában a lapszámok pontos bibliográfiai leírását, valamint a keresett kifejezést láthatjuk annak szűk szövegkörnyezetével együtt. Az oldal jobb oldalán találjuk a különböző szűkítési lehetőségeket.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
 
A gyűjtemény nem rendelkezik Web 2.0-ás lehetőségekkel, saját felhasználói fiókot viszont létrehozhatunk.

Közösségimédia-kompatibilitás
 
A digitalizált jegyzőkönyvi oldalak egyedi URL-el rendelkeznek, de beágyazott paranccsal nem lehet őket megosztani. A gyűjteménynek nincs külön Facebook oldala, ilyennel csak a Hungaricana rendelkezik (https://www.facebook.com/hungaricana/).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése