keresés

2022. május 8., vasárnap

A TK KDK digitális gyűjteményei

 Alapadatok a gyűjteményről

Megnevezés: Társadalomtudomány Kutatóközpont, Kutatási Dokumentációs Központ Repozitóriuma és A 20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhely 

Közvetlen gyűjteményi URL: https://kdk.tk.hu/

A gyűjtemény rövid leírása: A (korábban a Magyar Tudományos Akadémia alá tartozó) Társadalomtudományi Kutatóközpontban (TK) működő Kutatási Dokumentációs Központ (KDK) a TK négy intézetében (Jogtudományi Intézet, Kisebbségkutató Intézet, Politikatudományi Intézet, Szociológiai Intézet) az elmúlt években zajlott kutatások archiválását végzi. A TK-ban folytatott kutatási projektekről, témákról, a kutatások résztvevőiről és egyéb alapadatokról bármelyik látogató szabadon tájékozódhat a keresés menüpont segítségével. A KDK működteti továbbá a hazai kvalitatív társadalomkutatások örökségét gyűjtő 20. Század Hangja Archívumot is. Az archivált kutatási adatállomány egy részébe bárki betekintést nyerhet, míg egyes gyűjtemények, kutatási anyagok tanulmányozása regisztrációhoz kötött.

Létrehozás dátuma: 2013

Fenntartói honlap/cég/intézmény megnevezése: Társadalomtudományi Kutatóközpont

A gyűjteményhez vezető aloldal megnevezése és URL elérhetősége: TK KDK - https://openarchive.tk.mta.hu/

A Kutatási Dokumentációs Központ, illetve a 20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhely kutatási gyűjteményei az openarchive.tk.hu, valamint a voices.tk.mta.hu oldalon érthetőek el, ahol részletes keresőfelületet is találhatnak az érdeklődők. A gyűjteményekben őrzött adatok egy része, így a kutatásokról informáló metaadatok, illetve egyes kutatási adatok és dokumentációk bárki számára hozzáférhetők.

Képernyőképek

A gyűjtemény nyitólapja:

A gyűjtemény keresési felülete:

A tételek listázása:

A tétel adatai:

A tétel online elérhető linkje: https://openarchive.tk.mta.hu/511/


Információszolgáltatás, navigáció, stuktúra és webdesign

A TK KDK gyűjtemény honlapján tájékozódhatunk a TK négy intézetében (Jogtudományi Intézet, Kisebbségkutató Intézet, Politikatudományi Intézet, Szociológiai Intézet) az elmúlt években lefolytatott kutatásokról, amelyek letölthető kutatási gyűjteményeket kínálnak az érdeklődök számára. A témákról, résztvevőkről és a kutatás más alapadatairól bármelyik látogató szabadon tájékozódhat a keresés és a böngészés menüpontok segítségével. Továbbá fontos kiemelni, hogy a legtöbb kutatási gyűjtemény minden honlaplátogató számára elérhető!


Kínált formátumok, valamint meta-adatolás, leírás és katalóguscédula-megjelenítés

A kínált formátumokra a sokszínűség jellemző azonban - ahogyan az a fent is mellékelt képernyőképeken látható - minden találathoz mellékelten elolvasható az, hogy miről is szólt az adott kutatás, tehát legalább egy absztraktot mindenképpen kapunk, amely alapján már könnyebb tájékozódnunk, hogy a keresés eredményeként kapott találat használható infromációkat kínál-e számunkra. Emellett az alábbi képen látható adatmezők többé-kevésbé állandóknak bizonyultak:


Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás és közösségimédia-kompatibilitás

Ennek a gyűjteménynek az elsődleges és legfontosabb célja az a tudományos kutatómunka elősegítése így az ebben a fejezetben tárgyalandó pontoknak abszolút nem tesz eleget, de nem is ez a célja. Ugyanakkor rendelkezik Facebook oldalal TK KDK, amelynek csekélyke ugyan a követői bázisa, de mégis említést teszek róla.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése