keresés

2022. május 13., péntek

Fortepan közösségi média aktivitása (Facebook)


Alapadatok: 

  • Fortepan 
  • Társasági/kulturális oldal 
  • Követőinek száma: 44 ezer 
  • Webhelyek és közösségi hivatkozások 
  • http://www.fortepan.hu/ 
  • Az oldal indulásának dátuma: 2012. május


 

Fortepan névjegye/rövid bemutatása: 

A Fortepan egy online, ingyenesen használható fotóarchívum, 2010. augusztus 20. óta működik. Nevét a váci Forte gyártól kölcsönözte.  
Jóval az internet elterjedése előtt  kezdtünk fényképeket gyűjteni, vaktában, minden szokatlan részletre rácsodálkozva. Az első képek a 19. század harmadik harmadából származnak az utolsók a rendszerváltás körüli hónapokból. Évente 10-15.000 fotót publikálunk a honlapon, ennek többszörösét nézzük át, részben digitalizáljuk. 
A Fortepan képeit akár nagy felbontásban, ingyenesen, minden engedély nélkül és bármilyen célra felhasználhatja bárki. Az egyetlen feltétel: a forrást meg kell adni. A Fortepan mellett – ha van – akkor az eredeti adományozó nevét is fel kell tüntetni. 
  

Facebook oldaluk felépítése: 

Megosztott tartalmuk tekintetében, javarészt a gyűjtemény részét képző fényképeket osztanak meg leírásokkal. Valamint forrás megjelölésekkel. Emellett különböző szintén a gyűjteményhez köthető videós tartalmat készítenek, és tesznek közzé. Illetve a Fortepanhoz köthető eseményeket teszik közé. 
  

Posztjaik:  

A leggyakoribb posztjaik valamilyen nevesebb személyhez, vagy alkalomhoz köthető képi- és szöveges anyagok. Az ilyen típusú kép és rövid ismeretterjesztő leírások kapják a legnagyobb figyelmet az oldalon. Ezekre jön a legtöbb like. Ilyen típusú tartalmakból általában hetente többet is közzé tesznek, előfordul olyan is, hogy naponta több hasonló poszt is készül. 

„Életének 93. évében elhunyt Görgey Gábor Kossuth-díjas író, költő, színműíró, műfordító, egykori kulturális miniszter, a Magyar Televízió korábbi művészeti vezetője, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia és az Európai Akadémia alapítója.  
/MTI/ 
kép: Fortepan/Hunyady József 
1961.”
megtekinthető itt 
  

A legtöbbet like-olt posztok között olyanok szerepelnek, amelyek leírása tele van különböző egyéb linkekkel. Amelyek ajánlóként szolgálnak, és általában a Fortepán hivatalos gyűjteményesoldalára mutatnak vissza.  
 „40 családnak köszönhetően ismét frissült a Fortepan! Több mint 3000 új/régi fotót böngészhetnek a honlapon" megtekinthető itt 

 


A legérdekesebb sorozatok: 

 "Peter Isaac, a Manchester Guardian foróriporterének képei az 56-os forradalomról" megtekinthető itt 

  
Emellett a „Heti Fortepan” című aloldalukon a gyűjteményhez köthető cikkeket találhatunk. Ezeket a cikkket népszerűsítő tartalmak is nagyon felkapottak. Ezeket a cikkeket a Capa Központtal közösen építik.  
 
Videós tartalmaik napjainkra elkoptak, utolsó videós megosztások 2 éve történt. Emellett az élő videókat is kipróbáltak, de ezek nem értek el akkor népszerűséget az oldalon, legalábbis like szempontjából.  
  

Összegzés: 

A Fortepap Facebook oldala, nagyon aktív. A posztok tekintetében mindenképp. Like számok tekintetében, az ajánló posztok a legfelkapottabbak, amelyek vissza mutatnak a Fortepan eredeti weboldalára és tematikus gyűjteményeket mutatnak be. A másik nagyon közkedvelt poszt forma a Heti Fortepánhoz köthető cikkek képgyűjteményekkel.   
Emellett közösség aktivitás szempontjából a valamilyen nevesebb személyhez vagy alkalomhoz köthető képi, ismeretterjesztő szöveges anyagok kapják a legnagyobb visszajelzéseket. Nagyon sok megemlítése van az oldalnak a felhasználók részéről, így a felhasználók is hozzájárulnak az oldal aktivitásához. 
Egyértelműen látszik, hogy az élő videók, amelyek szintén ismeretterjesztő előadások, nem igazán érnek el nagy like számokat. Valamint a technikai információk sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése