keresés

2022. május 13., péntek

AKON: Ansichtskarten Online

 

Alapadatok 


Megnevezés: 
AKON Ansichtskarten Online 

A gyűjtemény nyitólapjának linkje: 

 

A gyűjtemény rövid leírása 

Az AKON Ansichtskarten Online az Osztrák Nemzeti Könyvtár képeslapgyűjteménye. Az állománya kb. 75 ezer digitalizált dokumentumból áll, melyet tipográfiai motívumokkal ellátott képeslapok alkotnak. A böngészésük lehetséges helynevek alapján vagy az oldalon található digitális világtérkép segítségével. A portálon a világ minden tájáról találhatóak képeslapok. A legkorábbiak a 19. század végéről származnak, melyek az illusztrált képeslapok kezdeteinek példái. A legkésőbbiek pedig az 1940-es évek elejéről származnak.  

Tulajdonos/fenntartó 

A tulajdonosa és fenntartója a gyűjteménynek az Osztrák Nemzeti Könyvtár. A képeslapok digitalizálása része volt egy a könyvtárban évek óta zajló digitalizálási projektnek, melynek részeként folyóiratokat, könyveket, jogi dokumentumokat, képeket és grafikai munkákat is digitalizáltak.  

Navigáció/struktúra/webdesign 
 
A gyűjteményhez az Osztrák Nemzeti Könyvtár hivatalos oldalán keresztül juthatunk el, ahol a Digital Reading Room nevű felületből legördülő ablakban találjuk.


 

Rákattintva az AKON oldalára visz, ahol egy rövid szöveges tájékoztatót találunk a gyűjteményről. Ez alatt a szöveg alatt két lehetőség nyílik a folytatásra: böngészés a világtérképen, képeslapok a környéken. Bármely módszert is választjuk a képeslapokat területi eloszlásuk szerint tudjuk böngészni, nem pedig betűrendes vagy kronologikus sorrend alapján. Ez az elsőre rendhagyónak tűnő módszer azonban igen logikus, ha végiggondoljuk, hiszen a képeslapok funkciójukból fakadóan leginkább származási helyükkel jellemezhetők.  


Ha a böngészés világtérképes verzióját választjuk, akkor egy térkép jelenik meg előttünk, ahol számszerű adatokkal kifejezve kapjuk meg, hogy egyes országból vagy területről hány képeslap származik. Amint elkezdünk egy területre ráközelíteni, az oldalsó sávban megjelennek az onnan származó képeslapok. Ha valamelyik oldalt megjelenő képeslapra visszük a kurzort, akkor egy piros vonallal összeköti a települést és a képeslapot. A képeslapra kattintva, a részletesebb adatait láthatjuk. 


A böngészés másik módszere, ha a környéken fellelhető képeslapokat böngésszük. Ehhez az oldal hozzáférést kér a tartózkodási helyünkhöz, melyet ha megadunk, akkor a térképen azonnal oda is irányít minket. Én ezen mondatok írása közben Budapesten tartózkodom. A térkép azt jelzi, hogy 381 kép található a Budai Várból, egy Terézvárosból, egy a Keleti pályaudvarról, egy a Szabadság-hegyről, egy pedig Rákospalotáról. A képek megjelenítése semmiben sem különbözik a világtérképen való kereséstől, itt tényleg csak böngészés módszere más. 


Metaadatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés 

Az összes képeslapnál ugyanazokat az adatokat látjuk. Melyik ország, melyik megyéjében, melyik településén készült a kép és mikor. Ezen túl sajnos nem szolgál több adattal a gyűjtemény. 


Web 2.0 rendszer/interaktivitás 

A képeslapra kattintva a jobb felső sarokban megjelenő ikonok segítségével lehetőségünk van a kép letöltésére jpg. és PDF dokumentum formájában, a képeslaphoz kapcsolódó Wikipedia oldal megnyitására, komment küldésére, valamint a kép megosztására Facebook-on, Twitteren, Google+-on, Pinteresten, Tumblr-ön és e-mailben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése