keresés

2016. június 23., csütörtök

A könyvtáros sztereotípiák megváltoztása a hálózati közeg jellegzetességeinek tükrében

Az "értékpluralizmus"
A könyvtárakat és a könyvtárosokat érő sztereotípiák megváltoztatására irányuló diskurzusoknak teret engedő fórumok lehetnek a közösségi oldalakon szerveződő közösségek. Ilyen csoportok kialakulhatnak bármely közösségi oldalon, jó felület erre a Facebook, de akár a Tumblr, illetve a Viber alkalmazás nyilvános csevegései is ezt a célt szolgálnák (kulcsszavak alapján történik a keresés, ám "könyvtár" és "library" kifejezésekre nem meglepően nincs találat).
Konkrét példaként a Facebook "Könyvtárosok" vagy "Könyvtárosok Dolgozószobája" csoportokat említeném meg. Ezek a közösség által szerveződő csoportok kifejezetten a szakmát gyakorlóknak és könyvtárszakos hallgatóknak nyújtanak lehetőséget a legszélesebb körű tartalomszolgáltatáshoz, hiszen intézménytől, személytől függetlenül valósul meg a szabad információáramlás, a vélemények ütköztetése. Így a továbbiakban ezen csoportokat elemzem a különböző szempontok alapján.

A hálózati tudásélmény
A csoportok tagjai között tehát jelen vannak a szakmát már gyakorlók, így a felszínes, gyors tájékoztató és vicces, érdekes anyagok mellett a tagok által összegyűjtött tartalmak, publikációk, események megosztása jellemző, amivel megvalósul az "oktató-hallgató" tudásmegosztásnak a formája. A nagyobb vitát kavaró tartalmaknál hosszas párbeszéd, vélemények ütköztetése alakul ki, amik jellemzően a szakma változásával, a lehetséges új utak keresésével kapcsolatos posztok.

A hálózati időélmények
A tartalmak archiválása és visszakereshetősége a Facebook csoportok esetében is megvalósul, a párbeszéd viszont valójában jobbára az "1-2 napos" bejegyzésekre szűkül. Ennek oka a strukturálatlanság, a tájékoztató, invitáló bejegyzések túlsúlya, így kiszorítva a témám szempontjából elgondolkodtató, a szakmai fejlődéssel, fejlesztéssel, nemzetközi jó példák átvételével kapcsolatos kutató jellegű bejegyzések jelenléte, amik több tagot lennének hivatottak bevonni.

A hálózati térélmény
A közösségi tér fejlesztése és a webdesign átalakítása a Facebook esetén nem valósítható meg, a legtöbb felhasználót viszont már eleve beszippantotta a közösségi oldal, így viszonylag biztosnak mondható a jelenlétük a hálózaton. Így még ha nem is sűrű látogatói a csoportoknak, az értesítések kérésével megoldható az új bejegyzés megjelenéséről való értesülés. Pozitívuma továbbá, hogy az oldal költözése, a "szolgáltatás" megszűnésének veszélyére jelenleg elég csekély az esély a Facebook meglehetősen jó piaci helyzetét tekintve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése